Az élvonalba repültek vissza a lányok Katával

Frissítés: 2019-06-15 15:59:05

Az NB2 bajnokaként jutott az NB1-be az Üveges Kata játékosedző vezette DEAC női futsalcsapata ebben az idényben. Szinte végig legyőzhetetlen volt az együttes, amely ősztől ismét az élvonalban vitézkedhet. Trénerünkkel beszélgettünk.


Az alapszakaszban a 7 csapatos NB2 keleti csoportban a DEAC 16 győzelem mellett 1-1 döntetlent és vereséget könyvelhetett el. A vereség rögtön az első fordulóban, a Nyírség otthonában esett. Utána aztán az egész bajnokság során nem kapott ki.

Miután Üveges Katáék meghódították a keleti végeket (a 2. Szolnok 14 ponttal volt lemaradva), következett a nyugati csoport és a keleti 1-4. csapat alkotta felső ház. Itt a DEAC 7 győzelmet és 1 döntetlent (itthon a nyugati első Fradi ellen) ért el, s megnyerte a felső házat. Ehhez kellett az utolsó körben egy idegenbeli siker is a Ferencváros ellen, egy nagy meccsen, megküzdve a diadalért, így a két gárda között ez döntött, a mieink javára.

Ezzel a DEAC az NB2 bajnokává vált, egyúttal egyenes ágon feljutott az NB1-be.

A csapat és az egész NB2 gólkirálya Üveges Kata lett 60 góllal - ráadásul idény közben a magyar válogatottal is több meccset játszott! Mögötte pedig Horváth Viktória végzett, aki az alapszakaszban és a felső házban összesen 39 találatot jegyzett.


1. Az NB2-es szezon során a DEAC az irányításoddal megnyerte a keleti csoportot, majd a nyugatiakkal összeeresztve végül nem talált legyőzőre, s a Fradival nagy versenyfutásban bajnok lett. Minek volt leginkább köszönhető ez az aranyérem, na, meg a feljutás az NB1-be?

ÜVEGES KATA:

-  Ahhoz, hogy egy csapat az egész szezon alatt ilyen eredményes és elszánt tudjon lenni, nagyon sok dolog kellett. Teljesen másként látom edzői szemmel, mint játékosként ennek az összetételét. A szezon első felében voltak olyan nehézségek, amik ha megingattak volna, most nem örülhetnénk itt. Nagyon fontos volt az, hogy kiálljak az elképzeléseim mellett, és véghez is vigyem mindazt, amit előzetesen elterveztem. Még akkor is, ha ez több játékos távozásába került. Szerettem volna, ha egy olyan csapat alakul ki a bajnokság végére, akik őszintén szeretik egymást, és maximálisan mellettem állnak, mert máskülönben nem lehet együtt dolgozni. Akikre lehetett hatni, azok elmentek, akik bíztak bennem és egymásban, azok pedig most bajnoki címet ünnepelnek. Mindig kiemelem, és nem véletlenül, hogy az NB1-es feljutása (a játékosok egész évben nyújtott fantasztikus teljesítményén kívül) a DEAC vezetőségének és dolgozóinak támogatása, biztatása, és szeretete nélkül ez szintén nem sikerült volna. Ezúton is köszönjük!  2. Az idény alatt a rossz kezdés után (ami egyetlen vereséget takar) hol jobban, hol kevésbé jól ment a csapatnak, de az eredmények mindig jöttek. Ennyire nyerő típusú ez a gárda vagy más az oka, hogy így vagy úgy, de gyakorlatilag mindig hoztátok magatokat?


ÜVEGES KATA:

- Az egyetlen vereségünket az első mérkőzésen szereztük, ami igazából az egész évünket is jellemezte. Rossz kezdés, majd parádés folytatás. Ezért nem is aggódtunk egy percig sem a hirtelen kapott Fradi gól miatt a döntőben, mert már hozzá vagyunk szokva. Amikor "rosszabbul" is ment a csapatnak, akkor is 4-8 gólos különbségekkel vertük meg ellenfeleinket, ami miatt szerintem nem kellett bánkódnia senkinek. Hosszú volt ez a 10 hónap, tele akadályokkal. 14 ponttal nyertük meg a Keleti csoportot, akár még több hiba is bele csúszhatott volna. A tavalyi szereplésükhöz képest szerintem ez egy igen nagy előrelépés! Nem akarok elégedetlenkedni, végtelenül büszke vagyok az egész csapatra, és arra, hogy ezt ilyen gyönyörűen véghez vitték. Szerintem egyetlen oka van annak, hogy mi állhatunk most a dobogó tetején az az, hogy a helyünkön vagyunk, és a játékosaim fantasztikusak!

3. Milyen volt az U19-es nagypályás edzősködésed mellett a futsallal foglalkoznod, ahol ugye a pályán is volt dolgod bőven?

