Felívelő pályára léphetnek a gladiátorok

2019-12-28 18:35:50

Felemás éven van túl a DEAC Gladiators amerikai foci csapata. A Debreceni Egyetem együttese tavasszal a felnőtt bajnokságban gyengén teljesített, míg a junior megmérettetésen kiemelkedően szerepelt. Azonban 2020 egy új érát fémjelezhet.

2018 decemberében a DEAC egy új szakosztállyal gazdagodott, az amerikai focival. A Gladiators számára így egy új időszak kezdődött. Hanász Róbert vezetőedzővel az élén vágott neki az együttes a felnőtt bajnokságnak és a 8. helyen végzett, ami csalódást keltő volt a 2018-as elődöntőhöz viszonyítva. Ami azonban egyértelműen kiemelkedő az a juniorok remeklése volt, amely megmutatkozott ősszel, akkor már Gyarmati Ottó szakvezetésével. Az U19-es gárda ugyanis ezüstig jutott a korosztályos megmérettetésen. Boruzs Kevin révén pedig újabb év játékosa elismerést zsebelhetett be a Gladiators utánpótlásban. Emellett a pályán kívül is rengeteg közösségi eseményen vettek részt a játékosok.

Stündl László szakosztályvezető évértékelőjében kiemelte, hogy csalódott a felnőtt csapat őszi produktumával, de kiemelte, hogy a juniorok alkothatják majd a csapat gerincét a következő években. Hozzátette, hogy a következő esztendőben akár nagy változások következhetnek be a szakosztálynál.

Fotók: Derencsényi István, Szolnoki Annamária

Makranczi László: Eltelt az első évünk a DEAC szakosztályaként. Milyen tapasztalatokat gyűjthettünk ebből, amik esetleg elősegítik a csapat fejlődését?
Stündl László: Egy új szervezetben folytatni a munkát mindig más, pláne ha az egy komoly és igen sok szakosztállyal rendelkező klub. A DEAC tagság számunkra nagy lehetőség, előny, de meg kell szokni, hogy itt kicsit másként mennek a dolgok, mint azelőtt, amikor önálló egyesület voltunk. A legfőbb előny, hogy rengeteg adminisztratív és szervezési feladatot átvállal a klub, így nekünk, Gladiators szakmai stábnak csak a focival kell foglalkoznunk. Többet szeretnék meríteni a DEAC más, nagyobb méretű, rutinú és költségvetésű szakosztályainak tapasztalataiból, amelyet már személyes egyeztetések során el is kezdtünk kibontani.

ML: A bajnokság sajnos nem sikerült olyan jól. Ön szerint mi lehet az oka annak, hogy ilyen gyengén szerepeltünk?
SL: Az ok, hogy – bár igyekeztünk megteremteni a megfelelő felkészüléshez szükséges feltételeket – a játékososok nem tudtak kellő mélységű rutint szerezni, összeszokni. Ezt főleg a támadó alakulat esetében látom így. Mint egykori center tudom, hogy rengeteget kell tenni az edzésekbe, hogy a play-ek élesben gördülékenyen menjenek. Ezen mindenképpen változtatni kell a jövőben. A játékosok számának növelése is szükséges, hogy minden poszton legyen több hasonlóan jól felkészült ember, mivel a sajnos nehezen elkerülhető sérülések miatt az eredményes szereplésnek ez kulcsfeltétele.

ML: Hanász Róbert távozása a másik fontos történése az évnek. Milyen hatással volt a csapatra?
SL: Dallas számomra minden vitán felül az egyik legjobb hazai szakember. Természetesen elfogult vagyok irányába, mert annak idején 5 évig játszottunk együtt az „ős Gladiatros”-ben. Elhivatott, felkészült, ismeri a játék technikai, taktikai és szellemi-lelki oldalát is. Sajnálom, hogy nem sikerült elfogadni őt a játékosoknak, a távozása is egyik oka lehetett a sikertelenségnek. Azt azonban be kell látni, hogy a csapat döntését minden körülmények közt figyelembe kell venni, még akkor is, ha azzal én nem értek egyet. Ez egy amatőr sport, nem szabad és nem is lehet ráerőltetni senkire semmilyen olyan elképzelést, amivel nem ért egyet. Nagyon bízom benne, hogy a következő bajnokság előtt már jobban sikerül a felkészülés és eredményesebbek leszünk.

