Megérdemelt veszprémi siker a futsalrajton

Frissítés: 2018-09-03 23:21:24

A papírforma nem borult, a dobogóra esélyes Veszprém nyert a túl sokat hibázó DEAC ellen a férfi futsal NB1 nyitányán. Egyenlő létszámnál és kapus lehozatal után is volt 2-2 olyan helyzet, amelyet később remélhetően ügyesebben oldanak meg majd a srácok. Dobi Attila kapus remekelt, mégis sima lett a vége a hazaiak javára.

Röviden: a hazai vezetést (1-0) szinte azonnal egalizáltuk (1-1), majd két alkalommal elkerülhető góllal meglépett a Veszprém (2-1, 3-1). Ez pedig kulcsfontosságúnak bizonyult, hiszen a szünetig nem tudtunk már faragni ebből. A második játékrészben rovább növelte előnyét a hazai csapat (4-1), ám egy bombagóllal (4-2) még nyílttá tettük a meccset. Utána azonban a kapus lehozatalunk nem jött be, így megsoroztak minket a bakonyiak (5-2, 6-2).

Férfi futsal NB1, 1. forduló
2018. szept. 3. Veszprém

Futsal Club Veszprém - DEAC 6-2 (3-1)
STATISZTIKA

Edzői nyilatkozat később.

RÉSZLETEK

Főleg a védekezéssel törődtek a mieink a meccs első perceiben, alig jöttünk át a félpályán. Bencsik vezérletével rendre visszaszerezték a labdát a hazaiak, és végül góllá érett a veszprémi labdabirtoklási fölény. Jobbról keményen keresztpasszal találták meg Tatait a hosszú kapufánál, aki beperdítette a labdát a tehetetlen Dobi mögé (1-0).

Igen ám, de a magabiztos Veszprém egy labdavesztést követően (illetve a DEAC-osok szereztek ügyesen labdát) kapitulált. Egy pattogós ellentámadásból szinte rögtön egyenlítettek is a mieink. A hosszú saroknál az egyik új szerzeményünk, Faragó Lajos kapott remek labdát a társtól egy kiváló bal oldali megiramodás végén, ő pedig visszatett középre, halálpontosan érkezett Szentes-Bíró Tamás, és laposan megszerezte a DEAC első gólját a 2018/19-es szezonban (1-1).

SZENTES-BÍRÓÉ AZ ELSŐ GÓL

A DEAC is nagyobb önbizalommal játszott a gólja után, s bár ezután is többször kellett Dobi kapusnak közbeavatkoznia, a mieink is ki-kiszakadtak a hazaiak szorításából.

Egy alkalommal például Faragó és Varga összjátéka után a hazaiak csak kajlán tudtak tisztázni, de az ezt követő oldalberúgás utáni lövést blokkolták. Igaz, az ellentámadásból Boromisza Dániel került helyzetbe egy pazar keresztpassz után, de Dobi lábbal védett. Majd a lüktető játék során ismét nálunk volt a sansz: hibáztak hátul a hazaiak, de Varga Dani egy az egyben a kapussal szemben nem tudta gólra váltani a lehetőséget (cselezett, de kikavarodott a szögletpont felé).HA MI NEM, ŐK BETALÁLNAK

Kár volt érte, mert pillanatokkal később már 2-1 állt az eredményjelzőn. Miután egy már elhalni látszó veszprémi támadás végjátékaként Tatai az alapvonalnál húzogatott, Dobi Attila kirontott rá, fogta a szöget, hogy ne tudja bepasszolni a labdát, ám a hazai mezőny egyik legrutinosabb játékosa átlöbbölte a labdát felette, ott pedig érkezett Bencsik, és a félig-meddig üres kapuba fejelhette a labdát (na, ez elkerülhető lett volna).

Később ismét meleg volt a helyzet a kapunk előtt. Gyurcsányi próbálkozását azonban - gyakorlatilag ziccerbe került - jó ütemű kijövetellel hárította Dobi. Ugyanezt nem kellett megtennie egy ütemes veszprémi attak után, amikor az egyik erősítésként a Bakonyba érkező Dávid lövése elzúgott a kapufánk mellett.

A félidő közepét átlépve jó pár alkalommal védett még nagyot Dobi, igen változatos módon tesztelte őt a Veszprém, ám remekül állta a sarat. Ugyanakkor a mezőnyjátékunk ismét kezdett a meccs elejihez hasonlítani, amikor elég nagy fölényben volt a hazai csapat.

Ugyanakkor DEAC ellentámadásai rendre életveszélyesek voltak, ám ahogy vártuk, a Veszprém diktálta az iramot. A mieinket azonban érdemes dicsérni, mert egy nyáron megerősödött gárda otthonában szépen tartották magukat.

