Már a jövőnek is üzentünk a hétfői zárómeccsel

Frissítés: 2018-06-05 09:19:36

A Veszprém nyert Debrecenben is, így 2 győzelemmel behúzta a 2017/18-as férfi futsal NB1 5. helyét. A DEAC friss feljutóként a 6. helyen zárt (BRAVÓ!). A hétfői meccsen a játék sokszor megvolt, ám pokoli rutinnal büntetett minket  Veszprém minden apró hibáért.

Férfi futsal Nb1 helyosztó az 5. helyért, 2. mecs
2018. június 4. Debrecen, DESOK

DEAC - Futsal CLUB VESZPRÉM 2-5 (0-2)
STAT ITT.

ELEK GERGŐ:
- A mérkőzés első 10 percében nagyon jól játszottunk! Helyzeteket dolgoztunk ki, a védekezésünk remek volt! Kapura lövés kb 6-1 ide, eredmény 0-1. Ilyenkor nem sok mindent tehet az edző, próbálja elhitetni a játékosokkal, hogy menni fog ez! Az első félidőben ment is tovább a szekér, az ellenfélnek 3 kapuralövése volt az állás 0-2. A második félidőben az év összes fáradalma kijött rajtunk, a Veszprémnek pedig minden sikerült. Gratulálok nekik, most jobbak voltak.

KÉPGALÉRIA ITT!

MIENK VOLT AZ ELSŐ 10 PERC

A meccs első szakaszában egyértelműen mi voltunk veszélyesebbek. Gyakorlatilag az első pillanatokban vezetést szerezhettünk volna, de ziccert hibáztunk. Majd Sándor Bence löketét blokkolták a veszprémiek, utána Tóth Attila remek passzt kapott, de rálépett a labdára. Ám így is befordult vele, de végül nem lett gól - a támadás viszont tapsot érdemelt.

A sok távol lévő hiánya azonban ezúttal eléggé érződött az Elek Gergő edzette DEAC-on. Szentes-Bíró, Buka és Kondás mind stabilitásban, mind a kreativitásban sokat ért volna a rutinos Veszprém ellen. Ugyanakkor a fiatalok jól helytálltak a DEAC-nál. Györfi Gyuri például pár perc után már pályán votl, holott nemcsak szemtelenül fiatal, de jó ideig sérüléssel bajlódott.

Az 5. perc táján is mi voltunk agilisabbak. Tóth a jobb szélen megiramodott, lőtt, de magas volt labdája. Hátul Dobi Attilának eleinte sok dolga nem is akadt, a veszprémiek több pontatlan átadással járultak hozzá, hogy a DEAC uralja a mérkőzést. Ám ezek a támadások végi utolsó rossz passzok nálunk is eljöttek, így nem tudtuk megszerezni a vezetést - jó pár pörgetett átadásunk volt, ami nem volt eredményre vezető.

Labdát szereztünk, ám Esztergomi Ádám belegabalyodott a labdába, a veszprémiek pedig hazaadtak előle az akció végén (némi reklamálásunk volt, hisz úgy tűnt nem tehették volna meg...).

0-1

Kár volt ezekért a helyzetkiahgyásokért, mert bár nem állítjuk, hogy mind ezerszázalékos volt, de beakadhatott volna legalább egy közülük. Aztán a Veszprém megmutatta, hogy kell ezt. A kontrából induló vendégek pikk-pakk vitték végig a támadásukat, majd a szélről betett labda már üresen találta legjobbjukat, Tatai Józsefet, aki nem hibázott (0-1).

Gyakorlatilag rögtön egyenlíthettünk volna, ám a jobb szélről beérkező passz vélhetően meglepte Györfit, aki 90%-os üreskapus helyzetben a valahogy visszarepülő hálóőrbe rúgta félmagasan a labdát. Mi már bent láttuk...

A meccs nagyjából első negyedében mindössze egyszer bambultunk el hátul, s rögtön gólt kaptunk. Ugyanakkor elöl... Na, de a játék legalább egészen jól alakult!

