A bronzéremért játszhatunk a Magyar Kupában

2019-02-15 20:42:00

Nem sikerült borítania a papírformát a DEAC-nak a Zsíros Tibor Férfi K&H Magyar Kupa elődöntőjében. Egy nagyon elrontott második negyed után újra vissza tudott kapaszkodni a mérkőzésbe Berényi Sándor együttese, de a végét a címvédő Szolnok bírta jobban, így holnap a bronzéremért játszhatnak a cívisvárosiak.

A Szolnok továbbjutása az elődöntőbe vezéráldozatokkal járt, ugyanis Strahinja Milosevics és Kovács Péter is súlyos sérülést szenvedett a Pécs ellen, akik várhatóan a teljes szezont kénytelenek lesznek kihagyni. A Tisza-partiak kezdték jobban a találkozót, Benke és Vojvada kosaraival egy perc után 4-0-ra elléptek. A folytatásban a DEAC is megérkezett a mérkőzésbe, és az Ivosev-Boriszov duó vezérletével hamar át is vették a vezetést (8-6). Ezt követően fej-fej mellett haladtak a felek, míg nem a csereként beálló Velkey triplájával öttel megléptek a hajdúságiak (17-12). A negyed végére felgyorsultak az események, mindkét csapatra rengeteg személyi hibát fújtak, melyből a címvédő jött ki jobban, sőt Benke utolsó másodperces kosarával a vezetést is átvették.

A második tíz percet is két szolnoki kosár nyitotta, melyre Ivosev válaszolt egy kettő plusz egyes akcióval, ráadásul Nemanja Milosevics mellett Luksa Andrics is megkapta harmadik faultját (25-27). A Szolnok igazolta, hogy játékoskerete a hiányzók ellenére is az egyik legjobb a bajnokságban, Vojvoda és Rudner triplájával pedig szempillantás alatt kétszámjegyűre növelték fórjukat (25-36). Érezhetően elvesztette a ritmust a DEAC, ráadásul Omenaka harmadik, Amigo pedig negyedik hibáját is megkapta. Vojvoda második távolijával már bajban voltak a hajdúságiak, Berényi Sándor időt is kért (28-45). Az Olaj okosan kihasználta fölényét a palánkok alatt, míg a debreceniek játéka teljesen szétesett, így a nagyszünetre 21 pontra hízott a differencia.

A második félidő Rowsey és Manigat dobópárbajával indult, előbbi öt, utóbbi hat pontot termelt valamivel több, mint egy perc alatt. A Debreceni Egyetem játékosairól szemmel láthatóan lekerült a teher, bátran kosárlabdázva a negyed derekára pontos külső dobásaiknak köszönhetően 13 pontra zárkóztak (51-64), Dragan Alekszics időt is kért. A visszatérő Vojvoda vezérletével stabilizálódott a Szolnok játéka, de a támadásait felgyorsító DEAC Ivosev közelijével tízre zárkózott. Hihetetlenül elkapták a fonalat a cívisvárosiak, és bár több tiszta dobást is hibáztak, Dugat pontjaival újra látótávolságon belülre kerültek a záró felvonásra (66-70).

Az utolsó tíz percet egy 7-2-es futással kezdte az Olaj, Benke távolija után Berényi Sándor lépett a zsűri asztalhoz. Az egyperces szünet után sem ültek a debreceni dobások, a Tisza-partiak pedig Andrics révén visszaállították a kétszámjegyű különbséget (68-79). Érezhetően nagyon sokat kivett a felzárkózás Bognár Kristófékból, és bár mindent megtettek a felzárkózás érdekében, többször is tízen belülre zárkóztak, a címvédő taktikus játékának köszönhetően tartotta előnyét. A vége 18 pontos Szolnoki siker lett, de a DEAC-nak nincs oka a szégyenkezésre, szombaton a Jászberénnyel játszhatnak a bronzéremért 14 óra 30 perctől.

Szolnoki Olaj KK – DEAC 97-79 (23-22, 32-12, 15-32, 27-13)

Szolnok: VOJVODA 17/9, Benke 12/3, Rudner 3/3, MILOSEVICS N. 19, ANDRIC 16 csere: Tóth 8, ROWSEY 22/6, Csák, Frikker, Taiwo.

edző: Dragan Alekszics

DEAC: DUGAT 16, MANIGAT 12/9, Boriszov 13/3, Ivosev 12/6, Amigo 7 csere: POLYÁK 12/6, Bognár 4, Omenaka, Velkey 3/3, Kozák, Tóth.

edző: Berényi Sándor

Berényi Sándor: A második negyedben átrohantak rajtunk, demoralizáló kosarak sorát kaptuk, amiket nem tudtunk lereagálni. A második félidőben aztán bizonyítottuk, hogy van tartásunk, mi is tudtunk egy nagy futást produkálni, és szépen visszajöttünk a meccsbe. 4-6 pontnál aztán a Szolnok megmutatta, hogy a sérültjei ellenére az ország egyik legerősebb keretével rendelkezik, okosan kihasználták a gyengeségeinket, és kijött, hogy melyik a jobb csapat. A különbség azt gondolom, hogy kicsit túlzó, ennek ellenére mi mindent tőlünk telhetőt kitettünk ma a pályára, de ez csak ennyire volt elég. Holnap ugyanezzel a hozzáállással fogunk küzdeni a bronz éremért is.


KULCSSZAVAK

Responsive image
szerző: DEAC
közzétéve: 2019-02-15 20:42:00

további cikkek a témában