Pontosztozkodás a nyitányon

2018-09-17 12:45:00

4-4-es döntetlennel kezdte a bajnoki évadot a DEAC floorballcsapata, amely öt év után tért vissza a sportág honi élvonalába, a Salming OB I mezőnyébe. A fiúk a Phoenix Wizards legénységét fogadták a nyitófordulóban szombaton, a DESOK-ban.

A csapat tagjai kiváló helyszínen, floorballhoz méltó körülményekkel várhatták a mérkőzést. A DESOK nagyszerű helyszín volt és bíznak benne, hogy még sokszor játszhatnak ott tétmérkőzést, legalább akkora közönség előtt. A kezdő húzást Bács Zoltán, a Debreceni Egyetem kancellárja és Lóczi Lászlóné Kovács Marianna, a DEAC ügyvezetője végezte el. Már ekkor látható volt a mieink új szerelése, amelyben még reméljük sok sikerélményük lesz.

A DEAC majdnem teljes kerettel várta a kezdő sípszót. A terv két soros játék volt, plusz cserékkel beiktatva, míg a gólvonalon Dorogi Kristóf térdelt. A vendégek is nagy létszámmal, valamint 3 soros játékkal vették fel a kesztyűt. Az első pillanattól fogva jó tempót diktáltak a csapatok, élvezetes mérkőzést láthattak a nézők. Az első komoly helyzetet máris sikerült kihasználni: Nyisztor Szabolcs küzdött meg derekasan egy már elveszett labdáért, majd visszatett labdáját Varga Gergő helyezte a kapuba (1:0). Érdekes párhuzam, hogy a 2006-os, első OB I-es szezonunk első gólját is Gergő szerezte. A továbbiakban is maradt a jó tempó, több gólszerzési lehetőségünk is volt, míg a vendégek inkább kontrákból voltak veszélyesek. Az első 10 perc a miénk volt, ám ekkor emberhátrányba kerültünk. Pál Lóránt ült ki két percre. A vendégek igyekeztek felállni, de inkább meddő fölényben voltak. A kiegészülést követően aztán mégis sikerült egyenlíteniük a vendégeknek, amiben sajnos mi vastagon asszisztáltunk, miután saját lábról került a labda a kapuba (1:1). A továbbiakban már kiegyenlítettebb volt a játék képe, ám a szünet előtt fejben már hamarabb az öltözőben voltunk. Egy perccel a vége előtt Szentkúti Frigyes lőtt elkerülhető gólt, majd 9 másodperccel a szünet előtt Lendvai Bálint is betalált (1:3). Bosszantó volt ez, hiszen mezőnyben abszolút egyenrangú partnerek voltunk, ám a helyzeteinket nem sikerült kihasználni.

A második etapra igyekeztünk is magasabb hőfokkal megérkezni, és erőfeszítéseket tettünk a felzárkózásért. A túlzott lendület egy újabb kiállítás formájában nyilvánult meg először, Okos Csanád pihent két percet. A létszámhátrányt ezúttal is sikerült kihúzni, majd a kiegészülést követően újra hazai gólnak tapsolhatott a publikum. Ismét Varga Gergő volt eredményes (2:3). Két percre rá már egál volt az állás: Fábián Donát lövése talált utat a rövid sarokba (3:3). A második etap első fele is inkább rólunk szólt, a második fele pedig kiegyenlítettebb játékot hozott. A vendégek is igyekeztek váltani, több alkalommal is komoly forgalom alakult ki Dorogi Kristóf ketrece előtt, de a lövéseket vagy blokkal, vagy védéssel sikerült hatástalanítani. Ugyanakkor bosszantó volt, hogy olykor pontatlanul játszottunk, jó lehetőségeket és kulcspasszokat rontottunk. Az viszont jót tett a mérkőzésnek (és persze a lelkünknek is), hogy visszatértünk a párharcba, és az utolsó játékrész előtt reális esélyünk volt a két pont megszerzésére.

Az utolsó etapnak mindkét csapat elszántan vágott neki. Fontos volt, hogy megragadjuk újra az előnyt, amely Nyisztor Szabolcs révén sikerült is (4:3). A gólt követően ismét ritmust váltott a Wizards, és gyorsan egyenlítettek Szentkúti révén – sajnos Frici gyakorlatilag tiszta helyzetből tüzelhetett (4:4). A csapatok továbbra is győzelemre játszottak, szinte szétszakadt a pálya. Egyik együttes sem tudta tartósan ráerőltetni az akaratát a másikra, és mint egy pingpong mérkőzésen, szinte felváltva forogtak a kapuk veszélyben. A mindent eldöntő találatot végül egyik fél sem tudta bevinni, pedig három perccel a vége előtt még kapuvasunk is volt. Másfél perccel a vége előtt időt is kértünk, igyekeztünk a 19-re is lapot húzni, ám a legnagyobb lehetőséget végül így is a vendégek szalasztották el. Fél perc volt hátra, amikor Kelemen Krisztián célzott pontatlanul óriási ziccerben. Így maradt a döntetlen, ami a játék képe alapján igazságosnak mondható.

A találkozó után Lánczi András szakosztályvezető, a csapat egyik alapembere beszélt a látottakról. „- Kicsit félig tele, félig üres pohár érzésünk volt. Hiányérzetünk leginkább az elpuskázott lehetőségek és az időnként fellépő kissé kishitű játékunk miatt lehetett, meg azért is, mert nem játszhattunk egyszer sem emberelőnyben (pedig lehetett volna rá indok). Tanulság rengeteg van, még többet kell edzenünk és tovább kell pontosítanunk a csapat játékát, de kiindulási alapnak jó lehet a szombati mérkőzés. Sokat nem is kell várni a következő találkozónkra: jövő szombaton ismét Debrecenben, de már az Agráron lépünk pályára az Origo ellen. Remélhetőleg a lefújást követően akkor már elégedettebbek leszünk.”

Salming OB I, 1. forduló:

Debreceni EAC – Phoenix Wizards 4:4 (1:3, 2:0, 1:1)

Debrecen, DESOK-csarnok, 150 néző

Vezette: Papp Péter, Sashalmi Sándor

DEAC pontszerzői: Varga Gergő (2+0), Nyisztor Szabolcs (1+1), Fábián Donát (1+0), Okos Csanád (0+1), Szalóki Nándor (0+1)

További képek a galériában!

Szöveg: Lánczi András, fotók: Derencsényi István


KULCSSZAVAK

Responsive image
szerző: Pénzes-Kemecsei Zsuzsa
közzétéve: 2018-09-17 12:45:00

további cikkek a témában
Responsive image
Vért izzadtunk a győzelemért

Pénzes-Kemecsei Zsuzsa * 2019-10-13 20:00:00

Responsive image
Floorball: debreceni bronzérem a MEFOB-ról

Pénzes-Kemecsei Zsuzsa * 2018-05-08 14:28:00

Responsive image
Csatát vesztettek, de a „háború” még tart

Pénzes-Kemecsei Zsuzsa * 2018-03-26 14:41:00