Egy bravúros szezon drámai végjátékkal

Frissítés: 2018-10-10 09:02:59

A DEAC másodosztályban játszó férfi teniszezői a feljutásért léptek pályára szeptember végén. Azt korábban is lehetett tudni, hogy ha a DEAC megnyeri a C csoportot, akkor a rájátszásban a D csoport győztesével kell majd megküzdenie, azonban a helyszín és az időpont csak a másik csoport mérkőzéseinek befejeztével derült ki.

A D csoportot a budapesti Match Point TC gárdája nyerte meg, és a Magyar Tenisz Szövetség az ellenfelet sorsolta ki pályaválasztóként, így 29-én Budapestre kellett utazniuk a debrecenieknek. Bár a helyszínválasztás az ellenfélnek kedvezett, az időponttal Fortuna (vagy a Magyar Tenisz Szövetség) inkább a DEAC esélyeit növelte, ugyanis az ellenfél legjobb játékosa, a korosztályos válogatott Velcz Zsombor ugyanezen a hétvégén hazánk színeit képviselte a junior Davis-Kupa sorozatban.

A mérkőzés helyszíne a városmajori Budai Tenisz Centrum volt, mely a korábbi BSE pályáinak pár évvel ezelőtti felújításával jött létre, és az egyik legmodernebb budapesti teniszközpontnak számít. Jelenleg a két legjobb magyar teniszező, Babos Tímea és Fucsovics Márton is itt készül versenyeire. A felújítás során 5 salakos teniszpálya mellett 4 keménypályát is kialakítottak, amelyek nemzetközi szintű versenyek lebonyolítására is alkalmasak.

A városmajori klubban a pályákat sátor helyett alumíniumvázas tetőszerkezettel fedik, melyek már készen álltak a téli szezonra a meccs idején, így fedett pályán került sor az összecsapásra. Az első pályán Szentkirályi Péter egy korábbi első osztályú játékos ellen két játszmában maradt alul (4/6, 3/6). Mindkét teniszező a támadójátékot erőltette, az adok-kapokból azonban a hazai játékos jött ki jobban. A kettes pályán Bellér Gábor ezúttal is döntő szettben diadalmaskodott (4/6, 6/2, 10/6), rutinosabb ellenfelét mentálisan és fizikailag is felőrölte a meccs végére. A hármas pályán Nyíri Tamás stabil játéka ezen a mérkőzésen is sima győzelmet ért (6/2, 6/4), míg a négyesen Léka Petér labdatartó játékával fiatalabb ellenfele nem tudott mit kezdeni, így itt is magabiztos vendégsiker született (6/3, 6/3). Ami sikerült Lékának, sajnos nem ment Szilágyi Bencének, aki egyoldalú meccsen maradt alul tinédzser ellenfelével szemben (2/6, 2/6). A hatos pályán Géczy Gábor léphetett pályára a BSE egykori kiváló edzőjével szemben, és szenvedett fájó vereséget (5/7, 3/6).

A páros meccseket 3/3-as állásról várhatták tehát a felek és a taktikázás után két összecsapás gyorsan véget is ért. Egyik ide (Géczy-Szentkirályi 6/2, 6/3), másik oda (Léka-Matkó 1/6, 0/6). Így stílszerűen az év utolsó, 99. meccsén dőlt el minden. A 2018-ban mindkét együttesnek ez volt a 11. csapatbajnoki találkozója, melyeken összesen 99 mérkőzést játszottak.

A DEAC részéről az a Nyíri Tamás és Bellér Gábor lépett pályára, akik bár korábban még nem párosoztak együtt, de mindketten 100%-os egyéni teljesítményt (6/6) nyújtottak ősszel, így joggal bíztak a győzelemben.

A mérkőzés forgatókönyvét írni sem lehetett volna izgalmasabbra. Az első játszmában mindkét fél szalasztott el szettlabdát, de végül a hazaiaké lett (6/7), a második szettben a DEAC előbb nem használta ki a játszmalabdáját, majd a budapesti csapat volt egy pontnyira a győzelemtől, de végül sikerült az egyenlítés (7/6). Következett az utolsó meccs, utolsó játszmája, az orosz rulett, melyben végül Match Point diadalmaskodott (8/10). Ennél csak hosszabb meccset lehetett volna játszani, szorosabbat nem. Drámai véget ért a szezon, két ponton múlt a feljutás.

Az elmúlt négy idényben háromszor nyert alapszakaszt a DEAC és a (folyton változó csapatbajnoki kiírásnak köszönhetően) negyedik alkalommal lépett pályára rájátszási rangadón, de ennyire még soha nem volt közel a győzelem.

Az elmúlt közel két évtizedben a svájci Roger Federer elkápráztatta játékával a szurkolókat. Mellette a “másik” svájci Stan Wawrinka sokáig csak az örök (és ki nem teljesedett) tehetség volt a tenisz világában, majd 2013-ban gondolt egyet és az irodalmi Nobel-díjas Samual Beckett egyik idézetét tetováltatta az alkarjára: “Ever tried. Ever failed. No matter. Try Again. Fail again. Fail better.” Ezt követően nyert egy Davis-kupát, 12 egyéni tornát (közte 3 Grand Slam trófeát és egy Masters versenyt), valamint feljött a világranglista 3. helyére.

Talán a DEAC teniszezőinek is ideje lenne elgondolkodni egy-két tetováláson… 

Szöveg: BG., fotó: magánarchívum


KULCSSZAVAK

Responsive image
szerző: Pénzes-Kemecsei Zsuzsa
közzétéve: 2018-10-09 15:45:00

további cikkek a témában
Responsive image
Szerezzen be egy menő, jubileumi DEAC pulcsit!

Pénzes-Kemecsei Zsuzsa * 2019-10-16 15:00:00

Responsive image
A csoportgyőzelem kapujában a DEAC

Pénzes-Kemecsei Zsuzsa * 2018-09-14 09:32:00

DEAC – az ország legnagyobb egyetemi sportklubja - VIDEÓ

Pénzes-Kemecsei Zsuzsa * 2018-03-21 12:42:02