0-2

Aztán a második gólt is bekaptuk. Pedig a mezőnyben csak ezután egyenlítődött ki a meccs, illetve a félidő végére olykor fölénybe is került a Veszprém. Ám góljait akkor rúgta, amikor még (nekünk így tűnt) a DEAC jobban építgette támadásait - csak ugye a befejezéseknél most nem volt meg a kellő átütőerő. Szóval érkezett egy ívelés a kapunk felé, Varga mellett visszavette Bencsik a labdát, s megtartotta. Dani kísérte. Ám volt ideje, helye rá a veszpréminek, hogy okosan visszagurítsa a második hullámban érkező Tatainak, aki másodjára is pontos volt - laposan lőtt a sokat tenni nem tudó Dobi mellett a bal alsóba (0-2). Bosszantó!

Az is észrevehető volt a félidő hajrájába érve aztán, hogy beállt kicsit a játékunk. Nem volt már annyi veszély benne, ugyanakkor a szabad labdákra vagy jobban értek oda a már 2-0-ra vezető vendégek, vagy egyszerűen hozzájuk pattant több esetben is. Mi kezdtnk egyre türelmetlenebbül játszani. Az meg nem jó ilyenkor, hiszen még több mint egy félidő hátra volt.

Palai Zsolt váratlan lövése sem okozott gondot, mivel mellé suhant - bár, ha kapura megy lehet beakadt volna, mintha későn moccant volna rá a vendégek kapusa. Aztán egy kis adok-kapok alakult ki még a szünetig. A Veszprém is mellé lőtt, majd az agilisan játszó Tóth Atit centerben egyszerűen meglökték, de nem ért semmit a bírónál az eset. Pedig pont megkapta a labdát (háttal a kapunak, ráfordulhatott volna), de a tényleg nem nagy, ám egyértelmű taszítás arra elég volt, hogy esélytelen legyen a labda megtartására. Oké, nem egy kolosszális fault volt, de gólszerzést akadályozott meg. Az ilyeneket simán befújhatnák. S mégsem tették.

Kasuba Máté még lőtt egy nagyot messziről, amit combfájdítóan blokkoltak le a vendégek. Egyébként meg az egész meccsre igaz volt (hogy egy kicsit előreszaladjunk), hogy a DEAC nem játszott rosszul, helyzetei is voltak, de az extra most hiányzott a játékunkból. Sem egyénileg, sem csapatként az a pici plusz nem volt meg bennünk. Márpedig egy több sebből vérző, fiatalsága minden erényét és hibáját is felvonultató csapatnál ezek az apró pluszok kellenek egy olyan tapasztalt, a hibákat rögtön megtorló ellenféllel szemben, mint a Veszprém.

MÁSODIK FÉLIDŐ

A DEAC-ban - felosztva a félidőket - bejött Faragó Ádám védeni. Rögtön le is fülelt egy labdát. Majd Pallai a baloson elszáguldott, ám a lövése előtti kis lökés nem lökés - a sporik szerint -, így végül a kapusnak nem okozott gondot a játékszer hatástalanítása. Később Tóth becselezte magát két ember között a kapu közelébe, de csak bokából odaszúrni tudta már a kapu felé a lasztit. Szép mozdulatsor volt, de végül eredménytelen. Ugyanakkor hátul is megúsztunk egy veszélyes veszprémi akciót, midőn az ellenfél játékosa hosszan szöktette magát...

Sándor erőszakosan tört előre, de meggyötörték, s kisebb sérülést is szenvedett - hamar jobban lett szerencsére. Majd a partvonal melletti védőhálóra került fel immár a második labda - eddig három volt a csúcs egy meccsen (leszedhetetlen onnan általában) :)

A Veszprém következett a második félidő feléhez közeledve, ám üggyel-bajjal kivédekeztük, majd immár a másik oldalon Györfit nyomták el igéretes szituációban. A nagy le-fel rohanásban ismét a mi kapunk előtt volt meleg a pite, Faragó azonban lábbal, majd kézzel is tisztázott - a második volt tán a nagyobb védése.

0-3

Ez is elkerülhető lett volna. A 27. percben Tar szerzett gólt a vendégeknek, miután Pallai a félpályánál labdát vesztett, lefordultak róla, és a pillanatok alatt felfejlődő veszprémi támadógépezet kipasszolgatta a kétségbeesetten visszazárni próbáló védelmünket (0-3).

Később szabadrúgásból Varga spiccelt mellé, majd ismét ő próbálkozott, de még inkább mellé ment...

