Évértékelő Berényi Sándorral

2019-05-17 17:50:00

Szerdán végetért a 2018-19-es bajnokság a DEAC kosárlabdacsapata számára, Berényi Sándor együttese egy hajszállal maradt le a rájátszásról, s végül a 9. helyen végzett. A vezetőedzővel többek között a mögöttünk álló idényről, a playoff-ról való lemaradás okairól, a legjobb játékosokról, az újonnan alakuló szurkolói csoportról és a jövőévi tervekről is beszélgettünk évértékelő interjúnkban. 

Mennyire elégedett a bajnokságban, illetve a Magyra Kupában elért helyezésekkel?

-A 9. hellyel nem lehetek elégedett, mindenképp szerettünk volna bejutni a rájátszásba, és az gondolom, hogy ehhez a keret adott is volt. A Magyar Kupa bronzérem egyértelműen egy nem várt siker, amely valamelyest kompenzálja a bajnokságot, de így is marad bennem tüske a szezon után.

A középszakaszban négyes körbeverés döntött, melyből mi jöttünk ki a legrosszabbul, tehát nagyon picin múlott a playoff. Ha ki kéne emelnie valamit, mi lenne az, amin elúszott a rájátszás?

-A kulcs azt gondolom, hogy a Sopron elleni hazai középszakasz meccs volt, ott nagyon sok minden dolgozott ellenünk. Az utolsó edzésen Manigat sérült meg, Ivosevet kiállítottak és Dugat szemöldöke is felszakadt, így három meghatározó ember nélkül voltunk kénytelenek játszani. A középházat az utolsó meccsen kiharcoló ellenfél nagyon felszabadultan érkezett, mi pedig dekoncentráltak voltunk, és nem tudtunk mit kezdeni a védekezésváltásaikkal. Az utolsó két alapszakasz meccsünket is ide sorolhatnám, hiszen karnyújtásnyira voltunk a felsőháztól, viszont az SKC elleni hazai meccs az, amire előzetesen számítottunk, és utólag nézve az nem fért bele. 

Ki volt a legjobb magyar, a legjobb külföldi és a legtöbbet fejlődő játékos?

-A legjobb magyar azt gondolom, hogy Polyák Laci volt. Ő volt a legstabilabb, védekezésben óriási energiákat vitt bele a játékba, és a legnehezebb feladatokat is rá lehetett bízni. Támadásban már valamivel ingadozóbb volt, de összességében ott is jó számokat hozott, ráadásul kevés labdával gazdálkodhatott, és így is nagyon effektív volt. A legjobb légiósként megosztva Boriszovot és Manigatot mondanám. Boriszov nem igényel különösebb magyarázatot, talán az egész liga legjobb pontszerzője volt. Manigat nagyon jól működött társ-csapatkapitányként, az öltözőben és a pályán is vezér volt. Szerencsére sokan fejlődtek a szezon során, de én mégis Tóth Bencét emelném ki. Az NBI/B Zöld-csoportját nyugodtan mondhatom, hogy kinőtte, és az év vége felé már a felnőttek között is megállta a helyét. Több lehetőséget kapott, Dugat hiányában pedig bizonyította, hogy komolyabb szerepet is lehet neki adni.

Mi a véleménye a szezon alatt igencsak felpezsdült szurkolói légkörről?

-Már tavaly is rengetegszer játszottunk teltház előtt, de szervezett keretek között nem nagyon volt ilyen jellegű támogatás. A szezon során megalakult a DEAC Spirit, ami egy nagyon nagy dolog számunkra, s azt kell, hogy mondjam, hogy ők még talán a klubnál is gyorsabban fejlődnek. Mérkőzésről-mérkőzésre jobbak, hangosabbak, profibbak, az utolsó kecskeméti meccsre például már nagyon nagy számban elkísértek, és gyakorlatilag hazai pályát teremtettek számunkra. Azt gondolom, hogy egyre jobb a kapcsolat a csapat és a szurkolók között, úgyhogy le a kalappal előttük, és számítunk rájuk a folytatásban is.

Hogyan értékeli az MKOSZ által a héten bejelentett szabályváltoztatásokat?

-Nagyon örülök neki. A legtöbb csapat életébe jövő éveben ez még nem fog óriási változást hozni, még ott sem ahol öt légiós van. Szerintem idén kis változtatással mi is simán meg tudtunk volna felelni a szabályoknak. A két év múlva esedékes fiatal szabálynak is kifejezetten örülök, szerintem pozitív hozadéka lesz, remélem, hogy az érintett korosztályok még több energiát és munkát tesznek majd bele a kosárlabdába. Nálunk Tóth Bence, Godwin Omenaka és Kozák Marci is beleesik ebbe, nagy lehetőség ez nekik. A kluboknak lesz egy évük, hogy felkészüljenek erre, és tudatosan menedzseljék azokat a játékosokat, akiket majd szerepeltetni akarnak. Az edzők számára ez egy új taktikai lehetőség lesz, hiszen ezen a téren is gondolkodni kell majd. Szerintem színesébbé teszi a bajnokságot, és hasznos hozadékai is lesznek.

Sokan kíváncsiak a jövőévi keretre. Mikor számíthatunk konkrétumokra?

-A magyarok közül a legtöbb játékosnak élő szerződése van a klubbal, az idén szereplő légiósokkal pedig hamarosan megkezdődnek a tárgyalások. Konkrétumokról még nem tudok beszámolni, hiszen még csak szerdán dőlt el, hogy számunkra befejeződött a szezon. Ezek a fajta beszélgetések nyilván most erősödnek meg, de változások mindenesetre biztosan lesznek. Szerintem egy nagyon jó kis szezon elé nézünk, annyit azért elárulhatok, hogy az első nagyobb bejelentést is hamarosan megtesszük.


KULCSSZAVAK

Responsive image
szerző: DEAC
közzétéve: 2019-05-17 17:50:00

további cikkek a témában