Mire ezt leírtuk, Kondás Kristóf egy kicsit fura mozdulattal adott el egy labdát a kapunktól mintegy 12 méterre, amit kihasznált az ellenfél, és kipasszolták kapusunkat (3-1). Ismét olyan gólt kaptunk, ami fokozottabb figyelemmel elkerülhető lett volna. Más kérdés, hogy akárcsak a veszprémi első találat után, most is rögtön lehetőségünk nyílt erre rögtön kontrázni, de ezúttal nem jött be az, ami korábban, így maradt a 3-1-es hazai vezetés.

A hajrában Tóth Attila a bal oldalon kevergetett, lövése leperdült a védőkről, de visszakerült hozzá, majd középre pöckölt, ahol Szentes-Bíró belekapni tudott, ám pöckölése éppen csak, de elkerülte a kaput. Ezután ismét a hálóőrt teszteltük, de újra ő "nyert". A legvégén pedig veszélyes helyről jutott szabadrúgáshoz a Veszprém, amit azonban elég gyatrán kivitelezett, így maradt az állás.

MÁSODIK FÉLIDŐ

Érdekes momentummal indult (Tatai lövését és Dobi védését követően) a meccs a második 20 percben. Egy kontra során Kasuba Máté vezetett DEAC-támadást a bal oldalon, középre adását azonban lefülelték a veszprémiek. Ám Tar Tamás ráfeküdt szinte a benne megakadó labdára, hogy ne férjünk hozzá, ami szabálytalan. Közvetett szabadrúgással jöhettünk igen közelről. Ám rosszul gurították le a labdát, Kondás pedig csak belevágni tudta a kivetődő játékosba a lövést (biztosak vagyunk benne, hogy lesz ennél ügyesebben kivitelezett szabadrúgásunk is a szezonban...)

Tatai József azonban büntetett ezután, aki egy hosszúsarkos góllal tette magabiztosabbá a veszprémi vezetést... (4-1). Szép gól volt, ám nekünk kevésbé tetszett. Főleg, mert bár uralta a mérkőzést a hazai gárda, de jobban koncentrálva jóval közelebb lehettünk volna a Veszprémhez.

Nem sokkal később a hazai Dávid fejjel volt veszélyes, de Dobi kapus védett. Igaz, Szentes-Bíró kissé körülményes volt hátul, simán elfejelhette volna a labdát, amire az agilis veszprémi lendületből rástartolt.

Az látható, tapasztalható volt, hogy ez a Veszprém tényleg erős csapata lesz a mostani kiírásnak...

A mieinket pedig érdemes egyelőre úgy figyelni, hogy bár saját magunkhoz képest tapasztaltabbak lettünk az egy évvel ezelőtti önmagunkhoz képest, de egy Tataival, Dáviddal, vagy éppen Gyurcsányival felálló alakulathoz képest még mindig a tanuló szerepében vagyunk csak.

A második félidőben a lendület egyébként kissé alábbhagyott a játékrész közepén, ám szerencsére a mieink kavartak bele a zavarosba, hiszen Varga Dániel először még nem tudott betalálni, de röviddel később egy szabadlabdát úgy bebombázott a hazai kapuba, hogy csak úgy füstölt (4-2).

Aztán egy szöglet után Szentes-Bíró és Faragó pöckölt egymásnak, majd előbbi éles szögből lőtt, de ez nem okozott gondot Schmidmajer kapusnak, ahogy fél perccel később az sem, amikor Tóth Attila is hasonlóan nehéz helyzetből próbálkozott.

Hat és fél perccel a vége előtt a DEAC lehozta kapusát, de a hazaiak jöttek ki jobban belőle, mert labdavesztés után csak szabálytalanul tudtuk Tart szerelni (más kérdés, hogy elsőre nem nagyon értettük miért vette el a spori a labdát tőlünk a félpályánál...). Büntető következett: Dávid pedig óriási bombát eresztett meg a léc alá (5-2).

A folytatásban sem jött be az 5-4 elleni taktika, Bognár tudott egy kijátszás után ismét betalálni (az üres kapuba) - 6-2.

Ez a kapuslehozatal átka, ha labdát veszít valaki, akkor egy rutinos ellenfél mattol egyből. Igaz, most "gyakoroljunk" inkább, mint a bajnokság végjátékában majd. Végül Elek Gergő edző vissza is rendelte a mieinket, így nem próbálkoztunk tovább az 5-4-gyel.

A vége előtt Tatai is rúghatott még egy büntetőt, de kapufára lőtte, a mieink pedig bár nem adták fel, de érezhető volt, hogy itt már nem valószínű, hogy érdemi változás lesz.

A Veszprém nagyon keményen letámadott voltaképp a meccs egészében, nem is baj, hogy ilyen felfogás ellen játszhattunk. A végén még óriási védéseket mutatott be Dobi Attila, aztán lefújták a mérkőzést.

SZEPTEMBER 10-ÉN ITTHON A BERETTYÓ KÖVETKEZIK!

Duma, és az élő netes közvetítésből kivágott fotó: Koppányi Szabolcs


KULCSSZAVAK

Responsive image
szerző:
közzétéve: 2018-09-03 20:37:13

további cikkek a témában