Újabb lépés a bentmaradás felé

2018-04-15 11:00:00

A harmadik negyedben mutatott nagyszerű játékának köszönhetően a fővárosban is nyerni tudott a DEAC, így újabb fontos lépést tett a bentmaradás kiharcolásához. Bár a félidőben még a MAFC vezetett két ponttal, Molnár Andrásék a fordulás után ritmust tudtak váltani, s végül 16 pontos sikert arattak.


Nagy iramban kezdődött a találkozó, a DEAC másfél perc után máris 7-2-es vezetésre tett szert. A hazaiak nem hagyták annyiban, és a hetek óta kiváló formában lévő Toney Mccray kosaraival egyenlítettek. Fej-fej mellett haladtak a csapatok, érződött, hogy mindkét fél alaposan felkészült a másikból. A csereként beálló Lauderdale érkezésével fölénybe került a DEAC a palánkok alatt, az amerikai center hamar két blokkal és egy közelivel jelentkezett. Hiába uralta a lepattanózást a cívisvárosi alakulat, támadásban rengeteg ki nem kényszerített hibát vétettek, az agresszívan védekező műegyetemisták pedig egy pontos vezetéssel zárták a játékrészt.


A folytatásban sem változott a játék képe, Fodor hármasa után a DEAC magasemberei a festékből egyenlítettek (22-22). Hiába szedett kétszer annyi lepattanót Berényi Sándor együttese, a rengeteg eladott labda miatt nem tudtak jelentős előnyt kiépíteni. A negyed derekára kissé megtorpantak a csapatok, a debreceni szakmai stáb időt is kért. Ez sem hozta meg a kívánt áttörést, az agresszív védekezések, és a pocsék dobóformáknak köszönhetően alig-alig született kosár, elsősorban büntetőből voltak eredményesek. A két együttes 24-szer próbálkozott a triplavonalon túlról, melyből példátlan módon egy, azaz egy talált utat a gyűrűbe, így a kosárszegény második negyed végén kétpontos hazai vezetéssel mehettek az öltözőbe a csapatok.


A fordulás után Fodor Márton távolijára válaszolt Bognár Kristóf két kosárral, de az erőcsatár megkapta negyedik faultját, így hamar a cserepadra kényszerült. Ez sem állította meg az érezhetően más felfogásban kezdő DEAC-ot, Lilov végre betalált kintről, és egy 13-0-s rohanással megfordították a mérkőzést (33-41). Garai Péter hívta magához övéit, mely után Hot, majd Dukics törte meg a közel ötperces fővárosi kosárcsendet. Ezt követően megtorpantak Velkey Jánosék, de a stabil védekezésnek, és a rengeteg második esélynek köszönhetően őrizték minimális előnyüket. A negyed hajrájához közeledve Martinics is betalált kintről, így először hízott kétszámjegyűre a differencia (38-48), sőt a montenegrói második triplájával 12 pontos fórral várhatták a záró felvonást.


Nem adta fel a MAFC, mindent egy lapra feltéve újra tízen belülre kerültek, Berényi Sándor egy időkéréssel igyekezett megtörni a vendéglátók lendületét (51-59). Az utóbbi időben kevesebb szerephez jutó Molnár András fújt ébresztőt társainak, két nagyon fontos hárompontost is értékesített. Négy perccel a vége előtt a visszatérő Bognár állította vissza a 12 egységnyi különbséget, majd ráfújták ötödik személyi hibáját. A végjátékra egyre türelmetlenebbé váltak a fővárosiak, a DEAC pedig okosan őrizte előnyét, így végül nagyon értékes, 16 pontos idegenbeli győzelmet aratott. Mivel a Jászberény is nyerni tudott Sopronban, így a debreceni kosarasok óriási lépés tettek a play-out elkerüléséhez.


MAFC – DEAC 60-76 (19-18, 11-10, 11-25, 19-23)


MAFC: FODOR 14/6, Hot 11/3, Mccray 10, DUKICS 17/3, Cvetkovics 6/3 cserék: Lakits 2, Misek -, Peringer -.


DEAC: MARTINICS 20/12, Jones 7, Lilov 9/3, Bognár 11, ARMWOOD 13 cserék: LAUDERDALE 6, Velkey 2, MOLNÁR 8/6.


Berényi Sándor: Hiába volt jó a védekezésünk az első félidőben, nem tudtunk élni a lehetőséggel, rengeteg üres dobást hibáztunk. Azt gondolom, hogy ha a mérkőzés ezen szakaszában valamelyik csapat stabilizálta volna a támadójátékát, akkor nagyobb előnyre tehetett volna szert. A fordulás után mi nyugodtunk meg hamarabb, így sikerült meglépnünk. Kontrolálni tudtuk a festéket, ez volt a kulcsa a győzelemnek. Nem játszottunk jól, éppen ezért nagy dolognak tartom, hogy ilyen különbséggel tudtunk nyerni.


KULCSSZAVAK

Responsive image
szerző: DEAC
közzétéve: 2018-04-15 11:00:00

további cikkek a témában