ML: Egy másik kiemelkedő tényező a juniorok szereplése, akik egyértelműen egy új magot alkotnak a csapatnál. Ön szerint ők mennyire lehetnek erősségei a Gladiators-nek a jövőben látva a junior bajnokságban mutatott teljesítményt és Boruzs Kevin év játékosa címét?
SL: Le a kalappal a srácok előtt. A döntő után is elmondtam nekik, hogy ilyen kis létszámmal idáig jutni emberfeletti teljesítmény volt. Sajnos a sérülések a falakat és gyakorlatilag minden kulcspozíciót is érintették, ezért a döntőben épphogy ki tudtunk állni, sokan mind támadásban, mind védekezésben folyamatosan a pályán voltak. Egyértelmű, hogy ma ők a felnőtt csapat gerince, rájuk kell építeni. Hallottam, hogy többen el akarnak igazolni, de bízom benne, hogy logikusan végig gondolják a döntés meghozatala előtt: a DEAC és benne az amerikai foci meredeken felfelé ívelő pályán van. Remélem, az egyetem és a klub támogatása egyre markánsabban fog jelentkezni, a feltételek mind jobbak lesznek. Csak néhány példa: a DEAC-on kedvezőbb időpontokat kaphatunk az edzésekre, folyik ez egyeztetés külföldi játékos-edző igazolásáról, valamint a Lovas pályát még 2020 elején átalakítjuk szabványos méretű amerikai focipályává. Boruzs Kevinről pedig annyit kiemelnék külön, hogy valóban a legjobb hazai játékos. Univerzális és igen hasznos, mint egy svájci bicska. Talán ez írja le leginkább a sokoldalúságát. De mellette több kimagasló tehetségű játékos is van a juniorok között. Ők lehetnek a jövőben azok, akik a felnőtt csapat eredményes szereplését is nagyban tudják segíteni.

ML: Az utánpótlással hogy áll jelenleg a Gladiators, hiszen juniorban is sok kulcsjátékos kiöregedett.
SL: Az Egyetem és Debrecen városa olyan tömegbázis, ami hatalmas lehetőségeket rejt mind junior, mind felnőtt szinten. Még nem érzem, hogy minden lehetőséget kihasználtunk a potenciális játékosok elérésére. Ezt a jövőben rendszeres try-outok szervezésével fogjuk segíteni.

ML: Milyen hatással van a Debreceni Egyetem a csapatra? Hol láthatjuk ezt megnyilvánulni?
SL: A DEAC és a Debreceni Egyetem – bár két külön jogi személyről van szó – nem választható szét. Szeretném, ha a Glatiators felnőtt csapatának derekát az egyetemisták adnák, akár olyan külföldi hallgatók, akik kifejezetten amerikai foci sport ösztöndíjjal érkeznek az egyetemre – erről is egyeztettünk már a DEAC vezetésével.

ML: 2020-ban milyen tervei vannak a Gladiators-nek, hogy fejlődni tudjon és jobb eredményt érjen el?
SL: A fentiekben már részben említettem: több edzési lehetőség a DEAC műfüves pályáin és jobb időpontokban, külföldi játékos-edző, edzéseken nagyobb arányú részvétel. Ezek mindegyike reális cél, így a tavalyihoz képest lényegesen jobb eredményt várok a felnőtt bajnokságban.


KULCSSZAVAK

Responsive image
szerző: Makranczi László
közzétéve: 2019-12-28 18:35:50

további cikkek a témában
Responsive image
Super Bowl LIII: A DEAC szakosztályai is tippeltek

Makranczi László * 2019-02-01 13:00:00

Responsive image
Érettségiznek a gladiátorok

Makranczi László * 2019-05-06 10:01:51

Responsive image
Tudással vértezik fel a DEAC gladiátorait

Makranczi László * 2019-01-09 09:37:00