Cseh-trió a DEAC-ban

Frissítés: 2018-06-12 15:30:30

Jiri Behal, Jakub Izacky és Dominik Novotny a jégkorong szakosztály újabb három szerzeménye. A Csehországból érkező légiósok komoly erősítést jelenthetnek a formálódó egyetemi csapatnak. Ketten közülük hazánkban töltötték az elmúlt szezont, s együtt 26 gólt jegyeztek az ERSTE Liga előző kiírásában.

A hátvéd Jiri Behal 1994-ben született Prerov-ban. Ifi és junior korában a HC Trinec és a HC Prerov csapataiban játszott, a 2011/12-es szezonban részt vett az U18-as korosztályos világbajnokságon. A 2014/15-ös szezonban az Energie Karlovy Vary együttesének tagjaként 41 meccset játszott az MHL-ben, majd 2015 és 2018 között több egyesület színeiben jégkorongozott a cseh 2-3. osztályban. Utóbbiban 124 találkozón lépett a jégre, melyeken összesen 14 gólt és 29 gólpasszt jegyzett. A jégkorongozó a Novy Jicin csapatától szerződött Debrecenbe, új kihívásokat keresve.

- Új impulzusokra vágytam, amelyek előrevihetik a hokis karrieremet. Minden kedvezően alakult, kiváló referenciákat szereztem az ERSTE Ligáról és nagyon gyorsan meg tudtunk egyezni az új klubommal is. Bízom abban, hogy tudok majd segíteni a csapatomnak és nagy eredményeket érünk el közösen. Szeretném tovább csiszolni a képességeimet, hogy edzésről edzésre, mérkőzésről mérkőzésre egyre jobb játékos lehessek. Úgy hallottam, a csapat elég erős lesz ahhoz, hogy bekerüljön a rájátszásba és tartósan a tabella felső részében foglaljon helyet – mondta Jiri Behal. 

A csatár Jakub Izacky 1993-ban született Trinec-ben. Ifi és junior éveit szülővárosában töltötte, 2011-ben négy nemzetközi mérkőzésen szerepelt Csehország U19-es keretében. A 2012/13-as szezonban 63 találkozót játszott Kanadában, a Saint John Sea Dogs (QMJHL) csapatában. A tengerentúlon 21 gólt szerzett, amihez 17 assziszt társult. 2013-tól 2017-ig a HC Novy Jicin jégkorongozója volt, az elmúlt szezonban pedig Dunaújvárosban légióskodott. Az ERSTE Ligában 34 találkozón kapott szerepet, mérlege 16 gól és 17 gólpassz volt. Izacky bízik abban, hogy új csapata pozitív meglepetést okozhat a következő szezonban.

- Egy szezont töltöttem Dunaújvárosban, de ezután is kerestem az új kihívásokat. Amikor megérkezett az ajánlat Debrecenből, nem haboztam, adtam magamnak egy újabb esélyt. Szeretném a rájátszásban látni magunkat, bízva a lehető legjobb eredmény elérésében. Mindez természetesen a csapatszellemtől és a játék minőségétől függ a teljes szezon során. Némi előnyt jelenthet az, hogy újoncok leszünk. Nem biztos, hogy az ellenfelek tudják, mit várhatnak tőlünk, így pozitív meglepetést is okozhatunk a ligában. Nyilvánvalóan az elérhető legjobb eredményt várom a csapatomtól és bízom is abban - hangsúlyozta a támadó.

A csatár Dominik Novotny 1993-ban született Vyskov-ban. Ifi és junior korában a HC Olomouc együttesében jégkorongozott, majd 2013-ban a cseh 3. ligás HC Novy Jicin-hez igazolt. Játszott Magyarországon is, az elmúlt szezont Izacky-hoz hasonlóan a Dunaújvárosi Acélbikáknál töltötte. Az ERSTE Ligában 34 meccsen lépett a jégre, 10 gólig jutott és 21 gólpasszt adott. A korábbi dunaújvárosi légiós elismeréssel szólt az ERSTE Liga színvonaláról és a következő szezon fő céljaként a rájátszás elérését tűzte ki.

- Színvonalas bajnokság volt, jól éreztem magam. Most új csapatot hozunk létre és én szeretnék részt venni ebben is. A legfontosabb, hogy segítsek a társaságnak abban, hogy nagy lendületet kapjon. Mivel ez egy új együttes lesz, nem tudom megmondani, milyen eredményekre leszünk képesek. Úgy vélem, hogy a play off-ba kerülés lehet a fő cél, a többit majd később meglátjuk – zárta gondolatait Dominik Novotny.

A cseh légiósokkal együtt már nyolc játékossal állapodott meg a DEAC jégkorong szakosztályának vezetése. A napokban újabb jégkorongozók érkezését jelentheti be a klub.

Képek: Mudra László (MJSZ), magánarchívum

(Adatok: Elite Prospects.com)


KULCSSZAVAK

Responsive image
szerző: Pénzes-Kemecsei Zsuzsa
közzétéve: 2018-06-12 15:27:00

további cikkek a témában
Responsive image
Végre jégen

Pénzes-Kemecsei Zsuzsa * 2019-08-01 16:05:00

Responsive image
Beszédes számok; gólok, gólpasszok, védések

Pénzes-Kemecsei Zsuzsa * 2019-11-09 16:15:00

Responsive image
A regnáló bajnokot fogadjuk

Pénzes-Kemecsei Zsuzsa * 2019-12-07 19:00:00