Akit az ellenfél is dicsért

2018-11-14 09:50:00

Lassan kifogyunk a jelzőkből, amikor Hetényi Zoltán legutóbbi, válogatottbeli remekléséről írunk, vagy beszélünk. Nyilván nem véletlenül, felkapta őt az írott és az elektronikus sajtó is rendesen. Mivel részese volt a „szapporo-i csodának”, DEAC-kapusként is vonzotta a médiát, a legutóbbi magyar-olasz meccs óta azonban mindenki egybehangzóan hősként ünnepli.

Ám ne ragadjunk le egyetlen akciónál, az elhíresült, kapusbottal visszanyúlva hárított lövésnél. A találkozó első harmadában nagyon nyomtak az olaszok, ha a magyar kapus nem hárít sorozatban, akkor nagy valószínűséggel nincs 7-1, sőt a győzelem is veszélybe kerülhetett volna. És ne ragadjunk le a válogatott szereplésnél sem, az Elite Prospects adatai szerint, Zoli mostanáig élete legjobb klubszezonját futja.

Mivel valószínűleg napok óta nyaggatják nagyon hasonló kérdésekkel, mi inkább az események hátteréről, a történések mögöttes tartalmáról kérdeztük.

- Induljunk ki abból a bravúrból, amelyik az olasz szövetségi kapitány szerint is a mérkőzés fordulópontját jelentette. Az a bizonyos visszanyúlás ösztönös volt, vagy tudatos mozdulatot tettél?

H.Z.: Az olaszoktól jött egy gyors keresztpassz, és én éreztem, hogy csúszva már nem fogok átérni a befejezésre. Egyetlen lehetőségem maradt, az, hogy átvetődök a kapu jobb oldalára. Bíztam abban, hogy a lövés félmagas lesz, ezért a botomat kitoltam magam előtt, ami végül is bejött. Jó meccset játszottunk, a támadó szekció remekül hokizott, és be is lőtték a lehetőségeiket. A hátsó alakzatok is igazi csapatmunkát produkáltak, a srácok rengeteget blokkoltak, sokat segítettek.

- Szerinted mennyiben tanulható ez a kapus-szakma és mennyiben az adottságok, hogy ne mondjuk a gének kérdése?

H.Z.: Sok minden megtanulható, persze szükség van tehetségre és komoly szorgalomra is. Mostanában már közvetlenül a legjobbaktól is lehet tanulni, a Youtube-on mindenki megnézheti, kielemezheti, hogyan reagálnak egy adott helyzetben az NHL-es hálóőrök.  Alapvetően ez is egy életen át tartó tanulási folyamat, minden edzésből, mérkőzésből lehet és kell ismereteket, tapasztalatokat meríteni.

- Egy kicsit tartottunk attól, hogy a Korea elleni meccs elmaradása, a hosszú, hiábavaló várakozás megviseli a csapatot…

H.Z.: Úgy vélem, hogy a sok huzavona a közönség számára volt a legkellemetlenebb. Mi is csalódottak voltunk, hiszen hiába készültünk fel, nem volt módunk játszani. Végső soron úgy voltunk vele, hogy ilyesmi előfordul, nekünk pedig már az olaszok elleni találkozóra kell koncentrálni.

- Milyen érzés volt újra visszatérni a nemzeti válogatottba?

H.Z.: Öröm volt újra találkozni a régi játszótársakkal. Vas Jankóval már Sapporo-ban is együtt voltunk, az akkori kerettagok közül rajtunk kívül még Benk András aktív játékos, de ő most nem kapott meghívást. A válogatottság számomra mindig nagy élmény, megtisztelő, hogy a címeres mezt viselhetem, és a győztes meccsek után együtt énekelhetem a fiúkkal a Himnuszt. Amikor a tengerentúl jégkorongoztam, és az amerikai himnuszt játszották, én magamban mindig a magyart énekeltem.

- Azt hiszem, ritka és szép pillanat minden élsportoló számára, amikor még az ellenfelek is dicsérik. Te hogyan élted meg mindezt?

H.Z.: Mi tagadás, jól esett, de nem tanácsos ebbe belemerülni. Nem szabad leállni, tenni kell a dolgunkat tovább. Nyilván örülök, hogy ez a hétvége ilyen jól sikerült, de a szezonból nagyon sok idő és feladat van még hátra. Hétfőn azért jóleső érzéssel vezettem haza, óriási volt a köd, de úgy voltam vele, hogy ez legyen a legnagyobb gondom.

- Ha már a szezon szóba került, remélem, jól láttam, hogy a mostani, 94,1 %-os védési hatékonyságod az eddigi legjobb produkció, amit letettél az asztalra…

H.Z.: Én is úgy emlékszem, hogy az alapszakaszokat tekintve ez az eddigi legjobb átlagom. 2007-2008-ban, Fehérváron a play off-ban teljesítettem jobban, 94,4 százalékkal. Persze sok van még az alapszakasz végéig, ronthatok is, de én remélem, hogy javulni fogok.

- Az ünnepnapok végeztével melyek a rövidtávú céljaid?

H.Z.: Szerdán már ERSTE Ligás meccset játszunk idegenben, az UTE ellen. Fontos és nehéz találkozó lesz, ahol nyerni szeretnénk!

MK


KULCSSZAVAK

Responsive image
szerző: Pénzes-Kemecsei Zsuzsa
közzétéve: 2018-11-14 09:50:00

további cikkek a témában
Responsive image
Nagy küzdelemben dőlt el a meccs

Pénzes-Kemecsei Zsuzsa * 2018-09-24 08:30:00

Responsive image
Otthonában győztük le a bajnokot!

Pénzes-Kemecsei Zsuzsa * 2019-12-23 11:15:00

Responsive image
Egy napunk van a megújulásra!

Pénzes-Kemecsei Zsuzsa * 2019-10-01 13:45:00