Értékes győzelemmel kezdte a rájátszást a DEAC

Frissítés: 2018-04-12 09:05:02

A második negyedben mutatott kiváló játékának köszönhetően 18 pontos győzelmet aratott a DEAC kosárlabdacsapata a Sopron KC felett. Sikerével már három mérkőzés előnye van riválisával szemben Berényi Sándor együttesének, így kedvező helyzetből várhatják a folytatást.

Nem finomkodtak a csapatok, hamar egymásnak estek, potyogtak a kosarak a találkozó elején. A negyed derekára Uros Duvnjak vezetésével megléptek a vendégek (9-14), hiába zárkózott becsülettel a DEAC, a védekezésük átjáróház volt. Berényi Sándor már a zsűriasztalhoz is lépett, hogy magához hívja övéit, ám ekkor varázsütésre magukhoz tértek a házigazdák, és Isaiah Amwodd pontjaival egyenlítettek (19-19). Soproni időkérés után El-Amin köszönt be egy triplával, de Lauderdale és Armwood kosaraival fordítottak a fehérmezesek. Nem esett össze a Sopron, egy 7-0-s rohanással újra előnyhöz jutottak, melyből két egységnyit meg is tartottak a negyed végére.

Ott folytatták a csapatok, ahol abbahagyták, Joshua Parker másfél perc alatt dobott nyolc pontot, melyre csak négy debreceni pont érkezett (31-37). Várható volt, hogy nem tudják sokáig tartani ezt a dobóformát az együttesek, meg is torpant mindkét oldalon a támadójáték. A cserepadról ma is fantasztikusan beszálló Velkey törte meg a hosszú kosárcsendet, egy szemtelen hármassal és egy ziccerrel újra a DEAC-nál volt az előny. Bognár, majd Lauderdale zsákolt hatalmasat, szinte felrobbant a csarnok, ráadásul Sabáli Balázsnak már nem volt több időkérésese. Berényi Sándor tanítványai egy egészen elképesztő 21-0-s rohanással jelentkeztek, ráadásul nyolc percen keresztül nem kaptak kosarat (50-37). Az utolsó percben végül kozmetikázott az SKC, de így is kilencpontos hátránnyal mehettek az öltözőbe.

Területvédekezéssel kezdte a második félidőt a Sopron, de ez sem zavarta meg Bognár Kristófékat, három perc után már tizenöt volt közte (59-44). Vendég időkérés után stabilizálódott az SKC játéka, de amikor tízen belülre kerülhettek volna, Velkey egy nagyszerű védekezéssel és egy hajszálpontos távolival átlendítette csapatát a holtponton. Kapaszkodott becsülettel a vendég gárda, de az extázisban kosárlabdázó debreceni hátvéd ponterős játékának köszönhetően megnyugtató előnnyel várhatták a záró felvonást.

Martinics öt pontjával indult a negyedik negyed, melyre két triplával válaszoltak a vendégek. A különbség állandósult, a soproniak pedig egyre türelmetlenebbek lettek. Sabáli Balázs megkapta második technikai hibáját, így a végjátékban már nem irányíthatta a kispadról csapatát. Fél perccel később Watkinsnál szakadt el a cérna, egy kiharcolt fault után Bognár Kristófhoz dobta a labdát, a játékvezetők egyből kiállították. Ezzel gyakorlatilag el is dőlt a találkozó, de a DEAC nem állt le, látványos játékkal tovább növelte előnyét, már közel 30 pont is volt közte. Nem csak a győzelem, de a 18 pontos különbség is értékes lehet a DEAC számára, hiszen a rájátszás végén egyenlő mérleg esetén az egymás elleni eredmény dönt. Folytatás szombaton a fővárosban, a MAFC otthonában.

Debrecen, 1000 néző. V: Benczur T., Jakab L., Minár L.

DEAC - Sopron KC  90-72 (27–29, 23–12, 17–12, 23–19)

DEAC: Jones 8, MARTINICS 22/9, Lilov 6, BOGNÁR K. 14/3, ARMWOOD 16. Cserék: LAUDERDALE 8, VELKEY 16/12, Kozák.

Edző: Berényi Sándor

SKC: PARKER 21/9, Duvnjak 8/6, EL-AMIN 24/12, Watkins 3, Henderson 10. Cserék: Tóth G. 3/3, Mészáros M., Takács N. 3/3.

Edző: Sabáli Balázs

Berényi Sándor: – Nagyon örülök a nagy arányú győzelmüknek. Lehetett volna ez jóval több is. Végig intenzívek tudtunk maradni, és majdnem, hogy "ki tudtuk végezni" a Sopront. Reménykedek a hasonló folytatásban. 

Sabáli Balázs: – A mérkőzést jól kezdtük: koncentráltan, és jó dobószázalékkal. Azonban volt egy 21-0-s szériája a Debrecennek, ekkor megakadtunk támadásban, és türelmetlenül játszottunk. Az utolsó negyedben történt dolgok pedig rányomták a bélyegét az egész csapatra, frusztráltak lettünk.


KULCSSZAVAK

Responsive image
szerző: DEAC
közzétéve: 2018-04-11 22:12:00

további cikkek a témában