Újabb hazai siker, Kecskeméten dől el a sorsunk

2019-05-12 21:41:00

Fölényes, 21 pontos győzelmet aratott a DEAC férfi kosárlabdacsapata a Zalakerámia ZTE KK ellen az NB1/A középházában, így az utolsó fordulóra marad a döntés az utolsó rájátszást érő pozíciót illetően.

DEAC – Zalakerámia ZTE KK 100-79 (23-10, 24-30, 27-25, 26-14)

DEAC: Manigat 15/9, Velkey 5/3, BORISZOV 25/15, Ivosev 13, AMIGO 23/3.

Csere: Polyák 15/6, Bognár 4/3, Kósa, Opre, Kozák, Tóth B, Omenaka.

Edzők: Berényi Sándor, Kovács Adrián, Kádár Tamás

ZTE: Ware 20/9, THOMPSON 12, Bellott-Green5/3, SZABÓ Zs. 12/6, Agafonov 17/3.

Csere: Doktor, Durázi 2, Bagó 6, Gulyás 5/3, Kis R., Farkas A.

Edző: Bencze Tamás

Kedvezőtlen előjelekkel kellett szembesülniük a DEAC szimpatizánsainak a feldobás előtt, hiszen a hazaiak első számú irányítója, Henry Dugat combizom húzódás miatt nem állhatott csatasorba. A matek rendkívül egyszerű volt: a győztesnek az utolsó fordulóra is marad esélye hogy kiharcolja a rájátszást, míg a vesztes számára a középház végeztével a szezon is befejeződik.

Nagy rohanással indult a találkozó, Thompson és Ware kosaraira debreceni oldalról Amigo válaszolt. A szerdai teljesítménye után magát a kezdőcsapatban találó Velkey sem sokáig maradt észrevétlen, zseniális asszisztját Boriszov váltotta pontokra. Mindkét gárdát érezhetően nyomta a tét, de rutinos montenegrói légiósunk kezébe vette a karmesteri pálcát, vezetésével pedig egy 10-0-t futott a DEAC. (10-4) Bencze Tamás válaszul a becserélte a fiatal Doktor Pétert, aki kitűnően játszotta meg Agafonovot, ezzel megtörve a zalaiak gólcsendjét. Hazai oldalon Manigat is megérkezett a meccsbe, egy hármassal tette fel magát a táblára. A ZTE-nél Agafonov követett el minden tőle telhetőt, hogy meccsben tartsa csapatát, de Boriszovot továbbra sem tudták tartani. A negyed kiugró teljesítményére Amigo zsákolása tette fel a pontot, 23-10-es DEAC előnnyel zárult az első tíz perc.

A folytatás továbbra is Milos Boriszovról szólt, aki teljes támadórepertoárját bemutatta a zalaegerszegi védelmen, mérnöki pontossággal célzott a periméterről. Egy Manigat-Velkey-Amigo háromszögelést követően az amerikai-argentin látványosan húzta a labdát a gyűrűbe, ezzel talpra ugrasztva a lelkes hazai publikumot. Ekkor új erőre kaptak a kék mezesek, akik Agafonov és Green közreműködésével egy 8-0-s futást produkáltak. (31-23) Amikor égett a ház, ismét érkezett a feltartóztathatatlan Boriszov, és saját maga 25. pontját megszerezve átlendítette a cívisvárosiakat a holtponton. Centerposzton is zajlott az élet, Amigo és Agafonov különharca izgalmas színfoltját adta a mérkőzésnek. A félidő végére alábbhagyott a debreceni lendület, ezt kihasználva Dustin Ware tíz alá hozta a zalaiakat a nagyszünetre.

A pihenő a ZTE-nek kedvezett, Ware 2+1-es akciója után négy, míg Szabó Zsolt kettese után 2 pontra olvadt a hajdúsági fór. (55-53) Berényi Sándor időkérése után Ivosev Tamás pillanatai következtek, behintett egy hármast, majd szemfülesen észrevette az alapvonalon belépő Amigot, aki a harmadik zsákolását is feljegyezte az estén. (64-59)

A záró felvonás elején Polyák is elképesztően elkapta a fonalat, egy 14-3mas rohammal a DEAC végleg megszökni látszott. (81-65) Faultproblémái ellenére nem várhatott tovább a vendégek mestere Agafonov visszacserélésével, az Ivosev-Amigo páros pedig valósággal lubickolt ebben a szituációban, ott keresték a kontaktot az ukrán magasemberrel, ahol csak tudták. Ugyan kipontozniuk végül nem sikerült, de ezáltal sok könnyű kosárhoz jutottak alsó posztos játékosaink. A kintiek is jeleskedtek, majdnem 50 százalékkal céloztak a 6,25-ösön túlról. Az utolsó percekre eldőlt a győztes kiléte, így a fiataloknak is lehetőséget tudott biztosítani Berényi mester, akik hasznos játékkal járultak hozzá a sikerhez. Azonban Daniel Amigo ellopta előlük a showt: jó hét méterről tüzelt az egerszegi gyűrűbe, ezzel megszerezvén a Debreceni Egyetem 100. pontját, és saját maga első hárompontosát a magyar NB1-ben.

Két dolog maradt hátra: nyerni idegenben a Kecskemét ellen, és összefűzött ujjakkal szorítani, hogy ezzel egyidőben a ZTE is legyőzze a Sopront.


KULCSSZAVAK

Responsive image
szerző: DEAC
közzétéve: 2019-05-12 21:41:00

további cikkek a témában