Hanász Róbert: „Többre hivatottak ezek a játékosok”

Frissítés: 2019-06-28 11:04:13

Az elmúlt héten véget ért a szezon a Debreceni Egyetem amerikaifoci csapatának. Ugyan mindössze egy győzelmet sikerült összehoznia a DEAC Gladiators-nek, de az elég volt arra, hogy megőrizze Divízió I-es tagságát a cívisvárosi alakulat.

Mondhatni egy szinte teljes átállás után kezdte meg a 2019-es esztendőt Debrecen tojásfoci csapata. A DEAC szakosztályaként indult neki az idei Divízió I-nek és a keret sokat változott a tavalyi évhez képest. A védelem nagyjából ugyanaz maradt, de a támadósorba rengeteg újonc érkezett. A defense meccsről meccsre kiemelkedőt nyújtott, míg az offense játéka hullámvölgyekkel tarkított volt. Láthattunk szép momentumokat, mint a Budapest Wolves 2 vagy az Eger Heroes ellen, de ennek a csapategységnek a gyengélkedése mindössze egy 1-5-ös mérlegre volt elég.

Viszont a legnagyobb pozitívumot a juniorok beépülése okozta. Rengeteg új Hajdú-biharit ismerhetett meg a debreceni publikum, akik meghatározó szerepet kaptak az alapszakaszban. Az offense visszafogott szereplése ellenére a 16 éves Kunkli László (irányító) bemutatkozása egy remek tapasztalat volt, de mellette a 17 esztendős Gréczy Balázs kis termete ellenére egy agresszív futónak bizonyult és két touchdownt is szerzett. A defense-ben is voltak debütálók, mint az a Gyarmati Patrik, aki 17 esztendős kora ellenére óriási teljesítményt nyújtott, 2 interceptionje is volt az idényben, az egyiket pedig touchdownra váltotta, egyszer pedig kiérdemelte a hét legjobb védőjátékosának járó elismerést is.

Ezek tükrében értékelte a felnőtt idényt Hanász Róbert vezetőedző, akinek volt hiányérzete, de szerinte a következő évben ezzel a csapattal számolni kell a döntőért vívott küzdelemben. Viszont az őszi U19-es bajnokságban egyértelműen a Junior Bowl a cél.

Fotók: Derencsényi István

Makranczi László: Összesítésben a nyolcadik helyen végeztünk 1 győzelemmel és 5 vereséggel. Csalódottsággal tölt el a szezon vagy inkább a pozitív részét figyeled az idénynek?
Hanász Róbert: Látva, hogy mekkora potenciál van ebben a csapatban egyrészről csalódottság tölt el, mert többre hivatottak ezek a játékosok úgy gondolom. Másrészről a rövid idő alatt átélt nehézségek során jobban sikerült megismernem őket, ami a jövőt nézve jó alapul fog szolgálni.

M.L.: Milyen pozitívumokat emelnél ki a szezonból?
H.R.: Mindenképpen pozitívan fogja segíteni a jövőnk építését, hogy megláthattam kiben mekkora küzdeni akarás van, és ki hogyan dolgozik nyomás alatt. Sok szempontból a negatív szezon is jobban kihozta az emberekből a valódi énjüket, amit szintén a magunk javára kell majd felhasználnunk.

M.L.: Gyakorlatilag fél éve vetted át a csapatot. Mennyire sikerült összhangba kerülnöd a kerettel?
H.R.: Mivel a bajnokság kezdetével a nyakunkban kezdtük meg a közös munkát, így nem tehettem meg, hogy teljes mértékben az én elképzeléseim szerint csináljunk mindent. Egyszerűen azért is, mert az általam képviselni kívánt szemlélet és játék, sok mindenben eltér a korábban képviselttől, amit az idő rövidsége és az ismerettség hiánya miatt nem lett volna érdemes teljes mértékben megváltoztatni. Kompromisszumokat kellett kötnünk és azon dolgoznunk, hogy a helyzetből kihozzuk a legtöbbet.

M.L.: Mi okozta szerinted azt, hogy a védősor ilyen jól teljesített, míg a támadósornak az idénye hullámvölgyekkel tarkított volt?
H.R.: Kicsit érettebben dolgozott a védelmünk, könnyebb volt a kommunikáció, köszönhetően Fülep Csabinak, aki másodedzőként dolgozta végig mellettem ezt az idényt, amellett, hogy a saját visszatérésén is dolgozott. Itt kevesebb is volt a friss erő, a támadókkal ellentétben, ami szintén a gördülékenyebb és hatékonyabb munkát segítette elő.

M.L.: A szezon egyik kellemes meglepetése a junior játékosok voltak szerintem. Mi a tapasztalatod az ő esetükben?
H.R.: Maximálisan telve vagyok pozitív tapasztalatokkal az irányukból. Felnőttek a feladathoz és megmutatták mennyire keményen tudnak küzdeni.

M.L.: Ősszel ugye jön is a junior szezon és a tavalyi ezüstérem után kimondható-e, hogy aranyesélyes az U19-es gárdánk?
H.R.: Megkérdőjelezné a munkám hatékonyságát, ha idén nélkülünk lenne döntő.

M.L.: Visszatérve a jövőre. Szerinted felnőtt szinten miben kell javulnunk ahhoz, hogy tényleg a döntőbe jutásért tudjunk küzdeni?
H.R.: Fel lehet kötni mindenkinek a nadrágot, mert ha közös nevezőre jutunk, amire megvannak már az alapok, nem lesz megállás!


KULCSSZAVAK

Responsive image
szerző: Makranczi László
közzétéve: 2019-06-28 10:57:42

további cikkek a témában
Responsive image
Boruzs Kevin lett az év legjobb junior játékosa

Makranczi László * 2019-12-16 22:08:53

Responsive image
Nézd együtt a Super Bowlt a DEAC gladiátoraival!

Makranczi László * 2019-01-24 17:54:16