A DEAC U20-as bajnokcsapata tett a legtöbbet a sikerért a mezőnyben

Frissítés: 2019-05-31 03:22:31

Férfi futsalban van már egy bajnokcsapatunk, hiszen az U20-asok a minap - bár még a riválisok gyűrik egymást - olyan előnyre tettek szert, hogy behozni őket lehetetlen. A kiváló társaságot alkotó, emellett nagyon eredményes szezont maga mögött tudó gárda trénerével, Zsuponyó Leventével beszélgettünk.

Így ünnepeltek a srácok:
- először,
- másodjára,
- harmadjára1. Az U20-as országos férfi futsalbajnokságot 72 ponttal megnyerte a DEAC gárdája. Bár még van hátra a többieknek több fordulója, a mieink megkímélték a riválisokat a felesleges izgalmaktól, hiszen a jelenleg mögöttünk álló Aramis, Berettyóújfalu, BME trió sem szerezhet már annyi pontot, hogy beérjen minket, így ők a dobogó további fokaiért küzdhetnek már csak. Előzetesen vártál hasonló eredményt a srácoktól vagy erőn felülinek érzed ezt a bajnoki címet?


ZSUPONYÓ LEVENTE:
- Amikor egy csapat a bajnokság közel felében vezeti a tabellát, úgy gondolom szóba sem kerülhet, hogy erőn felüli teljesítményről beszéljünk. A tavaly augusztusi, idény előtti felkészülésünk alatt azt láttam, hogy bárki ellen képesek leszünk jó és markáns tejesítményre. Rögtön az első fordulóban aztán a Mezei ellen idegenben sikerült az idény legrosszabb játékával előrukkolni. Ekkor eldöntöttük a srácokkal, hogy az U20 és felnőtt NB3 küzdelmei közül azt fogjuk preferálni, ahol öt forduló után kedvezőbb helyzetben leszünk. A cél az, hogy minden mérkőzésen kiadjuk magunkból ami bennünk van, így amikor ez a jó játékerőt képviselő BME elleni idegenbeli mérkőzésen egy meglehetősen sima DEAC győzelmet jelentett leesett a tantusz. Úgy gondolom, hogy ma Magyarország bármely korosztályos csapata ellen pontszerzési eséllyel lépnek pályára fiataljaink és ebben az évben a számos háromesélyes mérkőzésünkből többnyire mi kerültünk ki győztesen. Ez nem váratlan, nem szerencse, nem erőn felüli... Az idén ők tettek a legtöbbet azért korosztályukban, hogy jobb futsal játékosok legyenek.

2. Összesen 2 alkalommal kapott ki a DEAC, ám 23-szor nyert és 3-szor döntetlenezett. Milyen volt ez a szezon a te szemeddel nézve?

ZSUPONYÓ LEVENTE:
- Ha kizárólag a pontvesztéseinket nézem, akkor a Dunaferr elleni vereség ténye, az MVFC elleni vereség mértéke csalódást keltő számomra. A Haladás ellen egy megnyert mérkőzést szórakoztunk el, ami a csapat taktikai érettségét kérdőjelezi meg, míg a Veszprém ellen olyan szinten voltunk dekoncentráltak, hogy utólag is nagyon bánt. Az ELTE elleni utolsó perces pontvesztésünk valahol belefért, mert a nagyon jó és motivált ellenfél valahol megérdemelte. Minden egyes kudarcból tanultunk, tapasztalatot szereztünk és nem léptünk kétszer ugyanabba a folyóba, ennek eredménye, hogy 23 győzelmet gyűjtöttünk be. Tudtuk, hogy ez a típusú bajnokság nem sprint jellegű, hanem maratoni futáshoz hasonló versengés lesz, ahol a stabil és kiegyensúlyozott teljesítmény fontosabb, mint egy-egy kiugró eredmény. Az U20-as bajnokság már nem gyerek, kölyök vagy serdülő bajnokság, és a játékosaim nagy többsége komoly és érett, felnőtt férfiakhoz méltó teljesítményt rakott le a pályára idén. Azért amit pedig közösségként fel tudtak mutatni a pályán és pályán kívűl is le a kalappal előttük. Számomra úgy zajlott és fejeződött be ez a bajnokság, hogy sok időt tölthettem együtt kiváló sportemberekkel, velük, aminél többet UP nevelő edző aligha kívánhat magának.

3. Köztudott, hogy a DEAC NB1-es felnőtt kerete is több fiatalt épít be folyamatosan a csapatba, sőt, nemcsak a kispadon ülnek, hanem olykor komoly szerephez is jutnak. Ez mennyiben segítette az U20-as együttes szereplését, avagy olykor esetleg nehézséget is okozott nektek?

ZSUPONYÓ LEVENTE:
- Krajcsi Bence, Rácz Zsolt, Gellérfi Sándor, Berecz Rafael és részben Nyeste Csaba esetében az én érdemem a felfedezés és elcsábítás területére korlátozódik, míg az egyéni és taktikai képességfejlesztésben náluk tapasztalható robbanás Elek Gergő felnőtt vezetőedző munkáját dícséri. Az U20-as csapat idei sikerében tehát meghatározóak voltak a "lejátszók", én és a játékosok csak hasznát élvezték a kettős terhelésnek.