ÜVEGES KATA:

- Az U19-es felkérés nagyon váratlanul ért, eleinte nem is tudtam hogyan kezeljem ezt a korosztályt. Októberben kerültem a csapathoz, és hónapról hónapra azt éreztem, hogy kezdem egyre jobban kiismerni őket. Minden játékost másképp kellett motiválni. Valakivel kiabálni kellett, valakinek elég volt csak odasúgni valamit. A vezetőségnek az volt az egyik célja ezzel, hogy kapocs legyek a nagypálya és a futsal között. Először nehezen eresztettem össze a két gárdát, de az utóbbi hónapokban már egyre sűrűbben. Technikai vezetők hiányában nem csak az edzői munkával kellett foglalkoznom, hanem a háttérmunkákkal is, ami még jobban megnehezítette a dolgom. de bármennyire is sűrű volt a program, így utólag visszagondolva nagyon jól működött. Úgy érzem, hogy mindkét csapatom remekül összebarátkozott. A "kicsik" rendszeresen kijártak a meccseinkre szurkolni. Hálás vagyok, hogy két ilyen nagyszerű csapatot vezethettem ebben az idényben.4. Olyannyira érezted a kaput, hogy az NB2 alapszakaszában és a felső házban is te lőtted a legtöbb gólt. Mennyire volt fontos ez neked?

ÜVEGES KATA:
 
- Eleinte egyáltalán nem foglalkoztam vele, sokáig nem is tudtam, hogy hol állok a listán. Csak aztán valamikor úgy a vége felé elkezdtem jobban figyelgetni, és akkor láttam, hogy még akár ez is összejöhet. Nagyon örülök, hogy sikerült a feljutás mellett gólkirálynőnek is lenni, de valahol el is vártam magamtól 16-17 év első osztályban való szereplés után, hogy elöl szerepeljek a listán. 

5. Melyik volt a kedvenc meccsed a szezonban?

ÜVEGES KATA:

- Egyértelműen a két Fradi elleni meccs, imádtam érezni a versengést a két csapat között, pláne hogy nagyon kedvelem őket. Két nagy csalódásom is volt azonban ebben a szezonban. Az első mérkőzés a Nyírség ellen, amiért egyáltalán nem a csapatot hibáztatom... Illetve a ELTE elleni idegenbeli meccs, amit felháborító játékvezetés jellemzett!

6. Nyilván mindenben lehet és kell is fejlődni, de mi az, amiben a leginkább előre kell lépni, ha az NB1-ben is meg akarjuk állni a helyünket?

ÜVEGES KATA:

- Mindenben! Az NB1 már nem lesz ilyen gyalog-galopp. Rengeteget kell javítanunk a védekezésünkön, a támadásunkon, a labdakihozatalainkon, a labdatartásunkon, a variációink finomításán, egyszóval mindenen. Az biztos, hogy fogunk erősíteni, a kérdés csak az, hogy hány játékossal.

7. Mikortól és miért lépett a képbe Szentes-Bíró Tamás, milyen feladatokat vett le a válladról, avagy miben segített főleg?

ÜVEGES KATA:

- Talán nem titok, de Tomi az egyik játékosom párja, aki nem mellesleg nagyon tehetséges futsal játékos. A felnőtt férfi futsalcsapat oszlopos tagja, valamint a fiúknál UP edző. Emberileg is nagyon megkedveltem, szimpatikus volt az elejétől fogva. Amikor megismertem, akkor azt éreztem, hogy vele tudnék együtt dolgozni! Számomra nem is volt kérdés, hogy ennyi mindent egyedül nem fogok bírni. Szükség van egy emberre a kispadon, amikor én a pályán vagyok. A felsőháztól csatlakozott hozzánk, és kétség sem fér hozzá, hogy nagyon nagy segítségemre volt. Megesett, hogy én magam is sérült voltam, vagy egyéb elfoglaltságok miatt nem tudtam volna megtartani az edzést, és ilyenkor ő mindig besegített, és a lányok is nagyon szerették. Mérkőzések előtt mindig megbeszéltük közösen, hogy szerintünk mi lenne a legjobb megoldás az adott helyzetben. Hogy ki hogy edzett és szerepelt a héten, kit kire hova hogyan mikor cseréljünk, de általában ez a mérkőzés közben is téma volt. Ha volt egy-két meglátásom, akkor azt megjegyeztem, de egyébként sose beszéltünk és vélekedtünk egymás ellen. Meccsről meccsre egyre jobban ment a közös munka, hamar felvette a lányok ritmusát. A végére pedig már tökéletesen együtt tudott működni a csapattal. Nagyon örülök, hogy közösen dolgozhatok vele együtt! Remélem jövőre is számíthatok rá!8. Mi lesz a program ezután, közös ünneplés a kerettel, nyári pihenő, majd alapozás, csapatépítés...?

ÜVEGES KATA:

- Az már biztos, hogy június 15-én (egy jótékonysági torna után) tartjuk meg a csapatbankettet, aztán június 24-én a szakosztályok közötti évzáró ünnepséget. Júliusig csak heti 1-2 edzést tervezek a lányoknak, szeretném, ha végre tényleg kipihenné magát mindenki. Az alapozásunk edzőtáborral fog kezdődni, amit egy száraz edzésprogram követ majd. De nem akarom elvenni senkinek a kedvét, aki ismer az tudja, hogy hogy néz ki nálam egy ilyen időszak. Részemről viszont nem csak ennyi lesz. Szervezem most már a futsal U17-es lánycsapatot, toborzom a lányokat. U19-es keretbe is lesznek új érkezők/és távozók, mivel külön válik a futsal és a nagypálya. Továbbá a futsal keretben is lesz némi változás. Ennek a három csapatnak készítem most elő a következő idényre a feltételeit. 

Duma: Koppányi Szabolcs
Fotó: 1. (csapat) Koppányi Szabolcs, a többi Derencsényi István, utolsó Papp Attila


KULCSSZAVAK

Responsive image
szerző:
közzétéve: 2019-06-15 15:44:45

további cikkek a témában