Nem papírforma győzelem volt

Frissítés: 2018-10-13 11:59:55

5-3-as győzelmet aratott a DEAC jégkorongcsapata péntek este a Debreceni Jégcsarnokban. David Musial legénysége a Gyergyószentmiklóst győzte le Kuleshov, Németh, Novotny, Izacky és Hári találataival 12. Erste Ligás meccsén.

A liga történetében először játszottak DEAC-Gyergyói HK mérkőzést a cívisvárosban. Az esélylatolgatások szerint inkább a hazai együttesnek állt a zászló, persze nem lehetett figyelmen kívül hagyni azt a tengernyi tapasztalatot, no meg játéktudást, ami az erdélyi csapat háza táján felhalmozódott, főként az orosz légiósok jóvoltából. Nyilvánvaló volt, hogy a találkozón a vendégek elsősorban erre próbálnak majd apellálni. A rutin persze nem minden, a tapasztalattal szemben a debreceni legénység is képes volt komoly erényeket felvonultatni, úgy, mint az olajozottan működő gépezet, a hatékony védekező munka, valamint a gólerős támadójáték, nem feledkezve meg Hetényi Zoltán kiemelkedő klasszisáról sem. A gyergyóiak eddig várakozáson alul teljesítettek, ezzel szemben az egyetemisták kiegyensúlyozott játékkal és eredményekkel rukkoltak elő. Arra tippeltünk, hogy ha a fiúk nem halmozzák a kiállításokat és figyelnek a Gyergyó gólvágóira, Debrecenben tarthatják a három pontot.

Az 1. harmad elején azonnal egymásnak ugrottak a küzdő felek, kemény párharcokkal tarkított, gyors játék folyt a jégen. 02.28-nál Vincze Péter 2+10 percet kapott palánkra lökésért, a hátrányt azonban kivédekezték a mieink. A 6. percben üresben mentek el a gyergyói csatárok, de Hetényi Zoltán biztos kézzel hárított. Egy perccel később Kovács Bronson a saját kapuja mellől nagy bombát zúdított a vendégek kapujára, a korong messze kipattant Goryachevskikh mamutjáról, Kuleshov érkezett rá, de fölé vágta a pakkot. 07.31-nél magas bottal való játékért Nagy Csaba ült ki 2 percre, csapattársai viszont létszámhátrányban is veszélyesen támadtak. A harmad utolsó perceiben a kapusok parádéztak. Előbb Izacky szólója pattant le Gorychevskikh-ről, a válaszcsapást Hetényi fogta, majd egy irányt változtató korongot kapott le a levegőből. Egy másodperccel a játékrész vége előtt Hetényi Péterre még ráfújtak egy 2 perces kisbüntetést. Egyenlő erők küzdelmét hozta az első periódus, a vendégeket láthatóan fűtötte a bizonyítási vagy, csipkedték magukat rendesen.

A 2. játékrész elején kivédekeztük Hetényi Péter áthúzódó kiállítását. 20.47-nél Veshutkin került a büntetőpadra, miután padról, lelátóról kiabálták, hogy magas bottal játszott. Az emberfórt sajnos nem tudtuk gólra váltani, a 6. percben viszont nagy helyzetbe került a debreceni gárda, de Gorychevskikh újra a helyén volt. A mieink szép lassan átvették a játék irányítását. Éppen ezért kisebbfajta hidegzuhannyal ért fel, hogy a Gyergyó megszerezte a vezetést. Góga lövése visszapattant a kapu mögül, az arra járó Tománek pedig nem hibázott. Két percig sem örülhettek a vendégek, 30.41-nél Kuleshov hatalmas felső sarkos lövésénél Gorychevskikh tehetetlennek bizonyult. 35.37-nél ismét a fiatal csatár volt az egyik főszereplő. Korongot szerzett, átverekedte magát a gyergyói védőkön, a keresztpasszára pedig óramű pontossággal érkezett Németh Attila, aki a hálóba vágta a pakkot. A DEAC kezdett egyre inkább játékba lendülni. Négy perccel a harmad vége előtt egy jó kontratámadás után három védő fetrengett a vendégkapuban, míg a kapusuk végül rátenyerelt a pakkra. A székely csapat nem mondott le a kontratámadásokról sem, az utolsó percben 3 az 1-re léptek el, a védőink azonban takarítottak a kapunk előterében. Bár az első találatot a vendégek szerezték, a mieink egyre magabiztosabb hokival magukhoz ragadták a kezdeményezést.

