Bemutatjuk a DEAC felnőtt jégkorong csapatának stábját: A szakosztályvezető: Fodor András

Frissítés: 2018-08-07 15:20:50

2017 nyarán jelentették be a DHK felnőtt csapatának megszűnését, most 2018 júliusát írjuk és az újjászervezett debreceni csapat készen áll az előszezon megkezdésére. A két dátum között eltelt, viszonylag rövid idő alatt természetesen kemény munka folyt a háttérben.

Erről beszélgettünk Fodor Andrással, a DEAC jégkorong szakosztályának vezetőjével, először azonban sportolói- és sportvezetői karrierjéről kérdeztük.

-Tudomásom szerint bölcsész végzettséggel rendelkezel. Mikor, milyen szakon végeztél és melyik egyetemen?

F.A.:  Pályafutásom szempontjából a közgazdász végzettségemet tartom az elsődlegesnek, 2000-ben diplomáztam a Budapesti Gazdasági Egyetemen, külgazdasági szakon, de való igaz, ezt megelőzően a Debreceni Egyetemen történelem-német nyelvszakos tanári diplomát szereztem. 

-Civilben a Debreceni Egyetem (DE) Kancellária egyik igazgatójaként dolgozol, úgy tűnik tehát, hogy „messziről” érkeztél a sportvezetői létbe. Vagy ez csupán a látszat?

F.A.: Igen, ez csak a látszat. 1997-ben kezdtem el kispályás focival foglalkozni és már az első évek után egyesületet is alapítottunk, Harmónia SE néven. Több mint 15 évig voltam játékos, majd a 2000-es évek elejétől négy évig elnökségi tagként dolgoztam a Debreceni Városi Kispályás Labdarúgó Szövetségnél. Összességében tehát a sportvezetői, sportszervezői lét nem előzmények nélküli számomra. Ma már nem focizok  csak fallabdázom, ha mindenre lenne időm, a debreceni sguash-életet is szívesen újraszervezném.

-Két fiúgyermeked aktívan jégkorongozik, a lányod műkorcsolyázik. „Hokis apukaként” kerültél a jeges sportok bűvkörébe, vagy régebbi keletű kötődésről van szó?

F.A.:  Gyerekkoromban ismerkedtem meg a jégkorongozással. Tizenhárom éves lehettem, amikor éppen arcüreg-gyulladással feküdtem otthon az épp zajló A-csoportos VB idején. A világbajnokság összes TV-s meccsét végignéztem és „gyógyíthatatlanul” beleszerettem a sportágba. Egyetemista koromban rendszeresen ellátogattam a BS-be magyar meccseket nézni, de egy késmárki sítáborozás alkalmával megnéztem egy szlovák 2. ligás mérkőzést is és megdöbbentett, milyen sebességgel koriznak a szlovák játékosok! 1992 és 1994 között kijártam a DAHK OB I-es meccseire, a csapat ugyan nem volt „homogén”, de Igor Razov hokija emlékezetes marad számomra, meg az is, hogy kis híján halálra fagytunk a nyitott pályán… András fiam 2012-ben kezdett el jégkorongozni, az első szezont még szülőként csináltam végig. A benyomásaim nagyon kedvezőek voltak, úgy véltem, városi szinten is példa értékű, ahogyan a DHK utánpótlásedzői a gyerekekkel bánnak. Ennek folyománya volt, hogy családilag mi magunk több, ma is aktív játékost „csábítottunk” az utánpótlás csapatokba. 2015-ben választottak be a DHK elnökségébe, így igazán testközelből követhettem végig csapatunk MOL Ligás szezonjait. 2017 novemberében választottak meg a klub elnökének.

- A DEAC ez év januárjában lett az MJSZ tagszervezete, az április 24-ei sajtótájékoztatón pedig már elhangzott a hivatalos bejelentés, miszerint a Debrecen felnőtt hoki csapata visszatér az ERSTE Ligába. A városvezetés és az DE képviselői tehát rekord gyorsasággal jutottak egyetértésre az ügyben, hogy az Egyetem lesz a felnőtt hoki „gazdája” városunkban. Tudhatnánk egy kicsivel többet a döntés folyamatáról?