0-4

Aztán ahogy az lenni szokott ilyenkor: jött az ellenfél újabb találata. Ismét kontrázott a Veszprém, okosan járatták a labdát, majd Tatai (mesterhármas!) kivárt egy ütemet a lövése előtt, ezzel picit kibillentette Farát a kapunkban, majd bevágta mellette-felette a hálóba. No, hát aki klasszis, az klasszis, ismerjük el. Még ha fájt is (0-4). Tudunk ellesni dolgokat a nagy játékosoktól.

Nem volt kérdés, hogy egészében véve mezőnyben simán felvettük a versenyt ellenfelünkkel, ám a helyzetek kihasználásában, sőt, ekkor már sajnos azok kialakításában a Veszprém jobb volt.

Mintegy 11 perccel a lefújás előtt kimentünk 5 a 4-be, de egy-két igéretes próbálkozás után visszaálltunk, hiszen az ellenfél támadhatott inkább.

Egy gyenge poénnal élve mondhattuk volna - utalva a régi sláger szövegére -, hogy "Neonparádé", mivel a sötétzöld mezen neonzöld feliratos veszprémiek akarata érvényesült ezen a derbin inkább. Ugyanakkor a mieink erőfeszítéseit és érdemeit nem szabad figyelmen kívül hagyni, vagyis csak itt a cikk közepén állja meg a helyét a kiszólás, címként vagy alcímként egyáltalán nem.

A mieink közül Tóth lövése mellé szállt - s ekkor érezhettük, hogy ez az a mrkőzés, amikor nem akar bejönni szinte semmi nekünk -, majd Sándor szemfülesen lopott labdát a lábak között, de megiramodásának két kőkeményen összezáró veszprémi vetett véget. Óriási kiáltás, csattanás, majd Bencénk a földön várta az orvosi segítséget... Nagyot kapott szegény, ez kétségtelen. Le is kellett támogtni.

0-5

Faragó védése vezett fel a hajrá közeledtét. Jobbról futtából kapta a löketet, de remek mozdulattal tisztázott. Azután már nem... Majdnem hasonló szituációban, éles szögből, de óriási erővel és pontosan trafálta telibe a labdát Boromisza Dániel, a laszti pedig ezúttal befért a hosszúba (0-5).

1-5

Nagy DEAC helyzetek következtek, nem adtuk fel, mindenképpen gólt akartak rúgni a fiúk, meg amúgy ki tudja mi sül még ki ebből... S mielőtt végleg elhatalmasodott volna rajtunk az "ááá, semmi sem sikerül" érzés, két extra gólt lőttek a mieink! Ráadásul a fiatalok között is ifjonc szekció tagjai. Először Györfi okosan, ügyesen tartotta meg védők gyűrűjében a labdát, kitette jobb szélre, s a legjobb ütemben érkező Szabó Péter hatalmas gólt akasztott a hosszú felsősarokba, ráadásul a becsúszó (rácsúszó) védővel a nyakán. Kicsit bele is sérült Peti, így duplán jár a dicséret a lövésért, Gyurinak meg előtte az előkészítésért.

2-5

A következő momentum is a mienk volt. Előtte azonban bejött az utolsó két percre a DEAC-ba a még szinte gyerek, értsd jól az utánpótlásból felhozott 18 éves Krajcsi Bence is, akit nagy taps fogadott. A tehetséges szőke srác komolyan vette feladatát, és egy ízben hárított is (van NB1-es védése a "nagyok" között, jó motiváló erő :)), de a slusszpoént ismét Györfi Gyuri és Tóth Ati szolgltatta. A jobb oldalon Ati - aki a végére teljesen vezérré lépett elő (a maga 20 évével), és egy az egyben is lerázta védőit több alkalommal - egy pillanatra tisztára játszotta magát, majd kapura bombázott, keresztben. Bár a statisztikába őt írták be, de nekünk úgy tűnt, hogy a kapus előtt Györfi még belepiszkált egy leheletnyit a gólt érő lövésbe, így lett véglegesen halálos (2-5). Akárki is lőtte, szép volt!

Ahogy az NB1-es idénye is a DEAC-nak!

Részletes elemzések a szezonról később.

Duma és felső fotó: Koppányi Szabolcs
Többi fotó: Papp Attila


KULCSSZAVAK

Responsive image
szerző:
közzétéve: 2018-06-05 09:03:48

további cikkek a témában