4. A legnagyobb riválisok egyike az NB1-ben is a bajnoki címre törő Berettyóújfalu volt. Kezdtétek egy 5-1-es veeséggel ellenük, még tavaly szeptember végén. Utána aztán sikerült visszavágni egy hazai 1-0-val nekik, illetve teljesen beindult a DEAC-os srácok. Igaz, a Berettyó, ha hozza magát a hátralévő mérkőzésein, még nagyon szoros végeredményt alakíthat ki a tabellán (ami persze számunkra már mindegy, hisze utol nem fog érni). Szóval kijelenthető, hogy kulcsfontosságú volt ellenük a hazai siker, illetve összességében min múlt, hogy végül ezt a remek eredményt összehozta csapatunk?ZSUPONYÓ LEVENTE:
- Az UP nevelésnek nem az az igazi fokmérője, hogy bajnokságot nyer a csapat, hanem hogy játékosokat ad a felnőtt NB1-es csapat számára. 23 fontos mérkőzést nyertünk, így lettünk bajnokok. A Mezei ellen elsősorban egy lelki gátlást kellett levetkőznünk, hiszen sok mindenben ők etalon lehetnek számunkra. Szitkó Robi úgy fogalmazta meg a számukra vesztes mérkőzést követően, hogy futsalozni azt nem tudunk, de egymásért küzdeni, hajtani és meghalni a pályán senki nem tud nálunk jobban. Elek Gergő is elsősorban a keret jó mentalitását emelte ki az év során. Van két nagyon jó kapusunk, egy olyan csapatkapitányunk aki képes kiegyensúlyozott teljesítményre és folyamatosan magas szinten tartani a csapat koncentrációját, van egy-két labdazsonglőrünk, nehéztüzéreink, futógépeink, olyanok is akik pontos passzjátékukkal tudják a játék sebességét, iramát diktálni, jobb-bal-kétlábas játékosok... Szóval rendkívül sokoldalú és komplex, így az ellenfelek számára kiismerhetetlen csapat vagyunk. Létszámban is, minőségben is a mezőny fölé emelkedtünk idén, és az a feladatunk, hogy ezt a tendenciát tartósan fenntartsuk.

5. Mi volt a fő erőssége csaptunknak az idény során, illetve min kellett a legtöbbet dolgozni, hogy javuljon?

ZSUPONYÓ LEVENTE:
- Talán meglepő, de azon kellett legtöbbet dolgozni, hogy egyes mérkőzéseken belül egyénileg és csapatszinten se lelkesedjük túl a dolgokat, ne hajszoljuk bele magunkat adok-kapok játékba. Kicsit jobban kidomborítani a futsal specifikus és tatikai dolgokat, mert bár rohanásban és agilitásban nagyon jó a társaság, nem lehet mindig eredményesebb végig rohanni a 2x 20 perc tiszta játékidőt. Ez a csapat nagyon szeret együtt lenni, együtt játszani, együtt nyerni és nekem nem volt más dolgom, mint minél többször kicsikarni belőlük azt a típusú flow élményt, amikor bármit csinálsz sikerülni fog. Ha voltak is rossz mérkőzéseink, akkor sikerült közösen kitalálni mérkőzés közben, hogyan vészeljük át a nehéz periódusokat. Mivel gyakorlatilag mindenki a kezem alatt kezdett el komolyan futsalozni, ezért megszokták a stílusomat, többnyire pár szóból, mozdulatból megértették mit javaslok. És ami a legfontosabb volt, hogy rengeteg jó és kevésbé jó döntést hoztak meg az idény alatt, így önbizalomtól duzzadó, tapasztalatokkal rendelkező játékot tudtak bemutatni a mérkőzéseken.

6. Hogyan tovább, lesz-e valamilyen közös ünneplés, illetve mi lesz a srácok sorsa ősztől?

ZSUPONYÓ LEVENTE:
- Az ünneplés időpontja még kérdéses, zajlik a felnőtt bajnokság, aztán szóbeli érettségik, szóval majd valamikor csendben megüljük. A 99-es korosztály a nyáron megméretteti magát a felnőtt edzéseken, aki átmegy a rostán az NB1-ben folytatja. Akinek nincs ilyen ambiciója az maradhat a kötelékünkben alacsonyabb osztályú felnőtt bajnokságokban fejlődve tovább. Az egyetemen továbbtanulók számára pedig új, egyetemen belüli és egyetemek közötti versenysorozatok nyílnak meg új lehetőségként. A fiatalabb évjáratok pedig tisztességesen felkészülnek, hogy jövőre felülmúlják az idei szép teljesítményt... Mert aki megérzi a siker ízét az többet nem tud meglenni nélküle!

Duma: Koppányi Szabolcs
Fotó: Zsuponyó Levente (profilkép: Derencsényi István)


KULCSSZAVAK

Responsive image
szerző:
közzétéve: 2019-05-31 02:58:11

további cikkek a témában