Az ötösfogat - fiatalok, de nem nyeretlenek

2019-06-13 15:48:00

A Debreceni Hoki Klub öt ifjú jégkorongozója, Kozma Ferenc, Gönczi Lajos, Filep Zsombor, Andrei Markov és Nagy Zalán is a Debreceni Egyetem felnőtt csapatával, a DEAC-cal készülhet a következő Erste Liga szezonra – adta hírül a szakosztály vezetése kedden.

A Debreceni Hoki Klub sportszakmai munkájának egyik alapvető feladata, hogy a helyi tehetségeket felkészítse a felnőtt elitben való helytállásra. Az ilyen irányú képzés eredményeit mi sem példázza jobban, mint az, hogy már az előző szezonban is számos fiatal kapott lehetőséget a DEAC-ban a bemutatkozásra, és ez az idén sem lesz másként.

Az új idényre kiválasztott „ötösfogatból” egyedül Nagy Zalán számít abszolút újoncnak, míg a többiek - Kozma Ferenc, Gönczi Lajos, Markov Andrei és Filep Zsombor - a múlt szezonban már jégre léptek a DEAC színeiben.


KOZMA FERENC

A 18 éves Kozma Ferenc a DHK saját nevelésű játékosa, aki már korán megmutatta kiemelkedő képességeit. A 2015-16-os idényben debütált a magyar és az osztrák ifi bajnokságban. A következő szezonban 13 hazai és 18 osztrák ifi bajnoki mérkőzésen egyaránt 23 pontot szerzett. A 2017-18-as szezonban 12 magyar ifi mérkőzésen 31 pontot gyűjtött és sikerrel mutatkozott be magyar és az osztrák junior ligában is. Nemzetközi szinten 21 találkozón lépett a jégre és bronzérmet nyert a Divízió 1/B- csoportos ifi világbajnokságon. Az igazi áttörést a 2018-19-es szezon hozta meg; 15 nemzetközi mérkőzésen és a Divízió 1/B- csoportos ifi világbajnokságon - a magyar csapat kapitányaként- szerepelt, pozitív pont/meccs mutatóval zárt úgy a hazai, mint az osztrák junior bajnokságban. A DEAC vezetőedzője, David Musial is felfigyelt a Fecóban rejlő potenciálra, aki 29 meccsen öltözött az egyetemi csapat szerelésébe és a bizalmat 6 gólpasszal hálálta meg. A fiatal játékos magától értetődő természetességgel illeszkedett be a felnőtt csapatba, kétség sem fért ahhoz, hogy helye van az Erste Ligában. Külön öröm az is, hogy a sportsikerek mellett a tanulást sem hanyagolja el, két egymást követő évben is elnyerte a kiemelkedő sport-és tanulmányi eredmények révén elérhető Gerevich Aladár ösztöndíjat.Születési idő: 2001.04.03.
Születési hely: Debrecen
Testméretek: 180 cm, 82 kg
Posztja: támadó
Ütőfogás: bal


GÖNCZI LAJOS

A debreceni születésű, 19 éves kapuvédő, Gönczi Lajos szintén a DHK kötelékében sajátította el a hoki alapjait. A 2015-16-os szezonban kapott helyet először egyesülete ifi csapatában. A következő idényben egy komoly sérülés miatt kevés tétmeccsen játszott, a 2017-18-as szezonban viszont szépen helytállt az osztrák junior bajnokságban. Részt vett az U 18-as Divízió 1/B- csoportos VB-n, ahol 4 mérkőzésen bizonyította a tehetségét. Az elmúlt szezonban 20 találkozón védte a junior csapat hálóját az osztrák junior bajnokságban. Harmadik kapusként került be a felnőtt csapat keretébe, „élesben” öt mérkőzésen jutott szerephez és szépen helytállt a nehéz pillanatokban is. Jó karakterű, bátor kapuvédő, aki újra bizonyíthat majd, úgy a junior, mint a felnőtt bajnokságban.Születési idő: 2000.03.12.
Születési hely: Debrecen
Testméretek: 180 cm, 78 kg
Posztja: kapus
Ütőfogás: bal


