Történelmi sikert aratott a DEAC

2017-10-09 09:00:00

Óriási meglepetésre tizennyolc pontos sporttörténelmi sikert aratott a DEAC az Atomerőmű SE felett. Berényi Sándor tanítványai döntetlen első negyed után folyamatosan növelték a különbséget, és parádés dobóformát mutatva végül magabiztosan győzték le jóval esélyesebb ellenfelüket.

Alacsony szerkezetben kezdett a DEAC, Armwood mellett négy mezőnyjátékos került a kezdőcsapatba. Velkey János hárompontosával indult a találkozó, melyre Ogunyemi azonnal válaszolt. Nagyon nem ízlett a Paksnak a Debrecen szokatlan felállása, Teo Cizmic előbb mezőnyjátékosra cserélte centerét, majd Jahmal Jones kettő plusz egyes akciója után időt is kért (12-9). A rövid fejmosás után sokkal agresszívabban léptek fel a vendégek, és szerzett labdákból leindították Molnár Andrásékat. Nem hagyta magát azonban az újonc, Armwood kosaraival tartották a lépést, így 20-20-as döntetlennel zárult a játékrész.

Gyors kosárváltással folytatták a második tíz percet a csapatok, Seth Allen ziccerére Jahmal Jones válaszolt egy hárompontossal. Ivan Lilov pillanatai következtek ezután, egy percen belül dobott nyolc pontjával meglépett a DEAC. A folytatásban sem találta a ritmust az ASE, Armwood támadásban és védekezésben is dominált, Molnár kettesével pedig már kétszámjegyűre nőtt a differencia (39-29). A félidő hajráját Troy Barnies hármasa nyitotta, melyre Lilov azonnal válaszolt. Hiába jött fel a nagyszünet előtt fél perccel ötre a Paks, Molnár büntetőivel és Kósa Tamás hármasával nem kis meglepetésre tíz pontos hajdúsági fórral mehettek az öltözőbe a felek.

A fordulás után sem változott a játék képe, az extrém alacsony szerkezetű csapatok dobópárbaját láthatták az ismét szép számban kilátogató nézők. A lendületesen kosárlabdázó DEAC motorja továbbra is a Jones-Armwood páros volt, utóbbi hárompontosával már 15 volt közte (58-43). Hiába kért időt a vendég stáb, a debreceni kosáreső tovább folytatódott, a paksiak pedig egyre inkább elbizonytalanodtak. Kevesen gondolták volna az összecsapás előtt, hogy a 27. percben Velkey triplája után már a húszpontos különbségért támadhat majd a bajnokság újonca. A negyed zárása végül a vendégeknek sikerült jobban, Eilingsfeld közelijével 14 egységnyire zárkóztak.

Nem adta fel az Atomerőmű, egy perc után tíz pontra zárkóztak, Berényi Sándor időt is kért. Nagyon megtorpantak a csapatok, négy percen keresztül nem született mezőnykosár, egyedül Jahmal Jones büntetőjét jegyezhették fel a statisztikusok. Öt perccel a vége előtt Eilingsfeld reklamált túl hevesen, technikai hibája egyben ötödik személyi hibája is volt, így a vendégek egyik vezére már nem léphetett pályára a végjátékban. Armwood zsákolásával és Lilov büntetőivel újra fellélegezhettek a hazaiak (76-57), utóbbi triplájával ráadásul húsz pontra nőtt a különbség. Az utolsó perceket gyakorlatilag vastaps kíséretében játszhatta végig a DEAC, és hatalmas meglepetésre végül meggyőző különbséggel szerezték meg történetük első A-csoportos győzelmét.

NBI/A 2. foruló, Debrecen, Oláh Gábor utcai Sportcsarnok, 1200 néző

DEAC – Atomerőmű SE 87-69 (20-20, 27-17, 20-16, 20, 16)

DEAC: JONES 15/3, Velkey 8/6, MOLNÁR 11/3, LILOV 24/18, ARMWOOD 26/6 cserék: Lajsz -, Kósa 3/3, Amenaka -.

edzők: Berényi Sándor, Kovács Adrián, Kádár Tamás

ASE: HINDS 17/6, Allen 6, Medve 9/9, Eilingsfeld 8, Ogunyemi 11 cserék: Barnies 11/3, Ruják 7/5, Garamvölgyi -, Gulyás -, Pajor -.

edző: Teo Cizmic

 Berényi Sándor: – Minden meccshez úgy állunk hozzá, hogy nyerni szeretnénk, ez most sem volt másképp. A győzelmünkben kulcsszerepet játszott az extra dobóformánk, és hogy sikerült megnyernünk a lepattanóharcot.

Teo Cizmic: – Megérdemelt debreceni győzelem született. Ismét bebizonyosodott, hogy felesleges a papírformával foglalkozni. Minden mérkőzést komolyan kell venni, természetesen ehhez is úgy álltunk hozzá, de ma egyszerűen jobban játszott a DEAC.

 


KULCSSZAVAK

Responsive image
szerző: DEAC
közzétéve: 2017-10-09 09:00:00

további cikkek a témában