Tudomány - jégkorongcsapatunk szolgálatában

Frissítés: 2018-07-31 15:35:54

SET-felmérésen vesznek részt a DEAC Erste Ligás jégkorongcsapatának játékosai szerdán és csütörtökön a Debreceni Egyetem Sportdiagnosztikai, Életmód- és Terápiás Központjában. Jó pár vizsgálat vár sportolóinkra a hét közepén, a Nagyerdei Stadionban, két csoportban.

A vizsgálat célja az előzetes állapotfelmérés, mondta el kérésünkre az egyetem sportorvosi tanszékének vezetője, a SET sportorvos-igazgatója, Dr. Szántó Sándor.

- Először is egy tájékoztatót hallhatnak a jégkorongozók, amelyen elmondom nekik, hogy mi lesz nap menetrendje, mi fog velük történni. Ezután testmagasság-, testsúly-, és testösszetétel-mérés következik, majd mindenkinél készítünk EKG-t és teljes labort. Mint a többi élsportoló esetében, úgy a jégkorong játékosokon is elvégezzük a mozgásszervi állapotfelmérést, az úgynevezett „funkcionális mozgásminta-szűrést”, ezután következik a lábtoló erő vizsgálat, amellyel az alsó végtagok izomerejét, izmainak robbanékonyságát vizsgáljuk. Végül egy spiroergometriás vizsgálattal zárunk, amivel a játékosok szív- és tüdőállapotát, ezen szervek teljesítményét illetve a szervezetben a tejsav-felhalmozódást tudjuk majd ellenőrizni – talán ez a leglátványosabb része a vizsgálatnak, zárta gondolatait a tanszékvezető.

A Sportdiagnosztikai, Életmód- és Terápiás Központ (SET) szolgáltatásait egyébként már nem csak városi, de regionális szinten is egyre több csapat veszi igénybe. Amellett, hogy itt „mérik fel” a DVSC futballcsapatának játékosait és a DEAC több szakosztályának sportolóit, ide jár vizsgálatra a Diósgyőr futball-, kosárlabda- és jégkorongcsapata, valamint a Nyíregyháza kosár- és röplabdacsapata is.


KULCSSZAVAK

Responsive image
szerző: Pénzes-Kemecsei Zsuzsa
közzétéve: 2018-07-31 15:08:00

további cikkek a témában
Responsive image
"Reméljük, ennél csak jobb lesz!"

Pénzes-Kemecsei Zsuzsa * 2018-12-03 13:15:00

Responsive image
Újabb 3-2-es győzelem

Pénzes-Kemecsei Zsuzsa * 2019-09-17 14:00:00

Responsive image
Büntetőlövésekkel szereztük meg a győzelmet

Pénzes-Kemecsei Zsuzsa * 2019-11-24 19:05:00