Justinas Spokas: Jó irányba halad a magyar kosárlabda

2019-08-16 15:00:00

A DEAC litván másodedzője csak a napokban érkezett meg Magyarországra, de máris belevetette magát a munkába. Újdonsült csapatáról, egyéni szerepéről, hazánk bajnokságáról, és a város hangulatáról is beszélt rövid interjúnk során.

Hogyan került Debrecenbe?

- Az előző hat évben Spanyolországban dolgoztam, ahol egy edzői konferencia során volt szerencsém megismerkedni Kovács Adriánnal. Jó viszony alakult ki közöttünk, a kurzust követően is tartottuk a kapcsolatot. Amikor idén nyáron megkapta a vezetőedzői pozíciót, felhívott, és felajánlotta, hogy csatlakozzak hozzá.

Mik az első benyomásai a csapatról, a játékosokról?

- Úgy gondolom, kitűnően sikerült a játékosok kiválasztása, remek kosarasok alkotják a keretet. Azonban most kezdődik a munka keményebb része: az egyéniségekből igazi csapatot kell létrehoznunk. A működő kémia elengedhetetlen a sportban a sikerhez, így erre különösen nagy figyelmet fogunk fordítani.

Mit gondol, miben tud leginkább a DEAC segítségére lenni?

- A szülőhazám és karrierem előző állomása is igazi kosárlabda-nagyhatalomnak számít, így próbálok mindkét kultúra erősségeiből meríteni. A részletek megszállottja vagyok, a játékosaimat pedig igyekszem arra sarkalni, hogy elérjék teljesítőképességük határát. Ami Adriánt illeti, segítek neki, amiben csak tudok, próbálok számára más nézőpontból is megvilágítani bizonyos szakmai kérdéseket, így sokat fejlődhetünk egymás mellett.

Ismerte a magyar bajnokságot, mielőtt hozzánk szerződött volna?

- Igen, azt például tudtam, hogy 14 csapat alkotja. Maga a pontvadászat talán nem annyira ismert a kontinensen, de amint vetünk egy pillantást a játékosállományra, láthatjuk, hogy nem akárkik pattogtatnak Magyarországon. Rövid ideje vagyok itt, de úgy látom, jó irányba halad a magyar kosárlabda.

Csak nemrég érkezett meg, mennyire sikerült berendezkednie a városban?

- A debreceni épületek hangulatukban nagyon hasonlítanak a kaunasiakéhoz, ahonnan származom, így egy pillanatig sem éreztem magam idegennek a városban. Az emberek kedvesek, az ételek finomak, az egyetlen dolog, amivel még nem sikerült megbarátkoznom, az a magyar nyelv, de remélhetőleg ezen a területen is várható némi előrelépés.


KULCSSZAVAK

Responsive image
szerző: DEAC
közzétéve: 2019-08-16 15:00:00

további cikkek a témában
Responsive image
Esélyt sem hagyott a Szolnok

DEAC * 2018-11-10 18:45:00

Responsive image
AZ ASE ellen javíthatunk pénteken

DEAC * 2019-10-23 10:00:00