Egy gladiátor a válogatott bő keretében

2019-07-26 11:20:20

A DEAC Gladiators nem mutatott egy kiemelkedő szezont Hanász Róbert regnálása alatt, de egy játékos így is bekerült a nemzeti csapat 75 fős bő keretébe. Roják Richárd viszont úgy kapott meghívót, hogy nem tudott az alapszakaszban pályára lépni.

Roják Richárd már utánpótlás kora óta a Gladiators csapatának tagja és a gárda egyik meghatározó futója. Egyéni touchdownjainak a száma száz fölött jár és már az elitligában is, a Budapest Cowbells tagjaként magyar bajnok lett. A válogatott megalapítása óta is folyamatosan ott szerepel a keretben és lehetőséget kap. Igaz, ott még nem szerzett TD-t, de Grátz Vilmos szövetségi kapitány mindig számított rá.

Tavaly ősszel a szlovákok elleni Három Nemzet Kupa-meccsen szenvedett térdsérülést, ami után hosszú hónapokig lábadozott. Így a Debreceni Egyetem amerikaifoci csapatát sem tudta segíteni tavasszal, hiszen a maródiak listáján szerepelt a neve. Az elmúlt időszakban viszont újra komolyabban elkezdte az edzéseket, hogy már a magyar válogatott Európa-bajnoki megmérettetéseire formába lendüljön.

„Nagyon örülök, és megtisztelő, hogy a legjobbakkal edzhetek és tanulhatok ismét küzdve a címeres mezért” – emelte ki a Gladiators futója. – „Vártam már, hogy újra augusztus, edzőtábor legyen. Nagy motiváló erő volt egész évben, hiszen a döntők után júliusban mindig egy új „bajnokság” kezdődik nagy elvárásokkal és célokkal. A sérülésem miatt sajnálatos módon tavaly már nem játszathattam a csehek elleni meccsen, de már akkor azt számolgattam, hogy kijöjjön időben a jövőévi szereplés, így minél hamarabb szerettem volna megműttetni a térdemet. Kifejezetten nehéz volt, hogy a 2 bajnokságban való szerepléssel járó megterhelés és mozgásmennyiség lecsökkent rehabilitációra, láberősítésre és a mozgáskultúra visszanyerésére. Sokat dolgoztam, edzettem ez idő alatt, jelenleg is járok még gyógytornászhoz és még az elkövetkező hetekben is sok munka vár, de bízom benne, hogy sikerrel fogom venni a megpróbáltatásokat.”

Viszont, ha már bekerült a debreceni futó, akkor szeretné a keretszűkítést túlélni és majd az Európa-bajnokságon is pályára lépne.

„Mindenképpen a keretben akarok maradni” – hangsúlyozta ki Roják. – „Ehhez fel kell vennem majd a ritmust, mivel egy szezon és egy originál térd hátrányban vagyok a többiekhez képest. Szeretném a legjobbat nyújtani, amit tudok, és amit az edzőim is megszoktak tőlem. Az edzőtábor során majd eldől, hogy ez idén is elég lesz-e és képviselhetem-e a magyarokat az Eb-n.”

Az első edzőtábort augusztus 17. és 20. között Székesfehérváron tartja a válogatott, azonban a szakmai stáb több ilyen alkalmat is fog szervezni az ősz folyamán. Nemzeti csapatunk október 12-én Spanyolországot fogadja az Új Hidegkuti Nándor Stadionban, majd 26-án Belgium vendége lesz.

Fotók: Makranczi László


KULCSSZAVAK

Responsive image
szerző: Makranczi László
közzétéve: 2019-07-26 11:20:20

további cikkek a témában
Responsive image
Titánokhoz utaznak a gladiátorok

Makranczi László * 2019-03-22 08:00:00