Super Bowl LIII: A DEAC szakosztályai is tippeltek

Frissítés: 2019-02-01 14:39:26

Kiélezett meccset ígér az 53. Super Bowl, amely hétfőn hajnali fél egykor kezdődik Atlantában. A DEAC Gladiators amerikaifocistái már elmondták véleményüket arról, hogy mi lesz a Patriots és a Rams párharcának a vége. Ám az egyetemi sportklub szakosztályai közül többen is vállalkoztak a végső győztes megtippelésére.

A DEAC kosárlabda szakosztályában találtunk egy olyan játékost, akinek erős a kötődése az amerikaifocihoz, hiszen egy olyan környezetben nőtt fel, amely él hal a sportágért. Az amerikai légiós Henry Dugat tavaly nyáron érkezett a DEAC-hoz és egyik alapembere az NB I/A-s gárdának. Kiderült róla, hogy nagy Houston Texans szurkoló. Nem örült annak, hogy a csapata most nem küzdhet a Super Bowl trófeáért, de azért megpróbálta megtippelni a végső győztest.

„Élénken él még az emlékezetemben! Az amerikaifoci mindig is egy tradicionális sportág volt a családomban. Mindannyian követjük az NFL-t, ráadásul édesapám játszott is az egyetemen. Gyakorlatilag ebben nőttem fel és megmaradt bennem, hogy amerikaifocit nézzek. Ez a legnagyobb sport Amerikában, és ezt nehéz nem észrevenni. A Super Bowl idején pedig minden erre épül Amerikában. Korábban mindig együtt néztük a családdal a döntőt, többször barátokat is meghívtunk. Mindig egy jót ettünk, szórakoztunk és egy remek meccset néztünk. Szerintem ez az együttlét még fontosabb, mint hogy megnézzük a Super Bowlt. Összejönnek az emberek egy esemény miatt, és azért hogy jól érezzék magukat. Szerintem nem nagy meglepetés, hogy a Rams és a Patriots került a döntőbe. Mindkét együttes nagyon stabilan teljesített az egész szezonban. De, ha fogadnom kellene, akkor biztosan a Patriots-ra raknám a pénzemet. Viszont szívem szerint a Rams-nek adnám a trófeát.”

A labdarúgó szakosztályban van egy igazán nagy amerikaifoci fanatikus, ám őt nem a játékoskeretben kell keresni. Madar Csaba már hosszú ideje Pittsburgh Steelers szurkoló, és ha valamelyik csapat, akkor a Steelers tudja mekkora jelentőséggel bír egy Patriots elleni összecsapás.

„Minden bizonnyal azért lettem Steelers-szurkoló, mert őket láttam először játszani és a sárga-fekete mez is megfogott nagyon. Végül leragadtam náluk és őket próbáltam követni. Ha megnézzük az idényt, akkor a Rams nagyon szépen építkezett. Fiatalok jöttek az előtérbe. Viszont a döntőt nézhetjük az irányítók tekintetében úgy is, hogy a rutin csap össze az új hullámmal. De mivel ez egy taktikai játék, ezért az is számít, hogy ki mennyire készül fel az ellenfélből. Én a Rams-nek fogok szurkolni már csak azért is, mert ha a Patriots nyer, akkor beérik a Steelers-t Super Bowl-győzelmek tekintetében. Viszont sportemberi szemmel nézve azért kívánom, hogy Tom Brady meg tudja koronázni pályafutását egy hatodik gyűrűvel. Bár nem hiszem, hogy most abbahagyná. A New England egy nagyon jó kis csapat, sok „divatdrukkere” is van, sokan annak szurkolnak, aki éppen a csúcson van. De én azt mondom, hogy győzzön a jobb, vagyis a Rams.”

A „nagy négyes”-nek nevezett amerikai sportágak közé tartozik a jégkorong is. Kovács Bronson, a DEAC jégkorongcsapatának védője korábban egyébként megpróbálkozott az amerikaifocival, de végül a hokinál ragadt meg. Egy kicsit összevetette a két sportágat, viszont ő könnyen meghozta a döntését, amikor a győztest kellett megtippelni.

„Eléggé őrült egy sport. Főleg, hogy a játékosok felszerelésben, vállvédőben és sisakban, teljes sebességgel egymásnak rohannak. Ez nem igazán az én sportom, kipróbáltam a középsuliban, de úgy éreztem, hogy fizikailag nem vagyok eléggé rátermett. Pedig ezen aspektusában eléggé hasonlít a jégkoronghoz. A taktikai oldalát viszont annyira nem ismerem, nem tudom pontosan, hogy egy playben mi történik. Ennek ellenére nagy amerikaifoci rajongó vagyok, mert szeretem nézni. Nagyon kemény egy sportág, és a fizikalitásában tényleg hasonlít a jégkoronghoz. Kedvenc csapatom egyébként nincs, de amikor New Yorkban suliba jártam, rengeteg keleti parti emberrel találkoztam, akik a Patriots-nak szurkoltak. Emiatt gyakorlatilag úgy nőttem fel, hogy annyira nem kedvelem őket, de egyszerűen nem fogadhatok Brady és Belichik ellen. Szóval én azt mondom, a New England nyer, miután kikaptak a tavalyi döntőben.”

A DEAC floorballcsapatánál is sokan vannak, akik szeretik és követik az NFL-t. Az együttes kapusa, Dorogi Kristóf nagy New England Patriots szurkoló, így nem volt meglepetés az, hogy ő kit tippel az idei Super Bowl győztesének.

„Idén is próbáltam követni az eseményeket, de nem mindig sikerült. Egyedül a New England Patriots eredményeit követtem, mivel nekik szurkolok mióta követem az NFL-t. A New England már zsinórban a harmadik Super Bowljára készül. Ebből is látszik, hogy a liga egyik legjobb csapata tele rutinos játékosokkal. A Los Angeles Rams pedig idén csoportelsőként jutott tovább és az idei teljesítményük figyelemre méltó. Szerintem a New England fogja megnyerni és a rutin fogja eldönteni a mérkőzést a javukra. Remélem, hogy egy jó mérkőzést fogunk látni.


KULCSSZAVAK

Responsive image
szerző: Makranczi László
közzétéve: 2019-02-01 13:00:00

további cikkek a témában
Responsive image
Farkasokkal táncolni az első győzelemért

Makranczi László * 2019-04-12 07:08:30

Responsive image
Ismét a Kolomposok, ismét Debrecenben

Makranczi László * 2019-10-31 14:29:32

Responsive image
Megalapozták a szezont a gladiátorok

Makranczi László * 2019-03-20 18:14:59