Önmagát is legyőzve jutott a felsőházba a DEAC röpicsapata

Frissítés: 2018-12-09 22:10:26

A szezon eddigi legfontosabb meccsét nyerte meg a DEAC férfi röpicsapata a vendég Sümeg ellen vasárnap hazai pályán. A könnyednek tűnő első szett után majdnem kicsúszott az irányítás a mieink kezéből, de még idejében visszahozták magukat a meccsbe Remetéék, s végül 3-0-ra nyertek. A felsőházba jutó gárda az utóbbi évek legnagyobb sikerét érte el.

Férfi röplabda NB1, alapszakasz utolsó meccs
2018. dec. 9. Debrecen, DESOK

DEAC - Sümegi RE 3-0 (15, 27, 20)

STAT ITT

FODOR ANTAL:
- Úgy gondoltuk, hogy erre a 3. helyre mi érhetünk oda reálisan. Bár a Sümeg nagyon összeszedte magát ellenünk, hallottuk is, hogy nagyon készültek erre a mérkőzésre, külön edzőtáboroztak állítólag, a közelben aludtak, mégis lehet, hogy kicsit túlpörögtek. Úgy hiszem ők ennél tudnak többet, de ha mindkét csapat a legjobbját nyújtja, szerintem mi egy kicsit jobbak vagyunk akkor is. Persze ezt meg is kell mutatni. Ráadásul annyival nem érzem jobbnak magunkat, hogy ha rossz napot fogunk ki, az ő játékuk pedig jól sül el, hogy ne tudnának legyőzni minket. Voltak olyan pillanatok ma is, amikor nem azt műveltük, mint amit kellett volna, ám ez egy olyan játék, amely során sokszor a pillanat törtrésze alatt kell dönteni. Amikor két hasonló tudású csapat játszik, úgy nem lehet nyerni, ha nem kockáztatsz időnként. Azt kell eltalálni, hogy mikor, miben rizikózol. Itt is voltak olyan vállalások, amelyek nem jöttek be ott akkor éppen, de meg kellett próbálni. Az én részemről, edzőként most az volt a kockáztatás - ha nevezhetjük annak -, hogy nem cseréltem, megpróbáltam így, s a végeredmény azt mutatja, hogy jó döntés volt. Kintről nézve egyébként sokszor úgy tűnik, hogy hát ezt bizony meg lehetett volna oldani jobban, de odabent érezzük, apró dolgokon múlnak a labdamenetek - mit választ a feladó, hova adja fel, vagy bevállaljuk-e az erős nyitást, és sorolhatnám. Örülök a sikernek, és várjuk a jövő heti kupapárharc első meccsét a Pénzügyőr ellen, jövőre pedig a folytatást az NB1-ben, ahol ugye a felsőházban szerepelünk.

TÓTH ANDRÁS:
- Az első szett az abszolút a miénk volt. A másodikban felhozták magukat, mi meg hagytuk egy kicsit, bealudtunk, majd rohantunk az eredmény után. Ám ezután nagyon szépen extrákat tudtunk hozni, ami anno Sümegen nem sikerült (ott akkor 2-0-ra vezettünk, azt hittük megvan a meccs, aztán nem így történt, egyenlítettek, végül döntő szettre kényszerültünk). Most viszont szépen feljöttünk, tartottuk magunkat, jól játszottunk. Nem volt nagyon hullámzó a játékunk, csak olykor kicsit lementünk, de hamar vissza is jöttünk, hiszen fejben mindenki rendben volt. Nem az történt, hogy egy rontáson rágódtunk, hiszen akkor jönnek az újabbak, hanem, ha megtörtént, máris azt néztük, hogy mi lesz utána. Nagyon fontos volt ma, hogy nem a hibáinkon maradtunk rajta, hanem tovább tudtunk lépni! Nagyon örülök ennek, ami profi hozzáállást mutat. Az alapszakaszról szólva úgy gondolom, hogy ez az eredmény benne volt a csapatban. A Kaposvár és a Kecskemét még nem a mi ellenfelünk, de a többiek igen. Összeálltunk, s ilyen vehemenciával kell játszani a továbbiakban is, hiszen azt, ami reális teljesítettük, innen kell továbblépni!A MECCSRŐL

Nagy volt a tét, de ez nem nyomta meg kicsit sem a DEAC-ot a mindent eldöntő mérkőzés elején. A képlet egyszerű volt: aki nyer, mehet a felsőházba - vagyis a Sümeg győzni érkezett Debrecenbe.

