Új vezetőedző, új játékosok a kéziseknél

2019-08-10 11:45:00

A Loki NB I-es női kézilabdacsapatának korábbi trénere, Bíró Imre vezetésével kezdték meg a felkészülést a következő szezonra a DEAC férfi kézilabdázói. Az együttes fennállása legszörnyűbb tavasza után elbúcsúzott a második vonal küzdelmeitől, de már akkor megfogalmazódott az új cél: vissza kell jutni az NB I/B-be.

Bíró Imre neve és munkássága bizonyára nem ismeretlen a kézilabdabarátok, s azon belül is a DEAC szimpatizánsok számára. Szakosztályvezetőként rendre ott állt az NB I/B-s csapat mellett meccseken, edzéseken, s minden más fontos eseményen. A második vonaltól búcsúzó DEAC-nál az edzői stáb összetétele a nyáron nem változott, csak némileg – mondjuk így- átrendeződött. A vezetőedzői feladatokat a korábbi válogatott kézilabdakapus, Bíró Imre vette át, míg Szabó Csaba edzőként segíti a csapat munkáját, Medgyessy Sándor pedig maradt az együttes kapusedzője. Az előző tavasz nem úgy sikerült, ahogyan azt a szakosztály tervezte, ezért a klubvezetés és a szakmai stáb közösen döntött a helycseréről.

Ami a játékoskeretet illeti, jócskán volt mozgás a csapat háza táján a nyári pihenő alatt. Juhos Richárd Mezőtúrra igazolt, Mezei Lajos pedig munkahelyi elfoglaltságai miatt fél évre Németországba költözött, később csatlakozik csak a DEAC-hoz. Kérdéses a gólgyáros átlövő, Mucza Norbert sorsa, aki nyáron egy hónapig a kínai bajnokságban játszott, ám magánélete ősztől a fővárosba szólíthatja. Bíró Ádámmal kapcsolatban az egyik szemünk sír, a másik meg nevet. Az irányító ugyanis az IHF, vagyis a Nemzetközi Kézilabda Szövetség játékvezető keretének tagja lett, ami óriási szakmai siker. Ám ezzel együtt most a szervezet döntésén múlik, hogy folytathatja-e aktív kézis pályafutását. Alapemberünk egyébként jelenleg is Macedóniában dolgozik a Férfi Ifjúsági Kézilabda Világbajnokságon. Az egyik általa vezetett mérkőzés második félidejével egy időben pedig itthon megszületett első gyermeke, aki édesapja után az Ádám nevet kapta. Irányítónk egyébként Kőrizs István és Hornyák Zoltán után a harmadik apuka a csapatban. A családnak ezúton is jó egészséget kívánunk!

Az érkezők névsora ezúttal hosszabbra nyúlik. Az irányító Pethő Ákos Balmazújvárosról jött, és a Debreceni Egyetem sportszervező szakos hallgatója. A jobbszélső Sugár Bence szintén Balmazújvárosról érkezik, jobban mondva tér vissza a DEAC-ba. Péter Gábor az Eger ificsapatából csatlakozik a debreceniekhez, ő is egyetemre jár ősztől, építőmérnöki karra vették fel. A belső három poszton bevethető Kathi Péter a Hajdúböszörmény együttesétől tér vissza egy év kitérő után, ő vidékfejlesztési agrármérnöknek tanul ősztől. Pálfi Dominik a NEKA kapusa volt, ő is összeköti a tanulást a sporttal, gépészmérnök lesz. Végül pedig nagyot erősít a csapat beállós poszton, hiszen a DEAC-ba igazolt az előző idényben még a Gyöngyös NB I-es csapatában játszó István Péter.

Pethő Ákos itt még a Balmazújváros mezében

Bíró Imre a csapat új összetételével kapcsolatban elmondta, kérdés a Mucza–Bíró páros sorsa. Ha ők maradnak, akkor egyértelműen a tavalyinál erősebb keretről beszélhetünk, ha nem, akkor nagyjából ugyanolyan erős a csapat.

