Idegenben is nyerni tudott a DEAC

2017-10-24 15:11:27

Nagyon fontos mérkőzést nyert meg a DEAC az NBI-es kosárlabda bajnokság 5. fordulójában. Berényi Sándor együttese az első perceket leszámítva végig vezetett a nagy rivális MAFC otthonában, és a helyenként akadozó játék ellenére ötpontos sikert aratott a fővárosban.

Beragadt a rajtnál a DEAC, a hazaiak Davis vezérletével egy 10-2-es rohanással indítottak. A negyed derekára a hajdúságiak is megérkeztek a mérkőzésbe, és Lilov kosaraival zárkóztak, sőt Molnár András hárompontosával már a vezetést is átvették. Hiába válaszoltak szinte azonnal a fővárosiak, Molnár újabb triplája után hazai időkérés következett (12-14). Az egyperces pihenő után újra stabilizálódott a MAFC játéka, ám Berényi Sándor tanítványai így is megőrizték minimális előnyüket.

A csereként beszálló Kósa Tamás ziccerével indult a második felvonás, majd az ezúttal is rendkívül agilis Armwood kosaraival már hétre nőtt a differencia (18-25). A debreceni védekezés az első percek rövidzárlata után egyre hatékonyabbá vált, Jahmal Jones kettő plusz egyes akciója után pedig újra magához hívta övéit Jovica Arsic (21-30). Hiába a rövid fejmosás Molnár harmadik hárompontosa után már kétszámjegyűre nőtt a különbség. Csapnivaló dobószázaléka ellenére sem adta fel a házigazda, Davis zsákolásával és Neighbour távolijával pedig újra látótávolságon belül kerültek (27-33). A nagyszünethez közeledve Velkey János büntetői törték meg a debreceni kosárcsendet, a különbség pedig állandósult. A negyedet Amin Hot utolsó másodperces kosara zárta, ám a félidőben így is 40-34-es vendégvezetést mutatott az eredményjelző.

A térfélcsere után Jahmal Jones és Molnár András pontjaival újra kétszámjegyű lett a különbség, de a folytatásban is rengeteg hibával dolgozott mindkét fél. A bosszantóan sok pontatlanság meg is bosszulta magát, a MAFC a negyed végére a Fodor-Hot hátvédpáros vezérletével négy pontra zárkózott. Végül a harmadik tíz percet is a DEAC nyerte, hiszen Arwood a lehető legjobbkor dobott egy triplát (47-54).

A negyedik negyed elején ismét a Debrecen amerikai erőcsatára értékesített egy hárompontost, Molnár ziccerével pedig újra elhúzott a DEAC (47-59). Nem adták fel a fővárosiak, az egykoron Debrecenben pattogtató Fodor Márton távolijával hamar tízen belülre kerültek, sőt egy 8-0-s rohanással feljöttek négyre. Velkey első félidőben vétett hibáit a lehető legjobbkor javította ki, egy perecen belül szerzett öt pontjával ismét lélegzetvételhez jutott a cívisvárosi alakulat, időt is kért a hazaiak szakmai stábja (55-65). Hiába zárkózott becsülettel a MAFC, az egész mérkőzés folyamán klasszis teljesítményt nyújtó Molnár újabb hárompontosával gyakorlatilag el is döntötte a találkozót másfél perccel a lefújás előtt. A műegyetemisták három másodperccel a vége előtt még feljöttek három pontra, de Lilov higgadt büntetőzésének hála végül nem volt labdájuk a győzelemhez.

A DEAC ezzel megszerezte története első idegenbeli győzelmét az elsőosztályban, és nem kis meglepetésre 3-2-es mérleggel kezdte a szezont. Folytatás jövő hét szombaton a bombaerős Körmend ellen hazai pályán.

NBI A-csoport 5. forduló

2017.10.21. Budapest, Gabányi László Sportcsarnok

MAFC – DEAC  70-75 (16-19, 18-21, 13-14, 23-21)

MAFC: HOT 18/6, Misek 10/3, Lakits -, DAVIS 17/3, Cvetkovic 2 cserék: FODOR 12/3, Neighbour 9/3, Debreczeni 2.

vezetőedző: Jovica Arsic

DEAC: Jones 7, Lilov 13/3, MOLNÁR 18/12, ARMWOOD 19/9, Lauderdale 2 cserék: Farkas 5, Kósa 2, VELKEY 9/3.

vezetőedző: Berényi Sándor (Kovács Adrián, Kádár Tamás)

Berényi Sándor: Az első perceket leszámítva a mi akaratunk érvényesült a mérkőzésen, számítottunk arra, hogy kintről nem fognak jól dobni, de a lepattanócsatát jobban szerettem volna megnyerni. A második félidőben új játékosunk, Dallas Lauderdale megsérült, így megint sokat voltunk kénytelenek alacsony szerkezetben játszani. Szerencsére kritikus helyzetekben mindig volt valaki, aki tudott egy extra kosarat szerezni, így végül ha nehezen is, de meg tudtuk nyerni a találkozót.


KULCSSZAVAK

Responsive image
szerző: DEAC
közzétéve: 2017-10-24 15:11:27

további cikkek a témában