F.A.: Az rögtön a DHK visszalépése után azonnal felmerült, hogy a debreceni felnőtt hokit nem szabad veszni hagyni. A DEAC NKft 2018 januárjában lépett be az MJSZ kötelékébe, ezután kezdhettünk el komolyan foglalkozni a kérdéssel; van-e reális esély arra, hogy felálljon egy ütőképes együttes már a 2018-19-es idény elejére? Létezik egy „Fokozatváltás a felsőoktatásban” című kormányzati dokumentum, amelyik lehetővé teszi, hogy az egyetemek az oktatási-és kutatási alapfeladataik mellett ún. 3. missziós tevékenységet is folytathassanak. Ez alatt azt kell érteni, hogy az egyetemeknek lehetősége nyílik, hogy bekapcsolódhassanak a régió társadalomszervezői feladataiba, vonzó kulturális-, sport és szabadidős elfoglaltságokat biztosítva az egyetemre érkező fiatalok, az egyetemi polgárság számára. A DE az ország legnagyobb vidéki egyeteme és azon kevés egyetemek egyike, ahol a hallgatói létszám nem csökkent, hanem növekedett az utóbbi másfél évtizedben. A Debreceni Egyetem más társadalomszervező funkciók mellett, többek között a sportban találta meg azt a közösségszervező erőt, ami kiemelt attraktivitást biztosít a hallgatók számára. Ennek nyomán lett a DEAC, mint egyetemi klub rövid idő alatt az ország egyik legnagyobb sportklubja, ahol 17 szakosztályban mára már több mint 1000 fiatal sportol versenyszerűen. A jégkorong megjelenése új színekkel gazdagítja az egyetemi klub sportágainak palettáját. A jégkorong Magyarország legdinamikusabban fejlődő csapatsportága, ezáltal alkalmas arra, hogy új hallgatókat vonzzon az egyetemre, nem csupán játékosokat, hanem a leendő nézőket, szurkolókat is. Ezen megfontolások alapján született meg a közismert döntés, miszerint a DEAC - a Debreceni Egyetem Debrecen városa és egyéb szponzorok támogatásával - magára vállalja a debreceni felnőtt jégkorongsport újjászervezését és finanszírozásának koordinációját.

-Egyetemi hátterű együttessel indulunk, ami merőben új jelenség a hazai sportéletben. Szerinted lehet-e más szellemiségű, mentalitású ez a csapat a vetélytársakhoz képest?

F.A.:  Ebben biztos vagyok! Nyilvánvaló, hogy a csapatunknál is vannak sportszakmai elvárások, de nálunk nem csupán az eredményesség az, ami számít. Sikerorientáltak vagyunk, de a legfontosabb az, hogy türelmesen, lépésről lépésre haladva építkezzünk, miközben kialakul egy jó hangulatú, összetartó közösség és vállalható, szerethető együttes jön létre. Fontos elvárás, hogy a csapat és a szakosztály a fair play normáinak megfelelően működjön és a sport alapvető értékeinek figyelembe vételével végezze napi tevékenységét, példát mutasson.

-Vannak-e konkrét várakozásaid az elérendő eredmények terén, vagy ezt még korai megkérdezni?

F.A.:  Azt már tudjuk, hogy a bajnokság 11 csapatos lesz, de a versenyrendszer sem végleges még és a vetélytársaink játékerejét sem ismerjük. Minimális elvárás az együttesünktől az, hogy a legjobb nyolc közé – a play off-ba - kerüljünk és ott a lehető legtovább meneteljünk.

-Bízunk abban, hogy ERSTE Ligás csapatunk sikeresen teljesíti az első szezont, de mi történik majd azután?  Hogyan tovább, mire számíthatunk az azt követő években?  

F.A.:  A következő idény annyiban könnyebbnek ígérkezik, hogy nem kell nulláról kezdeni az építkezést. Arra biztosan lehet számítani, ez az alapvető célunk, hogy a felnőtt csapatban továbbra is bemutatkozhassanak majd azok az utánpótlás játékosok, akik felkészültek a komolyabb sportszakmai feladatok megoldására. Ezen túl reméljük, újabb játékosok döntenek úgy, hogy a Debreceni Egyetemen akarnak továbbtanulni, akár a teljes tanulmány idejüket is nálunk tölthetik. Mi pedig a stáb részéről azért dolgozunk, hogy tovább bővüljön a támogatói kör, amelyik hosszú távon biztosítja a debreceni felnőtt hoki jövőbeni sikereit.

Szöveg: =cs=, fotó: deac

 


KULCSSZAVAK

Responsive image
szerző: DEAC
közzétéve: 2018-07-13 09:10:00

további cikkek a témában