A mieink azonban változatosan támadva, jól mezőnyözve, egy eléggé egyértelmű első szettel adták meg az alaphangot a DESOK-ban, ahol szép számban szurkoltak a DEAC-szimpatizánsok (1-0).

A második játszmában azonban rögtön az elején magához ragadta a kezdeményezést a Sümeg. Nem szaladtak messzire tőlünk, de azért folyamatosan tartották előnyüket. Ekkortájt benyeltünk pár nyitást - tudatosan nyitottak oda a vendégek egymás után, ahol kicsit bizonytalannak érezték a mieinket. Szerencsére nem volt hosszan tartó a gyengélkedésünk - ennyi bármelyik meccsbe belefér talán. Igaz, amikor 4-5 ponttal mentek a sümegiek, elhangzott a lelátón, hogy "Ne engedjétek el!" (nyilván ezt a szettet...), amit, mintha hallották volna a srácok, meg is fogadtak.

Fokozatosan jöttünk vissza a mérkőzésbe, és végül a fordítás után simábban le is zárhattuk volna, de a Sümeg is mindent megtett a szettegyenlőségért. Így végül hosszabbításba torkollott a játszma. Ebben mindkét csapatnak volt lehetősége nyerni, de a rivális mindig hárítani tudott - illetve előfordultak bakik is, a nyitások során például. 27-27 után aztán a DEAC tudott két pontot begyötörni egymást követően a sümegi oldalra, és bár már néha úgy tűnt, hogy ihatunk hideg vizet erre a szettre, de kicsit a sírból visszahozva megnyertük azt (2-0).A 2-0 persze még nem jelentett többet annál, hogy közel kerültünk a mérkőzés megnyeréséhez. A sümegiek sem gondolták másképp, és ismét ők kezdték jobban a harmadik játékot is.

Nagyot harcolt a két gárda, de érdekesmód nem nagyon voltak hosszú, idegőrlő labdamenetek - általában egy-kétszer, netán háromszor átkerült a labda a túloldalra (maximum), aztán valahol pont lett belőle. A vonalak is főszerepet játszottak néhány pont megítélésében (Bent volt? Kint volt?), de nagyobb vita nem alakult ki egyik esetben sem - legfeljebb érdeklődés szinten diskurált a bíróval Bagics Balázs például.

A DEAC viszont masszívabb játékot produkált ellenfelénél, s a végére az volt a kérdés csak, hogy előbb vagy utóbb húzzuk be a harmadik szettet - s vele a meccset. 

Kiváló Hubicska- vagy Bagics-sáncok, eredményes Remete-lecsapások, célszerű, pontos, egyszerű röplabda jellemezte a DEAC játékát, és az sem volt utolsó, hogy a hangulat is kifejezetten ösztönző volt a DESOK egyetemi csarnokban.

A győzelem után egy másik szakasza következik az NB1-nek. A "B" csoportból a Kaposvár, a Kecskemét és a DEAC megkapja az "A" csoportból a Kazincbarcikát, a Pénzügyőrt és a MAFC-ot. A várhatóan januárban rajtoló felsőházban ismét körmeccsek lesznek: mindenki mindenkivel, kétszer is...

Ezzel még nem ér véget a bajnokság, hiszen a hatosfogat 1-4. helyezett csapatai a bajnoki címért, az érmekét hadakoznak majd tovább. Míg a két utolsó (5-6. helyezett) az alsóházból kap ellenfeleket, vagyis még gyötrik egymást a csapatok a végső helyezésekért. Ám az már biztos, hogy ezzel a remek alapszakaszi teljesítménnyel elértük: a DEAC ki már nem eshet az NB1-ből.

KÖVETKEZIK

A Magyar Kupában a nagyon erős Pénzügyőr ellen vívunk oda-visszavágós párharcot. Az első meccs december 13-án 20.00 órától lesz a DESOK-ban, majd pár napra rá, hétfőn (dec. 17.) idegenben is 20.00 órától csap össze a két együttes. A tét itt már a legjobb 4 közé kerülés lesz!


Duma és felső fotó: Koppányi Szabolcs
Többi fotó: Papp Attila (KÉPGALÉRIA ITT)


KULCSSZAVAK

Responsive image
szerző:
közzétéve: 2018-12-09 21:52:59

további cikkek a témában