Az együttes július 29-én kezdte el a közös munkát az NB II. Észak-keleti csoportjának küzdelmeire, mondta az új vezetőedző. - A felkészülésnek most az elején, a kondicionális képesség-fejlesztési szakaszában járunk sok labdás feladattal. Szeretnék egy jó állóképességgel rendelkező csapatot, amely a mérkőzések utolsó perceiben is dominálni tud. Nagy hangsúlyt fektetünk továbbá arra, hogy a játékosok egyéni technikai repertoárja bővüljön, gondolok itt a labda nélküli cselezési tevékenység, a lövőskála gazdagodására. Továbbá fontos lenne, hogy a különböző védekezési rendszerek feladataival is tudjanak elsőként azonosulni, majd alkalmazni azokat a mérkőzések alakulásának függvényében. Legyenek képesek zártabb 6-0-t védekezni, és sáncolással segíteni a kapusaink védési tevékenységét, illetve mélységi kilépésekkel, megállító ütközésekkel gátolni ellenfeleink támadásszervezését. A nyitottabb szisztémák közül szeretnénk használni az 5-1-es és a 4-2-es verziót. Ezen a téren a legfontosabb megértetni és elfogadtatni a védekezésbeli dominancia jelentőségét, elővételezni az ellenfelek játékosainak szándékát. Az edzéseken nagy tempót és feszességet diktálok azért, hogy később jó döntéseket hozzanak, pontos, lőtt átadásokat adjanak a társaknak, ne legyen ritmusvesztést okozó lögybölés, ívelgetés. Hibákat biztosan elkövetünk majd, de hinnünk kell, hogy kijavítjuk, éppen ezért határozottságot várok el mindenkitől – részletezte az edzéscélokat a tapasztalt szakember.

Az együttes a hét hetes felkészülés alatt több edzőmeccset is játszik. A fiúk augusztus 16-án Tiszavasváriban, szeptember 5-én pedig Hajdúnánáson lépnek pályára, egyeztetés alatt vannak további mérkőzések Balmazújváros, Berettyóújfalu, illetve Hajdúböszörmény ellen is.

A csapat ősztől 11 ellenféllel küzd majd meg az NB II. Észak-keleti csoportjában. A DEAC riválisa lesz a Tiszavasvári SE, a Gyöngyös U23, a Nádudvari ASK, a Túrkevei VSE, a Nyírbátor, a Hajdúböszörmény, a Kisvárdai KC, a Füzesabonyi SC, a Szolnoki KCSE, a Hajdúnánás KSE és a Kazincbarcikai KSE. A 2019-2020-as pontvadászat a kiírás szerint szeptember 15-i hétvégén kezdődik. Mieink az első körben Kazincbarcikára látogatnak. A legénység egy héttel később, a Szolnok ellen mutatkozik be a hazai közönségének a DESOK-ban. A cél pedig egyértelmű, mondta érdeklődésünkre Bíró Imre. - Nem kérdés, vissza kell jutnunk az NB I/B-be. Azt szeretném, ha ez nem egyfajta teljesítménygátló körülmény lenne, hanem sokkal inkább motiváló erő. Ezt a játékosok is tudják, és mindannyian nagyon szeretnének újra a második vonalban játszani. Ami az ellenfeleket illeti, a Füzesabony kellemetlen rivális lesz, a Kazincbarcika, a Kisvárda pedig szintúgy megnehezítheti a dolgunkat – mondta Bíró Imre.

A képlet egyszerű. Amelyik csapat megnyerni szeptember közepén rajtoló NB II. Észak-keleti csoportját, az feljut az NB I/B-be. Mindenki más marad.

PKZs.


KULCSSZAVAK

Responsive image
szerző: Pénzes-Kemecsei Zsuzsa
közzétéve: 2019-08-10 11:45:00

további cikkek a témában
Responsive image
Több volt benne

Pénzes-Kemecsei Zsuzsa * 2017-12-04 09:06:53

Responsive image
Idegölő izgalmak után

Pénzes-Kemecsei Zsuzsa * 2017-12-12 13:27:34

Responsive image
Teher nélkül

Pénzes-Kemecsei Zsuzsa * 2018-05-11 10:10:00