ANDREI MARKOV

Az ötösfogat egyetlen légiósa az orosz származású Andrei Markov. A 19 éves védő a Lokomotív Jaroslavl korosztályos csapatainál nevelkedett. A 2015-16-os idényben mutatkozott be egyesülete U 16-os csapatában, a következő szezonban ifiként ért el sikereket és országos döntőt játszott a Lokomotív U 17-es csapatával. 2017 óta légióskodik Debrecenben. Sokoldalúan képzett jégkorongozó, aki mind az ifi, mind a junior korosztályban jelentős támogatást nyújtott csapatainak. Első debreceni idényében 7 meccsen 16 pontot szerzett az ifi bajnokságban, majd egy rövid szentpétervári kitérő következett. A következő szezonban az osztrák juniorban 17 találkozón 13 pontot átlagolt. A 2018-19-es idényben meghívást kapott a DEAC csapatának keretébe, ahol megbízhatóan hokizott, 29 alapszakasz és 11 playoff meccset játszott és összesen 10 pontot termelt. Elsősorban „stay at home”- típusú védőnek ismertük meg, aki azonban ért a pontszerzéshez is.Születési idő: 2000.01.05.
Születési hely: Rybinsk (RUS)
Testméretek: 175 cm, 79 kg
Posztja: védő
Ütőfogás: bal


FILEP ZSOMBOR

A 18 éves Filep nagyszerű fizikai adottságokkal rendelkező csatár, korosztályának egyik nagy ígérete. 2015-ben, alig több, mint 14 évesen mutatkozott be a DHK ifi csapatában. A következő szezonban már pozitív pont/meccs átlagot produkált a hazai U 18-ban, jól „termelt” az osztrák ifiben és 3 nemzetközi találkozón is pályára lépett. A 2016-17-es idényben ismét pozitív lett pont/meccs mutatója az ifiben, 20 gólt szerzett az osztrák juniorban, 13 alkalommal talált be a hazai U 20-as bajnokságban és részese volt 14 nemzetközi megmérettetésnek is. Az elmúlt szezonban 9 nemzetközi meccsen öt pontot gyűjtött, mindkét junior bajnokságban pozitív mutatóval zárt, különösen az EBYSL- meccseken volt elemében; 31 találkozón 18 gólt és 23 gólpasszt jegyzett. Egy mérkőzésre nevezték az Erste Ligában is, ám ez csak a nyitánya volt a fiatalember felnőtt karrierjének. Reméljük, hogy az áttörés is hamarosan bekövetkezik.Születési idő: 2001.05.14.
Születési hely: Debrecen
Testméretek: 198 cm, 98 kg
Posztja: támadó
Ütőfogás: jobb


NAGY ZALÁN JÓZSEF

A 18 éves védő, Nagy Zalán József a 2015-16-os szezonban szerepelt először U 18-as mérkőzésen. A következő idényben a hazai és az osztrák bajnokság összesen 42 meccset játszott és bemutatkozott a juniorok között is. A 2017-18-as szezonban párhuzamosan játszott az ifi és a junior korosztályban, a pontszerzés terén ekkor futotta a legjobb formáját, az U 18-ban 14 találkozón 11 pontot jegyzett. A tavalyi idényben 13 hazai és 34 osztrák junior bajnokin lépett a jégre. Játékos pályafutásában nagy előrelépést jelenthet, hogy meghívást kapott a felnőtt csapat keretébe. Bízunk abban, hogy jól sáfárkodik majd a lehetőséggel.Születési idő: 2000.09.30.
Születési hely: Debrecen
Testméretek: 185 cm, 75 kg
Posztja: védő
Ütőfogás: bal

Ezúton kívánunk jó munkát, sok sikert fiatal játékosaink első, illetve második felnőtt szezonjához.

=Müller Károly=


KULCSSZAVAK

Responsive image
szerző: DEAC
közzétéve: 2019-06-13 15:48:00

további cikkek a témában