Nagy lehetőséget szalasztottunk el Pécsett

Frissítés: 2019-03-31 21:38:35

Négypontos vereséget szenvedett a DEAC kosárlabdacsapata az NBI alapszakaszának utolsó előtti fordulójában. Berényi Sándor együttese 19 pontos hátrányból felállva egy labdára került a hajrában a győzelemtől, ami a forduló eredményei miatt már felsőházat is jelentett volna, de végül a PVSK otthon tartotta a két pontot.

Óriási iramban kezdődött a találkozó, nem volt érezhető egyik csapaton sem, hogy a mérkőzés akár a felsőházba jutásról is dönthet. Hazai oldalon Budimir volt nagyon aktív, míg debreceni részről Amigo volt tarthatatlan, három perc után pedig már 12-12-t mutatott az eredményjelző. Szinte minden támadást kosárral fejeztek be a csapatok, és sokáig fej-fej mellett haladtak, ám Taylor vezetésével egy 8-0-t futott a Pécs, így a negyed végére minimális előnyre tettek szert (29-23).

A második tíz percet is ott folytatták a felek, ahol az előzőt abbahagyták, a hazaiak kosarára Polyák felelt rögtön egy hárompontossal. A Pécs tudott hamarabb ritmust váltani, de hiába kért Berényi Sándor időt, Pongó Máté kosaraival tíz fölé nőtt a differencia (40-28). Dugat fújt ébresztőt egy triplával a negyed derekán, ám a rutinos Csirics vezérletével tartották fórjukat a vendéglátók. Nagyszerűen járt a labda mindkét oldalon, rengeteg külső dobással próbálkoztak a játékosok, a kétszámjegyű különbség pedig állandósult. Bár ezúttal is közel hatvan százalékkal célzott mezőnyből a Debreceni Egyetem csapata, a rengeteg védekezésbeli figyelmetlenség, és a csapnivaló büntetőzés megbosszulta magát, így 11 pontos hátránnyal mehettek a nagyszünetre.

A fordulás után Horti kosaraival tovább nyílt az olló, ráadásul a DEAC-nak innentől kezdve már az egymás elleni eredményre is figyelnie kellett, hiszen odahaza 16 ponttal nyertek a cívisvárosiak. Hiába kért időt a debreceni stáb, a hazaiak centerének büntetőivel a 24. percben már átlépték a képzeletbeli határt, Budimir duplája után pedig már komoly bajban voltak a hajdúságiak (65-46). Omenaka törte meg a kosárcsendet, majd Ivosev egy, Manigat pedig kettő triplával jelentkezett. A negyed végére sikerült újra 12-re zárkózni, még úgy is, hogy az addig megítélt húsz büntetőből mindössze hetet sikerült értékesíteni.

Az utolsó felvonás Csirics hárompontosával indult, de a DEAC okos támadásokkal újra tízre zárkózott, Csirke Ferenc ki is kérte egyperces szünetét. Az első félidőben halványabb Manigat nagyon elkapta a fonalat, kevesebb, mint két perc alatt dobott három hármast is, így hosszú idő után már a győzelem reménye is felcsillant (80-74). Hiába húzott el újra a PVSK, nem hagyta magát a Berényi-csapat, és nagyot küzdve folyamatosan zárkóztak. Húsz másodperc volt már csak hátra, amikor Dugat közelijével egy labdára kerültek az egyenlítéstől (90-87), sőt az amerikai újabb kosarával, nyolccal a vége előtt már csak két pont volt közte (91-89). A legvégén azonban higgadt tudott maradni Taylor, így négypontos hazai siker született.

A vereségek közül azonban a legjobb forgatókönyv valósult meg a debreceniek szempontjából, hiszen bár a Pécs utolérte őket, az egymás elleni eredmény a hajdúságiaknak kedvez. Ráadásul az üldözők egytől egyig vereséget szenvedtek, sem az ASE, sem az Alba Fehérvár, sem a Zalaegerszeg nem tudott nyerni az utolsó előtti alapszakasz fordulóban, így továbbra is meg van az esély a hőn áhított 5. helyre.

PVSK – VEOLIA – DEAC 93-89 (29-23, 24-19, 20-19, 20-28)

PVSK: TAYLOR 24, Pongó 13/9, Budimir 14/6, CSIRICS 19/6 HORTI 15/3 csere: Demeter 6/6, Wright, Antóni 2, Bíró.

edző: Csirke Ferenc

DEAC: DUGAT 20/6, MANIGAT 19/18, Boriszov 8/6, Ivosev 10/3, AMIGO 19 csere: Polyák 6/6, Bognár, Omenaka 4, Velkey 3/3, Kósa.

edző: Berényi Sándor

Berényi Sándor: Az első félidőben sajnos borzasztóan lepattanóztunk és büntetőztünk, ez utóbbi a fordulás után is megmaradt. Gyakorlatilag a párját ritkítja, hogy negyven százalék alatt maradtunk büntetőből, de sajnos vannak ilyen esték, ezen túl kell lépnünk, és csak előre tekintenünk. Azért voltak pozitív elemei a mérkőzésnek, igyekszünk átültetni ezeket a jövő hétre, ahol megpróbáljuk kiharcolni az ötödik helyet.


KULCSSZAVAK

Responsive image
szerző: DEAC
közzétéve: 2019-03-31 21:30:00

további cikkek a témában