A 3. harmadban a DEAC ott folytatta, ahol abbahagyta a szünet előtt. 42.03-nál Izacky átadását Novotny vágta be közvetlen közelről. 44.05-nél a szlovák légióst, Tománeket állították ki, az emberelőnyt azonban nem tudtuk kihasználni. Ellenkezőleg, Veshutkin lépett el szólóban és szépített. Alig fél perccel később elcserélték magukat a gyergyóiak, túl sok játékosuk volt a jégen. Ezt az emberfórt már kihasználták a mieink. 46.43-nál formás háromszögelés után Kuleshov adott keresztbe, Izacky lövése pedig két vasat érintve kötött ki Goryachevskikh hálójában. Két perccel utóbb a gyergyói támadók eléggé szabadon kevergettek a kapunk előtt, Hetényi azonban újra bravúrral mentette meg csapatát a góltól. 50.09-nél Roman Tománek akasztotta Behal-t, majd vitába keveredett a játékvezetőkkel, 2+2 percre szólt az ítélete. Az emberfórban a játékosaink sietség nélkül adogatták körbe a pakkot, lőttünk egy vasat is, de végül a vendégek kihúzták a 4 percet. 55.23-nál Vitali Donika vezetőedző időt kért, és lehívta a kapusát a jégről. A vezetőedző 19-re húzott lapot, ami 29 másodperccel később be is igazolódott. Turcotte átadását Hári vezette rá az üres kapura, és máris 5-2 állt az eredményjelzőn. 56.57-nél Mircea kiült akadályozás miatt, no itt van vége gondolhattuk volna, de még mindig volt spiritusz a meccsben. 58.32-nél a játékvezető feltartotta a palánk mellett kitörő Izacky-t, a cseh srác csúnyán odavágta a palánkhoz/jéghez az ütőjét, a meccs hátralévő részét a büntetőpadon töltötte. Négy másodperccel a buli után Góga még betalált, nem osztott, nem szorzott, de kár volt érte.

A találkozó gyors, nyílt sisakos játékot hozott. A végig izgalmas, fordulatos meccsen a vendégek nagy ambícióval hokiztak, képzett légiósaik is meg-megvillantak, de nem tudták megállítani a debreceni gőzhengert. A hazai csapat továbbra is őrzi dobogós helyezését, előnye már hat pont a DAB-Brassó duóval szemben.

A szülinapos Németh Attila így értékelte a találkozót. - A meccs első feléig nagyon szenvedtünk. Azt kell, hogy mondjam, az első harmadban nem is úgy hajtottunk, ahogyan kellett volna. Aztán megtaláltuk valahogy a módját, hogy gólokat szerezzünk, ám ehhez kellett egy Hetényi Zoltán, aki meccsben tartott minket és megadta a lehetőséget arra, hogy megszerezzük a három pontot. A gólomnál egy nagyon jó keresztpasszt kaptam Vladtól, ki kell emelnem őt is, mert nagyon jól játszott ezen a mérkőzésen – mondta a góllal ünneplő Németh.

2018.10.12. 18.00 Debreceni Jégcsarnok, EL 62

DEAC- Gyergyói HK 5-3 (0-0, 2-1, 3-2)

Gólszerzők: Kuleshov, Németh A., Novotny, Izacky és Hári, illetve, Tománek, Veshutkin és Góga

További képek a csapat hivatalos weboldalán: www.deacjegkorong.hu

= cs =


KULCSSZAVAK

Responsive image
szerző: Pénzes-Kemecsei Zsuzsa
közzétéve: 2018-10-13 11:50:00

további cikkek a témában
Responsive image
Be tudjuk-e fejezni a párharcot?!

Pénzes-Kemecsei Zsuzsa * 2019-03-07 14:55:00

Responsive image
Mezcsere!

Pénzes-Kemecsei Zsuzsa * 2019-10-17 15:30:00