100 év ünnepe

Frissítés: 2019-09-16 14:52:47

Centenáriumi évadnyitó ünnepséggel indította az évet és emlékezett meg az alapító elődökről a Debreceni Egyetem Atlétikai Club pénteken az intézmény aulájában. A jubileumi gálaesten díjakat is átadtak a klub vezetői.

A Debreceni Egyetem versenysportjának alappillére az 1919-ben létrejött DEAC, amely ebben az évben ünnepli fennállásának 100. évfordulóját.

Jávor András elnök köszöntőjében kifejtette, mára igazán vonzóvá vált a klub. - A mai DEAC eredményeinek legfontosabb záloga az egyetem és a sportvezetés struktúrája, összetétele és szellemisége. A második, hogy kialakult egy erős sporttudományi háttér. A harmadik pedig, hogy folyamatosan fejlődik a sport infrastruktúra – mondta.
Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora egy különleges négyesről tett említést beszédében.

- A DEAC létrejöttét és működését ugyanaz a különleges elv vigyázza, mint az egyetem fejlődését. Ez egyben arra is rámutat, hogy vajon mitől ekkorák ezek a számok. Hiszen 2700 sportoló, 23 szakosztály, ez bámulatos eredmény bármelyik sportegyesületnél, pláne egy egyeteminél. Ez a különleges dolog a kooperativitás, hiszen a klub születésénél egy különleges négyes állt együtt. A történelmi egyházak, az ipar, a város és az egyetem – utalt az egyetemi vezető az évszázaddal ezelőtt tevékenykedett alapítókra is.
Bács Zoltán kancellár a 22 alapító - püspökök, egyetemi vezetők, egykori polgármesterek, jogászok, ipari vezetők - előtt tisztelegve elmondta, ezeknek az embereknek a névsora, együttműködése mutatja azt, hogy a DEAC már a születésekor is az volt, ami napjainkban.

- A DEAC ma is egy együttműködésen alapuló sportklub. Nagyon örülök neki, hogy az utóbbi 15 évben életre tudtuk kelteni, hiszen a rendszerváltás után nem nagyon jutott az egyetemi sportklubokra energia és főleg pénz. A 2000-es egyetemi integráció után öt év kellett nekünk is, hogy felállítsuk a sportstratégiát, hogy elinduljunk azon az úton, ami újra felrajzolta a térképre a DEAC-ot, ami talán ma éli leginkább a virágkorát – utalt a kancellár a sportszerető egyetemi közösségre.
Papp László polgármester kifejtette, kevés olyan város van világon, amelynek az életében meghatározó szerepet játszik nem egy, hanem több sportegyesület is.

- A most 100 éves DEAC számtalan szakosztályával igazán különleges, egyedi arculatot ad Debrecennek – mondta, egyben kitért arra is, hogy a város és az egyetem együtt építi a jövőt, ezzel a szemlélettel tekintenek a következő évszázadra is. 
Szabó Tünde államtitkár követendő példának nevezte a DEAC-ot, amely – ahogy fogalmazott- sokkal több, mint egy egyesület.

- Lenyűgöző az a koncepció, amelynek köszönhetően ma már 23 szakosztály, 148 csapatának csaknem 2700 igazolt versenyzője kapcsolódik valamilyen formában a DEAC-hoz, miközben a folyamatosan fejlődő egyetemi létesítmények az egyetem hallgatóságát is ki tudják szolgálni – hangsúlyozta Szabó Tünde.

A klub vezetői a gálaesten centenáriumi emlékplakettet adományoztak azoknak, akik a DEAC alapításában, működtetésében, hírnevének öregbítésében elévülhetetlen érdemeket szereztek.

Ajándékot adott át a klubvezetőknek Székely Mózes, a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség főtitkára valamint Szöllősi György, a Nemzeti Sport főszerkesztője is. Utóbbi maga is kapott egy elismerést, majd egy, a 100 éves egyetemi klub tiszteletére készített Nemzeti Sport címlapot adott át Lóczi Lászlóné Kovács Marianna ügyvezetőnek és Jávor András klubelnöknek.

Díjak:

A DEAC alapításában betöltött szerepének elismeréséül centenáriumi emlékplakettet kapott:
Debrecen Megyei Jogú Város
Tiszántúli Református Egyházkerület
Debrecen-Nyíregyházi Római Katolikus Egyházmegye
Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara
Debreceni Egyetem

A DEAC tevékenységéhez nyújtott kiemelkedő támogatásáért centenáriumi emlékplakettet vehetett át:
Szabó Tünde, sportért felelős államtitkár
Kósa Lajos, országgyűlési képviselő

A DEAC-ért végzett sok éves áldozatos munkájáért centenáriumi emlékplakettet kapott:
Bitskey István
Csende Sándor
Jávor András
Katona Zoltán
Ökrös István
Sándor Mihály
Tóth Csaba

A DEAC tevékenységének a médiában történő kiemelkedő támogatásáért, népszerűsítésért centenáriumi emlékplakettet kapott:
a Nemzeti Sport

PKZs.


KULCSSZAVAK

Responsive image
szerző: Pénzes-Kemecsei Zsuzsa
közzétéve: 2019-09-16 12:35:00

további cikkek a témában
Responsive image
Pontokkal a bennmaradásért - heti meccsajánló

Pénzes-Kemecsei Zsuzsa * 2018-04-13 12:22:00

Responsive image
Jó helyre került a futónap adománya

Pénzes-Kemecsei Zsuzsa * 2019-05-15 13:45:00