Ez a CSAPAT megérdemelné, hogy együtt maradjon

Frissítés: 2018-06-01 11:56:43

NB2-es bronzérem a keleti csoportban, a szezon kétharmadában jó játék, előrelépés minden téren, korábban kevesebbet játszók beépítése a keretbe, és sorozatos győzelmek. Így jellemezhetjük a DEAC női futsalosainak idényét. Ám a szezon gyengébb rajtja miatt elúszó feljutás - ezt is tegyük hozzá. Darányi Antal edzővel beszélgettünk.

- Első gondolataid a szezonról, így visszatekintve rá? Hiszen először dolgoztál nőkkel.

DARÁNYI ANTAL: - Igazából idegen vizekre eveztem ezzel, de hamar összecsiszolódtunk. Első szóra csinálják a feladatokat a lányok, zokszó nélkül. Az edzéseket is szép számban látogatták már az ősztől kezdve. A baj csak az volt, hogy egyszerre a teljes keret talán sose volt jelen. Valami miatt mindig voltak hiányzók. Ebből kifolyólag az új taktikát időigényesebb volt átvenni, mert amit megmutattam hét elején, a hét második felében a nulláról kezdve ismét el kellett magyaráznom, hogy a korábbi hiányzók is értsék. Ezzel együtt is új dolgokat tanultunk, új szisztémát mind védekezésben, mind támadásban. Mégsem erre fognám az idény eleji gyengébb szereplést, hanem a nagyon rossz helyzetkihasználásunkra és a védekezésünk hibáira. Nagyon hiányzott akkor még egy meghatározó kapus, mert bár Katona Barbi megtette amit tudott, önmagához képest jó volt, sokszor segítette csapatát, ám az igazi magabiztosság Kósa Viki visszatérésével valósult meg ismét a kapunk előtt. Ráadásul volt pár meccs, amelyen Barbi sem állt rendelkezésre, így mezőnyember állt a gólvonalon. A szezon előrehaladtával aztán egyre többször láttam viszont azokat amiket gyakoroltunk, s ez öröm egy edzőnek. Sorban nyertük a meccseket. Sajnos a legutolsó mérkőzésen viszont kiütközött a lányok rutintalansága. Ekkor ugye nagy gólkülönbséggel kellett volna nyerni, hogy legyen esélyünk a második helyre (ami esetleg még jelenthetett volna feljutást, ha valaki visszalép – a szerk.). Nem mondanám, hogy ne akartak volna a lányok, egyszerűen nem bírta el a csapat a terhet, hogy előre ki volt számolva, hogy sokkal győzni kell. Szóval nyertünk, de nem elég nagy különbséggel.

Nagyításért katt a képekre!

- Van amit máshogy csinálnál?

DARÁNYI ANTAL:- Igazából nem. Mindent így. Esetleg azt másként, hogy már az elején kicsit harcosabban léptem volna fel a vezetőség felé, hogy szerezzünk egy olyan kapust, aki megadja a támaszt formálódó csapatunknak. Ez sokat számított volna már a rajtnál.

- Személyes észrevétel: volt akinek – úgy tűnt kívülről – inkább teher volt a hazai pálya, és ha többen látogattak ki nézőként a mérkőzésre. Holott ez a szint, meg főleg az NB1, ahova vissza akarunk kerülni, a közönségért is van. Sőt, elsősorban érte. Mit gondolsz erről?

DARÁNYI ANTAL: - Igen, ez kétségtelen, hogy ebben is előre kell még lépni a jövőben. Ne gátoljon egyes lányokat a néző jelenléte a lelátón, hanem éppen hogy spannolja, hogy most megmutathatja, mit tud – amit egyébként máskor ki is tesz a pályára. Azt se felejtsük egyébként, hogy az őszi rajtra (illetve volt aki a rajt után távozott) 4 meghatározó, rutinos emberünk ilyen-olyan okok miatt kiesett. Ketten szülni mentek (Radics Ági és Bereczki Orsi), volt akit nem engedtek el az utánpótláscsapatunktól (Horváth Viki), és volt aki, mondjuk így, másként gondolta a továbbiakat (Urai Bia). Tehát ez azért nagy érvágás bármelyik csapatnak, nemhogy egy olyannak, amelyben az előző szezonban ők, a távozók sokat voltak a pályán.

