Szenzációs szombat

Frissítés: 2018-10-08 11:49:11

Parádés játékkal, 25-24-re verte a 2018/2019-es bajnokságban eddig hibátlanul teljesítő Békést a DEAC férfi kézilabdacsapata. A két csapat nagyszerű iramú, parázs hangulatú találkozót játszott egymással szombat este a DESOK-ban.

Sikerült javítania a két héttel ezelőtti Algyő elleni hazai vereséget a DEAC férfi kézilabda csapatának: a forduló előtt listavezetőként Debrecenbe érkező, mindhárom lejátszott meccsét megnyerő, esélyesebb Békést fogadtuk hazai pályán.

Már a hét elején biztos volt, hogy Bíró Ádám nélkül fogadjuk békés megyei riválisunkat, aki nemzetközi játékvezetői elfoglaltság miatt ezen a hétvégén nem állhatott csapatunk rendelkezésére. Sérültünk a sajnos hosszú időre kieső Dobos Balázson kívül nem volt, azonban két kulcsjátékosunk hiányában mégis szép feladatnak ígérkezett a Békés elleni ütközet. A vendégek kerete felfrissült és kicsit fiatalodott is a nyár folyamán: a tavalyi rutinos húzóemberek közül többen is távoztak, azonban sikerült élvonalbeli tapasztalattal rendelkező játékosokkal erősíteniük: Morva Zoltán Orosházáról, Gidai Máté és Székely Nikola Nyíregyházáról, Bátky Patrik és Martonosi Márk a Pick Szeged U20-as csapatából érkezett Békésre.

Majd telt ház előtt és a szokásos remek DESOK-hangulatban kezdődött az összecsapás békési támadással, DEAC hatos fallal, Mándi Norbival a kapuban. A rutinos Oláh Gábor már az 1. percben betalált, Erdős Zoli azonban hétméteresből rögtön válaszolt. A mérkőzés egyébként a két játékos gól- és hétméteres párbajának is beillene: mindketten hibátlanul lőtték a büntetőket, szám szerint hatot-hatot. A békésiek sokat tapasztalt jobblövője összesen 13-szor talált be, míg Erdős Zoli idénybeli legjobb teljesítményével tíz találatig jutott. Összességében jól kezdtük a meccset, a 7. percben 5-3-ra vezettünk, Mucza Norbi pedig már három gólnál járt a félidő harmadánál. Nem tudtuk leszakítani a Békést, Oláh ellenállhatatlanul lőtt kintről, a Békés a 12. percben utolérte a DEAC-ot, a 16. percben pedig már a vendégek vezettek. (9-10 oda) Felváltva volt a vezetés a csapatoknál a játékrész hátralévő részében: egyszer a Békés, egyszer a DEAC volt előnyben, 15-14-re vezetett a békési együttes a szünetben.

A második félidőre a jól védő Mándi Norbit Kőrizs Pisti váltotta a kapuban. Továbbra is fej-fej mellett haladtak a csapatok egészen a 36. percig, amikor Gazsó, Fedor és Gál révén egy 3-0-ás rohammal jelentős előnybe került a Békés. A 46. perce egy Erdős duplával és egy Minegász szélső góllal ismét egál volt a meccs. (20-20) 10 perccel a vége előtt 2 gólos békési előnynél időt kért Szabó Csaba, melynek következtében nagy hajrába kezdett a DEAC: az egyébként jól működő hatos falunk még feszesebb lett, Kőrizs Pisti hozta a bravúrokat a kapuban, az 50 perctől csupán két gólt kaptunk. 4-0-ás rohamunk után 2 találattal vezettünk, érett a meglepetés. Morva góljával jött közelebb a Békés (24-23), Mucza szinte azonnal válaszolt (25-23), de Hajdú is betalált átlövésből. (25-24) Fél perccel a vége előtt indíthattuk utolsó támadásunkat, Erdős kísérlete a kapufán csattant, volt még ideje egyenlíteni a Békésnek. Azonban nem jutott már lövőhelyzethez a vendég együttes, Hajdú időntúli szabaddobása elhalt sáncban. A vége óriási izgalom és 25-24-es DEAC meglepetés győzelem.

Egy rendkívül fordulatos, izgalmas és közönségszórakoztató meccsen aratott bravúrgyőzelmet a DEAC az összecsapás előtt esélyesebbnek tűnő Békés felett. A csapatmunka, a fegyelem és a küzdeni tudás eredménye ez a két pont, ami után továbbra is a földön kell maradni a fiúknak, a sikereket helyükön kezelni és a következő mérkőzésekre koncentrálni. Csak így érhető el a korábban kitűzött cél: a másodosztálybeli tagság megőrzése. Az álomszerű és szinte hihetetlen szezonrajt (4 mérkőzés, 3 győzelem, 1 vereség) következtében négy kör után 6 ponttal a negyedik helyen áll a DEAC azonos pontszámmal, mint a dobogósok: a Békés, az Orosháza és az Algyő.

