Hanász Róbert hasznosnak találta a coaching clinicet

Frissítés: 2019-02-26 18:22:00

Az elmúlt hétvégén coaching clinicet, azaz edzői továbbképzést tartottak Diósdon, amelyen a Debreceni Egyetem amerikaifoci csapata is részt vett. Az elmúlt hétvégi esemény a Magyar Amerikai Futball Szövetség (MAFSZ) kétéves programjának az első alkalma volt.

A MAFSZ célja, hogy minél több jól felkészült edző készítse fel a játékosokat. Ennek szellemében kezdte meg edzőképzésének kétéves ciklusát a szövetség az elmúlt hétvégén. Az eseményen a DEAC Gladiatorst edzőként Hanász Róbert és Fülep Csaba képviselte, de játékosként Kálmán Attila, Gál Kristóf, Németi Soma és Uri-Kovács István is részt vett a clinicen. A diósdi rendezvényen Jim Ward, a Fehérvár Enthroners vezetőedzője, és Eric Yuma, a német New Yorker Lions running back edzője adta át tudását a résztvevőknek.
Hanász Róbert vezetőedző igen hasznosnak találta a kétnapos továbbképzést. Kiemelte, hogy ezeken a cliniceken megismerhetik más trénerek szemléletét is.

Makranczi László: Az elmúlt hétvégén egy edzői továbbképzésen vettetek részt többen is. Mi volt ennek a célja?
Hanász Róbert: A közeljövőben bevezetésre kerülő szigorúbb edzői licenc rendszer alapjainak lefektetése. A jövőben csak azok a magyar edzők rendelkeznek majd érvényes edzői licenccel, akik rendelkeznek a sporttörvényi előírás szerinti végzettséggel, illetve az előző évi képzésen részt vettek. Emellett fontosnak tartjuk az önképzést is és jó lehetőségnek tartjuk más edzők szemléletének megismerését.

M.L.: Mi volt a téma a clinicen?
H.R.: A mostani clinicen linebacker, és running back edzések szerepeltek a programban. Két külföldi szakember, Jim Ward és Eric Yuma vezetésével.

M.L.: Milyen edzőnek tűnt Jim Ward és Eric Yuma?
H.R.: Fülep Csabival ketten képviseltük a DEAC csapatát edzői vonalon. Ő Jim Warddal és a linebackerekkel volt, én pedig Eric Yumával és a futókkal. A közös munkák során viszont látszott, hogy rendkívül elhivatottak és sütött róluk, hogy imádják, amit csinálnak! Rendkívül segítőkészek és felkészültek voltak.

M.L.: Volt-e olyan, ami új dolog volt számodra?
H.R.: Nem is úgy fogalmaznék, hogy újak voltak bizonyos dolgok számomra, hanem más megközelítésből vizsgáltuk meg őket. Nem szeretek csak technikákat tanítani. A mozdulatok mögötti okokat, és miérteket szeretném megértetni a játékosokkal és itt is hasonló módon közelítettünk meg több technikát.

M.L.: Mennyire tartottad hasznosnak az átadott információt és hogyan tudod a saját edzői filozófiádba beilleszteni?
H.R.: Nagyon hasznosnak értékelem a képzést! Több dolog is lesz, amit más módon fogok tudni megmutatni a játékosoknak, anélkül, hogy a saját filozófiámtól eltérnék.

Fotók: Cselleng Ádám, Fülep Csaba


KULCSSZAVAK

Responsive image
szerző: Makranczi László
közzétéve: 2019-02-26 18:19:23

további cikkek a témában
Responsive image
Nem sikerült győzelemmel zárni a szezont

Makranczi László * 2019-06-23 22:14:56

Responsive image
Itthon zárják a szezont a DEAC amerikaifocistái

Makranczi László * 2019-06-21 00:00:00