Elfogytunk a végére, ezüstérmes lett ismét a Gladiators

Frissítés: 2019-11-18 16:06:40

2018 után újfent Debrecenben, ezúttal a Gyulai István Atlétikai Stadionban rendezték meg a Junior Bowlt. A DEAC Gladiators ugyan keményen megküzdött azért, hogy az első vidéki bajnok legyen, de végül a Budapest Wolves hétpontos győzelmet aratott.

Napos időjárás, közel 200 kilátogató és két sikerre éhes gárda, akik alig várták, hogy ismét összecsapjanak az U19-es fináléban. A Debreceni Egyetem ifjú amerikaifocistái a tavalyi finálé után ezúttal győzni akartak, de a szezon során folyamatosan fejlődő Farkasok vissza akartak ülni trónjukra. A találkozón a labdát Prof. Dr. Jávor András, a DEAC elnöke indította útjára, ő végezte el ugyanis az ünnepélyes kezdőrúgást.

Az első negyedben a Wolves szerzett vezetést, a Marczi Máté-Csomor Balázs tandem remekül lopta előre a yardokat, végül utóbbi közelről megfutotta a vezetést érő touchdownt. Pfisztner Máté az extrát is értékesítette (0-7). A válasz azonnal jött a hazai csapattól: már megszokhattuk, ha Kunkli Lászlónak megy, akkor az elkapóknak is. Végül Boruzs Kevin egy körülbelül 40 yardos elkapással faragott a hátrányon (6-7). Az első negyed végén Thurzó Tamás egy interceptiont szerzett, amellyel jó helyzetbe hozta a fővárosiakat. Amikor azonban közel jártak a pontszerzéshez, egy átadásnál Boruzs ütötte fel a levegőbe a labdát, amely Gál Kristóf kezében landolt az end zone-ban. A Gladiators ezután próbált kijönni a szorításból, de ismét elveszítette a malacbőrt, amit a vendégek ezúttal már kihasználtak. Belák Patrik 25 yardos elkapásával Wolves-vezetéssel mehettek a csapatok a szünetre (6-14).

A harmadik negyed ugyan a Farkasok visszahordásával kezdődött, de Beláktól megszerezték a játékszert a hazaiak Orosz Levente révén. A DEAC a vörös zónából támadhatott és Németi Somának sikerült is megfutnia a touchdownt. Ezután pedig Kunkli László egyenlített a kétpontos extrával (14-14). A Wolves-nak azonban volt válasza erre és kihasználta az egyre jobban fáradó gladiátorok hibáit. A támadássorozat végén ismét Csomor ért be az end zone-ba (14-21). A nyomás és a fáradtság nagyon sok hibát és sárga zászlós büntetést szült a DEAC-nál, ennek ellenére Gyarmati Patrik egy 20 majd egy 15 yardos elkapást mutatva a vörös zónába hozta a Gladiators-t. Innen viszont 4 kísérletre sem sikerült egyenlítenie a hazai  gárdának, Boruzs Kevin és a sérülésből visszatérő Török Pál kezéből is kiütötték a labdát a vendég védők. Ezután pedig úgy játszott az idővel a Wolves, ahogy akart. Ráadásul egy sárga zászlókkal tarkított hosszú drive után field goal távba értek a negyedik játékrészben a fővárosiak, ahol Pfisztner eldönthette volna a találkozót, de mellé szállt a hárompontos kísérlete. A DEAC-nak volt még két perce, de a vendégek kivédekezték mind a négy hazai kísérletet és 10 yardra az end zone-tól megkapták a labdát, ahol már lepörgették az órát. A Gladiators végül nem tudott egyenlíteni, így idén is ezüstéremmel zárta az U19-es bajnokságot. A Budapest Wolves pedig kilencedik alkalommal hódította el a junior bajnoki trófeát.

„Egy ilyen kemény és hajtós mérkőzésre számítottunk” – kezdte értékelését Gyarmati Ottó, a DEAC Gladiators vezetőedzője. – „Szerintem egy kicsit elfogytunk erőnlétben, nagyon kihajtották magukat a srácok. Most lehet fogni a szezonra, a sérülésekre, de nyilván ez a másik csapatot is sújtotta. Viszont úgy gondolom, hogy nálunk kulcsszituációkban olyan emberek hullottak ki a meccs közben is, ami az ellenfél javára döntötte a mérleg nyelvét. Nyilván győzni akartunk, ezért dolgoztunk egész évben, de szerintem bajnoki döntőt játszani akkor is kiváltság, hogyha nem nyerjük meg.”

A DEAC Gladiators csapatánál több játékosnak ez volt az utolsó éve ebben a korosztályban. Boruzs Kevinnek, Gál Kristófnak, Hajdú Bencének, Kis Benedeknek, Kis Eriknek és Németi Somának köszönjük azt a sok szép pillanatot, amit a csapatnak okoztak. És természetesen a Nyíregyháza Tigers fiataljainak is hálásak vagyunk, hiszen nélkülük nehéz lett volna elérni ezt a szép sikert.

Fotók: Szolnoki Annamária

DEAC Gladiators – Budapest Wolves 14-21 (6-7, 0-7, 8-7, 0-0)
Pontszerzők: Boruzs Kevin, Németi Soma 1-1 TD, Kunkli László 1 PAT, illetve Csomor Balázs 2 TD, Belák Patrik 1 TD, Pfisztner Máté 3 XP


KULCSSZAVAK

Responsive image
szerző: Makranczi László
közzétéve: 2019-11-18 08:29:14

további cikkek a témában
Responsive image
Megalapozták a szezont a gladiátorok

Makranczi László * 2019-03-20 18:14:59

Responsive image
Sok volt a hiányzó, oda a rájátszás

Makranczi László * 2019-05-27 00:25:20