- Milyen tapasztalatokkal mész neki a nyárnak?

DARÁNYI ANTAL: - A záró vacsorán is elmondtam, hogy az általam elvégzett munkának szerintem a következő (vagyis a most ősszel kezdődő) szezonban kell beérnie. Főleg, ha egyben marad a keret – amire jó esély van –, meg ugye akkor beszélhetek erről, ha én is maradok. Azt gondolom, hogy ha az aktuálisan következő idényben nem tudunk az NB2 keleti csoportjában bajnokságot nyerni, akkor már elő lehet venni engem, miért nem. Vagy elgondolkozni azon, hogy mi vagy ki az oka. Ám úgy érzem, hogy a magunk mögött hagyott NB2-es szezonban sikerült lerakni egy leendő bajnokcsapat, illetve egy feljutó együttes alapját, amire építkezve előreléphetünk. Nyilván erre a jövő ad választ, hogy tényleg jól érzem mindezt vagy sem.- A fiúkkal összehasonlítva – hiszen velük dolgoztál a DEAC női csapata előtt mindig – mi az amiben más, könnyebb, nehezebb lányokkal, nőkkel dolgozni?

DARÁNYI ANTAL: - Igazából nem érzek nagy különbséget. Azt viszont meg kell említsem, hogy a lányok elhivatottsága nagyobb, ők képesek szeretetből is járni edzésre és dolgozni, a kihívás és a futsal szeretete miatt. Nem titok, hogy jóval kisebb juttatásokért, mint a fiúk (úgy általában mondom ezt, nem adott klubra vonatkoztatva), s mégis lelkesek. Emellett érdekes módon a fegyelmezés is könnyebb a nőknél, kevesebb az „agyas” közöttük. A lányoknál kevésbé kell arra energiát fordítanom, hogy esetleg ki marhul meg a pályán, meccs közben akár. Egyébként itt közben még az jutott eszembe – ami még különbség a két nem között –, hogy amikor új dolgokat tanulunk, azokat viszont – úgy tapasztaltam – a fiúk hamarabb megtanulták a pályafutásom során. Ez pusztán abból adódik, hogy általában fizikálisan ugye jobb képességűek a férfiak a nőknél, ezen nincs mit beszélni, így könnyebben valósítják meg a taktikai elemeket is. Viszont ez is azt mutatja, amit mondtam, hogy a hölgyek lelkesedése és elhivatottsága sok esetben nagyobb. Hozzáteszem, azért előfordult annak idején a srácokkal is, hogy csak néztek, mint borjú az újkapura, amikor valami új elemet tanultunk.- Mi lesz a nyári program?

DARÁNYI ANTAL:- Edzettünk végig májusban. (Függetlenül attól, hogy a bajnokság igen kifogásolható lebonyolítású volt, túl nagy a szünet a vége és a kezdete között; igaz, van rá ígéret, hogy a következőt már nem ilyen suta módon rendezi meg a szövetség – a szerk.). A továbbiakban egy nem túl hosszú pihenő után július végén, vagy maximum augusztus elején újra edzésbe kellene állni, hogy az őszi rajtnak egy jó, erős felkészülés után vágjon neki a csapat.

Egyelőre még nincs döntés arról, hogy a munkáját 2017 nyarának végén, őszének elején kezdő, korábbi kiváló válogatott futsaljátékos, később a férfiaknál sikeres futsaledző, Darányi Antal marad-e a női futsalcsapat vezetőedzője. Ám Daresz a bajnokság vége óta is tartja a levezető edzéseket. Emellett végzi a civil munkáját. Amint lesz hír arról, hogy vele vagy mással folytatja a csapat, természetesen megírjuk. Az biztos, hogy nagyon komoly nyári felkészülés kell a majdani őszi, téli, tavaszi sikerekhez, enélkül ismét beleszaladhatunk egy rosszabb rajtba. Ezért bízunk benne, hogy a kellő regeneráció után, de nem túl sokára gőzerővel folytatódik a munka, akárki is lesz a tréner.

Mindenesetre az első fejezet lezárult, szép volt, Daresz!

Duma és utolsó fotó: Koppányi Szabolcs
Többi fotó: Karl Vivien


KULCSSZAVAK

Responsive image
szerző:
közzétéve: 2018-06-01 11:37:33

további cikkek a témában