Egymást követik a bajnokság elején a nehezebbnél nehezebb meccsek a bajnokság elején: az ötödik fordulóban a DEAC a tavaly még az élvonalban szereplő és oda rögtön vissza is vágyó Orosházi FKSE-LINAMAR vendége lesz. A békés megyei együttes előző idénybeli kerete - a légiósok kivételével - együtt maradt és olyan rutinos játékosokkal sikerült erősíteniük, mint a többszörös válogatott - azonban sérülés miatt még bizonyosan hiányzó - Zubai Szabolcs és Lele Ákos. Csapatunk abszolút teher- és veszítenivaló nélkül léphet pályára Orosházán a jóval esélyesebb hazaiak ellen.

Szabó Csaba vezetőedző érthetően elégedetten nyilatkozott övéi játékáról a lefújást követően. - Két hete kicsit bennmaradtunk az öltözőben a meccs elején, ebből sikerült tanulnunk. Pörgősebb volt a melegítésünk is, és úgy gondolom, hogy a fiúk fejben nagyon összeszedettek voltak. A siker egyik titka az volt, hogy taktikailag meg tudták valósítani azokat a dolgokat, amelyeket a videózás során elemeztünk. Nüansznyi hibákat találtunk a Békés védekezésében, és abból úgy gondolom, hogy tudtunk profitálni. Amit nem tudtunk megfékezni, az az Oláh Gabinak a kiváló átlövő-teljesítménye volt az első félidőben. Azt hiszem, tíz gólt lőtt az első harminc perben. De tudtuk, hogy a második félidőben nem fog játszani, és így alakítottuk ki a védekezésünket, szűkebbre vettük a hatosfalat. Illetve, ami a támadásunkat illeti, a Nyíregyházáról érkezett Székely Nikoláról tudtuk, hogy nagyon egy-egy érzékeny, hármas védőt védekezett, és őt nagyon hamar kiiktattuk a játékból, sok gólt, kétperceseket tudtunk róla szerezni. A harmadik pedig az volt, hogy a nagytermetű beállójuk nyújtott lábbal védekezik, és ott is sok gólt tudtunk lőni. Összességében úgy gondolom, hogy 35-40 percig meg tudtuk valósítani, amit elterveztünk, a kisebb hullámvölgyekből jól tudtunk kijönni. A meccs többi részében pedig vitt minket szívünk. Óriási csapatom van. Hétről hétre valami újat kellene mondanom, hogy ne unják az olvasók, de most is csak azt tudom mondani, hogy csodálatos srácok – avatott be a siker titkába a vezetőedző.

A következő hazai mérkőzésünkre október 19-én vagy 20-án kerül sor, amikor egy szintén erős ellenfél, a dobogóra vágyó PLER-Budapest vizitál a DESOK-ban. 

DEAC NK KFT - Békés-Drén KC 25-24 (14-15)

Kiállítások: 4 perc illetve 12 perc

Hétméteresek: 6/6 illetve 6/6

DEAC: MÁNDI N. (kapus) FÜLÖP 2, MÓRUCZ 2, Hornyák, LEITER 1, MUCZA 6, MINEGÁSZ 4

CSERE: KŐRIZS (kapus) Juhos, Mándi K., Földi, BORBÉLY, ERDŐS 10(6), Vécsei, Illés, Mezei, edző: Szabó Csaba

BÉKÉS: Pajkó (kapus) Gidai, OLÁH 13(6), Morva 1, Székely 1, HAJDÚ 4, Kecskés 2

CSERE: DOMOKOS (kapus) Borbély, Dénes, Fedor 1, Gál 1, Bátky, Martonosi, Sebestyén, Gazsó 1, edző: Papp Bálint

A mérkőzés alakulása: 5-3 (7.perc), 7-7 (12.perc), 9-10 (16.perc) 11-12 (22.perc) 13-13 (26.perc) 14-15 (félidő) 16-17 (35.perc) 17-20 (40.perc) 20-20 (46.perc) 20-22 (49.perc) 24-22 (56.perc) 25-23 (58.perc) 25-24 (végeredmény)

Tabella és menetrend: https://www.keziszovetseg.hu/v2h/013/002/p_002.asp?p_verseny_kod_al=141&p_verseny_kod_evad_al=6&p_kezilabda__evad_kod=6&p_fo_cim=NB%20I/B%20f%E9rfi%20feln%F5tt-Kelet

Szerő: Hornyák Zoltán/PKZs

 


KULCSSZAVAK

Responsive image
szerző: Pénzes-Kemecsei Zsuzsa
közzétéve: 2018-10-07 10:30:00

további cikkek a témában
Responsive image
Nagyon kellene a bravúr

Pénzes-Kemecsei Zsuzsa * 2019-03-08 13:40:00

Responsive image
Döcögősen indult, sima lett

Pénzes-Kemecsei Zsuzsa * 2018-11-26 13:45:00

Responsive image
Már nem a bennmaradás a kérdés

Pénzes-Kemecsei Zsuzsa * 2018-04-27 08:45:00