Ki nyeri az 53. Super Bowlt? A DEAC gladiátorai megmondták

Frissítés: 2019-01-30 17:24:55

Hétfőn hajnali fél egykor a New England Patriots és a Los Angeles Rams mérkőzik meg egymással az Egyesült Államok profi Ligájának nagydöntőjében, az 53. Super Bowlon. A Debreceni Egyetem sportklubjának amerikaifocistái közös meccsnézést szerveznek. Számukra is nagyfejtörést okozott megtippelni a végső győztes kilétét.

Tavaly a debreceniek megtelítették a Nagyerdei Stadionnál található Red & White-ot az 52. Super Bowl alkalmából rendezett meccsnézésen. A DEAC Gladiators-nál abban bíznak, hogy ez idén is megismétlődik. Az amerikaifocisták már a tavalyi finálé előtt is nehezen tudták megmondani, hogy ki nyeri a nagydöntőt. Idén sem voltak könnyű helyzetben. Bordás Gábor, a Gladiators támadó-falembere azonban megpróbálkozott egy tippel.

„Szerintem az idei Super Bowl egy végletekig szoros mérkőzés lesz, legalábbis nagyon remélem. Egyik csapatot sem mondanám kedvencemnek. A New England csapatát valaki vagy nagyon szereti vagy nagyon ellenszenves velük, de azt mindenkinek el kell ismernie, hogy Brady egy korszakos zseni és élvezet nézni a játékát. A Rams kicsit meglepetés számomra, hogy eddig eljutottak, bár az offseasonben szép kis bevásárlást tartottak. Rengeteg náluk a fiatal tehetséges játékos, valamint Sean McVay is a fiatal főedzők közé tartozik. Én nagyon szeretem a play hívásait, szerintem egy nagyon jól összerakott offense az övék. A Pats oldalán a rutin és rengetek tapasztalat, a Rams-nél pedig a fiatalok sikerre való éhsége lehet az, ami eldönti a meccset. A tippemet a Rams-re tenném, de nem fogok azon sem meglepődni, ha végül Brady-ék fognak nyerni.”

Fülep Csaba (a fotón balra) még 2016-ban a 17 éven aluliak korosztályában nyerte el az év játékosa címet. Ugyan a tavalyi szezonban megsérült és még továbbra is lábadozik a linebackerként és cornerbackként is bevethető amerikaifocista, de az NFL-t igyekezett idén is követni. Neki viszont igazi kihívást okozott a végső győztes megtippelése.

„Minden bizonnyal sok izgalmat fog hozni az idei Super Bowl is. A Rams egész szezonban kiegyensúlyozott játékot mutatott és egy nagyon jó támadósor mellett sokszor megvillant a védelem is. A Patriots-nál –mint tudjuk– a foci decemberben kezdődik. Az elmúlt évekből sokkal könnyebb összeszámolni azt, amikor nem jutottak döntőbe, szóval a rutin és a tapasztalat egyértelműen mellettük van. Nagyon kíváncsi leszek, hogy hányszor fog odaérni akár Aaron Donald, akár Ndamukong Suh, Tom Bradyhez, vagy a rájátszásban gyengélkedő Todd Gurley milyen teljesítményt fog nyújtani a döntőben. Szintén izgalmas kérdés lesz az, hogy Julian Edelmant vagy Rob Gronkowskit mennyire sikerül kivennie a játékokból a Rams-nek, amire ott van nekik két ligaelit védő Aqib Talib és Marcus Peters. Szerintem egy pontgazdag, adok-kapok mérkőzésre kell számítani, ami kiélezett lesz az utolsó másodpercekig. Ha az eszemre hallgatok, azt mondom, hogy Patriots siker lesz, viszont ha a szívemre, akkor azt, hogy a Rams fog nyerni.”

A Gladiators védelmének egyik oszlopos tagja, és talán az egyik legnagyobb rutinnal rendelkező játékosa Kálmán Attila. A linebacker sok olyan tényezőt sorolt fel, ami az egyik, illetve a másik csapat mellett dönthet. Az elemzés után viszont ő is nehezen tudott döntésre jutni.

„Én is azok közé tartozom, aki már nagyon unja, hogy a megint a Pats van ott a döntőben, de a teljesítmény az teljesítmény. Óriási rutinjuk van még a döntőket illetően is, nem véletlenül a fogadóirodáknál is ők az esélyesek. És én is úgy gondolom, mert jobbak passzjátékban, Bradynek nemcsak a rutinja a nagyobb, de gyorsabban is szabadul a labdáktól, Edelmen és Gronk pedig fényévekkel jobban játszik mint az alapszakaszban, de picivel jobbak a futójátékban is szerintem, ők 3 nagyon jó futót rotálnak, a Rams csak kettőt és abból is Anderson csak egydimenziós. És a másik oldalon, ha nem fog működni a futójáték Goffra annyira nem lehet rábízni a támadójátékot, hogy majd ő megoldja a passzaival. Szerintem a New England védelme is erre fog ráfeküdni. Minden azon múlik, hogy Goff képes lesz-e felnőni a feladathoz. Valamint a Rams defense-en. Mert ez a legjobb defense fal, amivel eddig a rájátszásban találkozik a Patriots. Ha valaki akkor Donald képes 2 másodperc alatt odaérni Bradyhez. A Rams secondary is jobb, mint a Chargers-é vagy a Chiefs-é, főleg emberfogásban. Egyébként is a Rams idén mindent feltett a Super Bowl-ért. Csupa-csupa playmaker játékost igazoltak. Ezért remélem, hogy a Rams csapatként is felnő a feladathoz és egy végig szoros jó meccs lesz, ahol az a csapat fog nyerni, amelyik több pontot csinál.”

Fotók: Makranczi László, Szolnoki Annamária


KULCSSZAVAK

Responsive image
szerző: Makranczi László
közzétéve: 2019-01-30 17:17:12

további cikkek a témában
Responsive image
Nézd együtt a Super Bowlt a DEAC gladiátoraival!

Makranczi László * 2019-01-24 17:54:16

Responsive image
Super Bowl LIII: A DEAC szakosztályai is tippeltek

Makranczi László * 2019-02-01 13:00:00

Responsive image
Hanász Róbert hasznosnak találta a coaching clinicet

Makranczi László * 2019-02-26 18:19:23